Posilstvo

(Foto: Jupiterimages)

Drugo ime za uveljavljanje moči in nadzora

Posilstvo je ena od klasičnih tabu tem. Tistih, o katerih neradi govorimo. Tistih, ki se nam ne morejo zgoditi. Saj imamo vendar urejeno življenje, stalnega partnerja, v službo in nazaj se vozimo s svojim avtomobilom, ponoči se sami ne sprehajamo naokoli, nikdar se ne znajdemo sami v parkirni hiši in nasploh živimo varno življenje. Pa je res, da se nam posilstvo ne more zgoditi? Statistike pravijo drugače. Ena od najbolj zastrašujočih je tista, da se večina posilstev zgodi v situacijah, ko je možen tudi sporazumni spolni odnos. To torej pomeni, da lahko to, kako moški interpretira situacijo, vpliva na njegove odzive. Če smo malo sarkastični lahko dodamo le še: Kako malo je včasih potrebno …

In še to: preden boste do konca prebrali ta članek, ki govori o posilstvu odraslih oseb (s poudarkom na ženskah, saj je razmerje še vedno približno 90 : 10 v "prid" nežnejšemu spolu), bo na svetu posiljena najmanj ena ženska več.

KAJ JE POSILSTVO?
Po Kazenskem zakoniku RS je posilstvo, če kdo prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju tako, da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo; 180. člen Kazenskega zakonika RS opredeljuje posilstvo kot kaznivo dejanje, za katero je predviden uradni pregon, kar pomeni, da zadostuje, če žrtev posilstvo prijavi policiji, kriminalistični službi ali javnemu tožilcu. Najnižja predvidena zaporna kazen je leto dni, najvišja pa deset let zapora in tolikšen je tudi zastaralni rok kaznivega dejanja. Za posilstvo v zakonski ali zunajzakonski zvezi se pregon začne na predlog; to pomeni, da mora žrtev pregon zahtevati na policiji, kriminalistični službi ali državnemu tožilstvu, in sicer najpozneje v roku treh mesecev po dogodku.
Za posilstvo gre tudi, kadar storilec prisili osebo k spolnemu občevanju tako, da ji zagrozi, da bo o njej in njenih bližnjih razkril kaj, kar bi škodovalo njenemu dobremu imenu ali ji povzročilo veliko premoženjsko škodo. Zagrožena kazen je od šest mesecev do pet let zapora. Posilstvo v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti se preganja na predlog.

STE VARNI?
Ker se posilstvo lahko zgodi v celi vrsti različnih okoliščin, je dobro vedeti, kako se pred njim zavarovati, da ne bi postali del najbolj črne statistike.

POSILJEVALEC?
... normalen moški, ki uveljavlja moč na nenormalen način.
Posilstvo se ne ukaluplja (več) v zmotna prepričanja, da se dogaja le v filmih ali v temačnih ulicah in garažnih hišah, in to ženskam, ki posiljevalca, možnosti psihopatskega priseljenca, s svojim vedenjem in videzom za to naravnost prosijo. Posilstvo se lahko zgodi kjerkoli (v stanovanju, avtomobilu, soseščini, šoli, diskoteki in podobnih zaprtih prostorih ter na prostem), kadarkoli (podnevi ali ponoči, med službenim ali prostim časom), komurkoli (ženski, moškemu, otroku), pri katerikoli starosti in tudi posiljevalec je lahko kdorkoli. Storilci so pripadniki vseh narodnosti, ras in družbenih slojev, med njimi so tudi zdravniki, politiki in izobraženci, torej moški, ki imajo ugled in moč. Zanimivo je, da v nasprotju z večinskim prepričanjem vse več raziskav in statistik potrjuje dejstvo, da posiljevalci navzven ne kažejo nobenih znakov, ki bi lahko opozorili na njihove slabe namene, in ne izstopajo iz množice. Včasih njihovih namenov ni mogoče razbrati niti iz njihovega vedenja, saj so to pogosto popolnoma običajni ljudje, ki jih srečujemo na ulici, delovnem mestu in celo doma. Pogosto je storilec moški, ki ga ženska pozna in mu zaupa: oče, očim, prijatelj, partner, zakonski mož & Večina storilcev v življenju funkcionira normalno, imajo običajne stike z drugimi ljudmi, drugi jih ne prepoznavajo kot nasilne, čeprav je to njihov način nadziranja žensk in uveljavljanja moči nad njimi. Za posiljevalca je značilno, da skuša pred, med ali po nasilnem dejanju doseči, da bi žrtev mislila, da je sama kriva za to, kar se ji bo/je zgodilo. Značilni so stavki, kot so: "Naravnost prosila si za to!", "Sama si hotela!", "To sem naredil samo zaradi tebe!", "Mislil sem, da ti je všeč ...", "Mislil sem, da ti je všeč, ker nisi nikomur povedala...'' itd.

Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki