E-oskrba Telekoma Slovenije za bolj varno in kakovostno bivanje starejših in posameznikov, ki potrebujejo oskrbo, na njihovem domu

(Foto: iStock)

Storitev Telekoma Slovenije E-oskrba zagotavlja pomoč na daljavo ter učinkovito podpira bolj samostojno in varno bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih in oseb z demenco v njihovem domačem okolju. Storitev E-oskrba se enostavno ter brez večjih vlaganj in posegov prilagaja potrebam uporabnika. 24 ur na dan omogoča enostaven in hiter klic na pomoč v primeru nenadne slabosti, slabega počutja ali padca ter organizacijo pomoči. Uporabnikom omogoča, da ostajajo bolj aktivni, ob tem pa zagotavlja bolj učinkovito in pravočasno oskrbo ter zmanjšuje posledice padcev, socialno izključenost in obremenitev družin v skrbi za svojce.

Kako deluje E-oskrba?

Na domu uporabnika se namesti oprema, ki mu omogoča, da na enostaven način s pritiskom na gumb na obesku ali na varovalni enoti sproži klic na pomoč v center za pomoč na daljavo. Posebna dodana vrednost pa je, da omogoča klic na pomoč tudi v primeru, ko zaradi padca, nezavesti ali slabosti uporabnik ne more pritisniti na gumb. Uporabnik se lahko odloči tudi za uporabo detektorja padca to je majhna prenosna naprava v obliki obeska, ki omogoča sproženje klica na pomoč na različne načine. Napredna tehnologija obeska namreč samodejno prepozna, da je uporabnik padel in obležal, ter sproži klic na pomoč v center za pomoč na daljavo in na mobitel svojcev. Osebje centra za pomoč na daljavo organizira ustrezno pomoč in o tem seznani svojce.

Telekom Slovenije za namen povečanja dostopnosti do storitve E-oskrba izvaja projekt »Varni in povezani na domu«. V ta namen uporabnikom za vzpostavitev in delovanje storitve E-oskrba nudi subvencijo v višini 79 evrov (z DDV).

Projekt poteka tudi v sodelovanju z ZDUS ter z nekaterimi občinami, ki so se odločile, da bodo storitev pomoč na daljavo svojim občanom, ki potrebujejo pomoč, dodatno subvencionirale. Na ta način bodo ponekod zagotovili storitev pomoč na daljavo brezplačno za uporabnika. Število občin, ki so se pridružile projektu, je vsak dan večje. Priporočamo vam, da na svoji občini preverite, ali se je vključila v projekt.

Storitev E-oskrba lahko naročite v centrih Telekoma Slovenije. Za več informacij pokličite na 041/700-700 ali obiščite spletno stran telekom.si/e-oskrba.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki