Družbene mreže in osamljenost

Tisti, ki na družbenih omrežjih preživijo dve uri dnevno, imajo dvakrat več možnosti, da se bodo počutili družbeno odrinjeni.
Tisti, ki na družbenih omrežjih preživijo dve uri dnevno, imajo dvakrat več možnosti, da se bodo počutili družbeno odrinjeni. (Foto: Shutterstock)

Čeprav se nam zdi, da smo zaradi družbenih omrežij s prijatelji in družinskimi člani povezani 24 ur dnevno, nova študija kaže, da smo zaradi teh mrež v resnici še bolj osamljeni.

Tisti, ki na družbenih omrežjih preživijo dve uri dnevno, imajo dvakrat več možnosti, da se bodo počutili družbeno odrinjeni. Že od prej je znano, da družbena omrežja prispevajo k večanju števila ljudi, ki trpijo za tako imenovanim sindromom strahu pred tem, da bi kaj spustili, z angleško kratico FOMO (Fear Of Misssing Out), toda ta študija kaže, da je problem veliko kompleksnejši.

Sindrom FOMO je postal zelo izražen v zadnjih nekaj letih, gre pa za obdobje, med katerim so prav družbena omrežja začela prevladovati v človeški komunikaciji. Strah pred spuščanjem informacij je možno opredeliti kot obliko socialne tesnobe oziroma kompulzivno zaskrbljenost, da bomo izpustili priložnost za kakšno novo izkušnjo, nove socialne interakcije, različne profesionalne in osebne koristi. Ljudje, pri katerih je to stanje izraženo, menijo, da medtem ko jih ni na družbenih omrežjih, lahko spustijo različne novosti o svojih prijateljih (kje in s kom so, kaj delajo …), kot tudi poslovne in profesionalne priložnosti. Da bi bili vedno v toku, nenehno preverjajo svoje mobilne telefone, družbena omrežja in spletne strani.

Znanstveniki pravijo, da ni popolnoma jasno, ali so družbena omrežja vzrok osamljenosti ali pa gre za to, da osamljeni ljudje več časa preživijo na njih. Mogoče je, da so se mladi ljudje, ki so se od začetka počutili družbeno odrinjeni, obrnili k družbenim omrežjem, toda po drugi strani je pogostejša uporaba vodila k večjemu občutku izoliranosti. Študija samo potrjuje tisto, kar smo že vedeli: dlje ko mlada oseba uporablja družbena omrežja, manj časa ima za resnično družabno življenje.