Poznate tveganja, ki lahko vaše življenje obrnejo na glavo?

Danes je vaše življenje brezskrbno in brez večjih težav. Ali vseeno kdaj pri sebi pomislite: »Kaj pa, če se mi kaj zgodi …?« Dobro je imeti v mislih, da vas lahko čez noč preseneti nepredvidena situacija, ki vsakdanjo rutino postavi na glavo.

Mesečni gospodinjski stroški

Povprečni mesečni življenjski stroški slovenske družine znašajo 1.625 EUR. Sem spadajo stroški za hrano, pijačo, oblačila in obutev, vzdrževanje stanovanja, komunikacijo, prosti čas ... Ste se kdaj vprašali, ali bi vaša družina zmogla plačevati mesečne stroške, če bi zboleli ali se hudo poškodovali in bi bili dlje časa odsotni z dela, družino pa bi preživljala samo vaš partner ali partnerka?


Dolge čakalne dobe za specialistični pregled

Verjetno poznate občutek, ko ste pri osebnem zdravniku dobili napotnico za specialista, nato pa ugotovili, da boste na specialistični pregled čakali več mesecev? V tem času vas je skrbelo za zdravje, kar vam je povzročilo dodaten stres. V času čakanja se vam je lahko zdravstveno stanje tudi poslabšalo.


Vse več je rakavih obolenj

Bolezen lahko doleti vsakega od nas. Med nami živi že več kot 81.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli za eno od rakavih bolezni. Okrevanje po težji bolezni je lahko dolgotrajno in zahtevno, poleg tega pa pri tem nastanejo številni stroški, ki so povezani z dodatnim zdravljenjem, terapijami in rehabilitacijo. Zaradi daljše bolniške odsotnosti zaradi bolezni se lahko vaš osebni dohodek zmanjša do 30 %. Ste kdaj pomislili, bi lahko v takšni situaciji ohranili enak življenjski standard?

Hujša nezgoda, ki povzroči invalidnost

Samo en trenutek neprevidnosti lahko privede do hude nezgode, ki povzroči težjo obliko invalidnosti. Življenje se v hipu popolnoma obrne na glavo. Ob težji invalidnosti je treba preurediti dom, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, najeti negovalno osebje in se morda celo odpovedati svoji službi, ki zagotavlja stalni mesečni dohodek. V takem primeru bi za prilagoditev svojega doma in potreb potrebovali kar 74.000 EUR.


Zadolženost gospodinjstva

Slovenci še vedno največ najemamo stanovanjska posojila za nakup nepremičnine. Če pride do nepredvidene situacije kot je bolezen ali nezgoda, lahko mesečna obveznost odplačevanja kredita dodatno obremeni družinski proračun. V primeru najhujšega pa dediči podedujejo tudi neodplačane kredite in dolgove (do višine vrednosti podedovanega premoženja).

184.000 EUR nas stanejo otroci do konca izobraževanja

Strošek otrokovega šolanja od trenutka, ko prijoka na svet, pa do konca njegovega šolanja znaša kar 184.000 EUR. Kljub temu, da je šolanje v Sloveniji brezplačno, pa v času šolanja otrok nastajajo številni stroški, ki jih morate kriti iz lastnega žepa. Poleg zvezkov, učbenikov in drugih šolskih pripomočkov je treba poskrbeti še za obšolske dejavnosti, hobije, računalnik, v času študija pa tudi za najemnino za stanovanje ali študentski dom.

Bi v primeru nepredvidene situacije v življenju lahko finančno poskrbeli za varnost sebe in svoje družine? Ne tvegajte in razmišljajte vnaprej s sklenitvijo ustreznega življenjskega zavarovanja Moj življenjski kasko, ki bo vam in vaši družini zagotovil potrebna finančna sredstva in varnost.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki