Ponoči ne hodi sama!

"Ponoči ne hodi sama" je eden izmed tistih nasvetov, ki ga sliši vsaka ženska.

Portal Varna.si je bil ustvarjen ravno s tem razlogom. Želimo, da si s prebiranjem naših vsebin in izobraževanjem ženske dvignemo samozavest in občutek varnosti. Se naučimo poskrbeti zase, ostajamo v zdravih razmerjih in smo finančno neodvisne.

Na spletni strani tako najdete blog in spletno trgovino v kratkem pa tudi različne tečaje predvsem na področju samoobrambe in finančne varnosti. Predstavljamo vam le tisto, kar se je izkazalo za najbolj učinkovito.

Dotikamo se treh glavnih področij:
  1. Fizična varnost (v primeru napada, posilstva, nadlegovanja ali ropa)
  2. Psihična varnost (v razmerjih, ki jih gradimo)
  3. Finančna varnost (ki nam nudi neodvisnost)

V začetku se najbolj osredotočamo na fizično varnost v spletni trgovini najdete izdelke, ki so se na tem področju izkazali za najbolj učinkovite, več o njih si lahko preberete tukaj. V jeseni nas čaka prvi tečaj samoobrambe oblikovan posebej za ženske, ki bo prav tako cenovno dostopen. Naučile se bomo obvarovati v nevarnih situacijah tako pred neznanci kot tudi pred svojim partnerjem. Tako bomo lahko bolj samozavestne in ne bomo živele v strahu pred nasiljem, vedele bomo, da smo pripravljene in se bomo lažje ubranile, v primeru, da bi do take situacije slučajno prišlo. Posilstva tako v razmerjih kot tudi izven njih so pogost pojav, ki žensko zaznamujejo do konca življenja.

V sklopu psihične varnosti se trudimo izobraževati s pomočjo vsebin, ki jih objavljamo. Z nami bo tudi nekaj gostujočih strokovnjakov, ki bodo na to temo delili nasvete. Zagotovo pa boste na spletni strani našle podatke na koga in kam se lahko obrnete v stiski, kakšni so postopki in kako vse skupaj poteka saj je pomembno, da smo s svojimi opcijami kar se da seznanjene. Pomembno je, da si v napačnih razmerjih znamo odpreti oči in vzamemo stvari v svoje roke ter stremimo h zdravim in ljubečim odnosom. Ne smemo si dovoliti, da bi ostajale v toksičnih razmerjih, kjer je prisotno fizično ali psihično nasilje. Zavedati pa se moramo, da je nedopustno, da v takih razmerjih ostajajo otroci.


Zadnja na spisku je finančna varnost, ki nam lahko nudi največ, še posebej na področju nasilja v družini, razmerjih in v službi. Finančna pismenost Slovencev je grozljiva in zato igra pomemben del v naši zgodbi. S pomočjo tedenskih vsebin, ki bodo služili kot vodiči bomo začeli z opismenjevanjem žensk, v jeseni pa nas poleg tečaja samoobrambe čaka tudi tečaj na temo financ z izkušenimi strokovnjaki. Pomembno je, da se naučimo ravnanja z denarjem, varčujemo in na ta način postanemo neodvisne kar pomeni, da se lahko v kateremkoli danem trenutku odselimo, zamenjamo službo ali pobegnemo iz škodljivega razmerja, saj bomo na ta udarec finančno pripravljene.

Čas je, da same poskrbimo za svojo varnost in ta korak bo skupaj z nami precej lažji. Varna.si je sodoben portal, ki stremi k osveščanju in izobraževanju žensk na poti do neodvisnosti, varnosti in samozavesti. Skupaj lahko dosežemo vse!
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki