Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Eksterci: kako pomagati učencem?


(stran 2 od 2)Kakšna pomoč in koliko

Nobena rešitev ni, če starši iščejo rešitve namesto otrok. Dolgoročno se bo to izkazalo kot slaba naložba. So pa starši lahko odlična pomoč in opora pri iskanju rešitev. To pomeni, da je roditelj zgolj mentor, ki otroka usmerja po poti do rešitev (ga usmeri v knjižnico, mu predlaga posamezne knjige, izreže časopisni članek, pove za koristno spletno stran, fotokopira kako zanimivost ...). Otroku lahko pomagate s tem, da velik problem razdrobite na več manjših vprašanj, ki jih bo lahko reševal samostojno. Pomembno je tudi, da pri svoji pomoči in razlagah ostanete potrpežljivi in razumevajoči. Učenje naj ne načne družinskih odnosov.

Pomembno je, da otroku zagotovite prostor za učenje in od njega ves čas iščete povratne informacije o snovi, ki se jo uči. Poskrbite za zdravo in primerno prehrano ter gibalne izlete v naravo. Vsak otrok bo vesel vaših izkušenj in snov se mu bo veliko bolj vtisnila v spomin ob smešnih asociacijah in nenavadnih razlagah. Toda ne pozabite: na testu bo otrok sam. Ne učite se namesto njega, raje ga naučite uporabnih strategij!

Napotki za uspešno reševanje testov

1. Večer pred usodnim dnem samo na kratko preleti najpomembnejša dejstva: formule, enačbe, zakone, datume. Sicer naj bo zadnji dan prost učenja (ob predpostavki, da si prej pridno delal).

2. Vse, kar potrebuješ na dan izpita ali testa, si pripravi večer prej (oblačila in obutev, pisalne potrebščine in podobno). Naj te zjutraj pred odhodom v šolo nič ne spravi ob živce.

3. Zvečer se zgodaj odpravi spat, da si boš dobro odpočil.

4. Nekaj obvezno pozajtrkuj, četudi je to samo čokolešnik. Tvoji možgani za mišljenje potrebujejo energijo.

5. S seboj imej nekaj rezervnih ošiljenih svinčnikov, dve radirki, več pisal ipd.

6. Na testu najprej natančno preberi navodila in pravila!!!

7. Pri vprašanjih poišči ključne besede in jih podčrtaj (npr. primerjaj, opiši, oceni, izračunaj). Vse ključne besede ti povedo že pol odgovora.

8. Najprej reši vprašanja, ki so ti razumljiva in lahka; ne zadržuj se pri nerazumljivih in nejasnih nalogah.

9. Odgovarjaj kratko in jedrnato; z dolgoveznimi odgovori ne boš prepričal nobenega ocenjevalca.

10. Če ti primanjkuje časa, pri zadnjih vprašanjih odgovarjaj v obliki alinej ali miselnega vzorca; bolje nekaj točk kot nič.

11. Na koncu preveri rešitve in smiselnost odgovorov. Preglej ločila, velike začetnice, črkovanje pomembnih besed - vse to lahko vpliva na končno oceno.

12. Ostani pozitivno naravnan; ne uniči si dneva z negativnem razmišljanjem o pravih rešitvah. Kar je bilo, je že zapisano!Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd