Pet stavkov, ki jih psihično močni ljudje nikoli ne izrečejo

Globoko v drobovju vsi občasno čutimo, da odločitev, ki smo jo sprejeli, ni najboljša. Toda raje kot da bi kaj spremenili, se zatekamo k izgovorom, da bi opravičili tisto, kar smo naredili ali nameravamo storiti. Namesto da bi se pravočasno ustavili ali priznali, da smo naredili napako, se postavimo v obrambni položaj in se na vse kriplje trudimo opravičiti svoje ravnanje. Pri tem pa se vedno bolj zapletamo in se pogreznemo globlje. Vsi kdaj ravnamo impulzivno in podležemo takojšnji zadovoljitvi oziroma spregledamo nevarnost.

Ko spoznamo, da je že prepozno, se pogosto zatečemo k naslednjim izjavam, s katerimi skušamo opravičiti svoje slabe izbire:

Zaslužim si srečo

Ne glede na to, ali gre za dvignjeno obrv zaradi najnovejše simpatije ali svarila finančnega svetovalca pred nadaljnjim zadolževanjem, se pogosto nejevoljno odzovemo z besedami, pa saj si zaslužim biti srečen, zaslužim si biti srečna. In medtem ko ni nobenega dvoma o tem, da imamo vsi pravico do sreče, to izjavo najpogosteje uporabijo tisti, ki so tik pred tem, da si svojo srečo dolgoročno uničijo. Ko se zalotite pri sklicevanju na to, da si zaslužite srečo, se dobro prepričajte, da ne lovite zgolj prehodne, kratkotrajne sreče. Spomnite se svojih ciljev in vrednot, preden dolgoročno zadovoljstvo žrtvujete na račun trenutne zadovoljitve.

Raje prosim odpuščanje kot za dovoljenje

Ko smo pred tem, da zavestno prekršimo kakšno pravilo ali naredimo nekaj predrznega in nespametnega, se zdi ta izjava mamljivo privlačna. Toda če resnično verjamete, da delate najboljše, kar zmorete, zakaj bi sploh morali prositi za odpuščanje? To je nekakšen pasivno-agresivni način, s katerim se skušamo izogniti soočenju. Preden naredite korak naprej v tej smeri, dobro pretehtajte vse potencialne posledice svojega ravnanja, vključno s tem, kako lahko škodi vašemu odnosu. Če ste o nečem trdno prepričani, to seveda storite, saj v tem primeru ne bo potrebe po poznejšem lažnem opravičevanju.


Samo enkrat se živi

Ta stavek najpogosteje izreče tisti, ki je tik pred tem, da resno ogrozi svoje življenje. Ali naj res skočim s tega klifa, čeprav vidim čeri v vodi? Samo enkrat se živi. Prav tako je to fraza, s katero najraje opravičimo takojšnjo zadovoljitev, zlasti pred samim seboj. Ali naj pojem še drugi kos torte? Eeh, pa saj se živi samo enkrat. Ključ do bogatega in polnega življenja je v pravem razmerju med tveganjem in dolgoročnim zadovoljstvom. Preračunajte tveganje in si vzemite čas za premislek, kako takšno razmišljanje škodi dolgoročno.

Saj sem samo iskrena

Ko so izrečene težke, nevljudne ali neprijazne besede, ljudje svojo brezčutnost opravičujejo s tem, da si »samo želijo biti iskreni«. Čeprav resnica dejansko včasih boli, ni nobene potrebe po tem, da bi bili kruti. Iskrenost, ki nekoga prizadene, nima nobene moralne vrednosti. Preden izrečete kritiko ali kaj slabega, uravnovesite svojo željo po neposrednosti s pravico drugega do spoštljivega ravnanja. Ne glede na to, ali s tem, ko koga prizadenete, skušajte skriti svojo negotovost ali zgolj sproščate ventile, nespoštljive besede o vašem značaju povedo veliko več od vašega zagotavljanja, da ste zgolj visoko moralni.


Ne zanima me, kaj si drugi mislijo

Medtem ko ni zdravo skušati vsem ugajati, to ne pomeni, da vam mora biti vseeno o tem, kaj si drugi mislijo. Popolna ignoranca čustev drugih ljudi običajno velja za motnjo. Vsem nam je resnici mar, kaj si drugi mislijo o nas. Ni vam treba ravno izvesti raziskave javnega mnenja, da bi se prepričali o tem, da se bližnji strinjajo z vašimi odločitvami, toda če ljudje izrazijo dvom ali skrb, jim prisluhnite. Ne vklopite takoj obrambnega mehanizma, morda ste kakšno past ali tveganje le spregledali.

Okrepite svojo psihično moč

Psihično močni ljudje iščejo razlage, ne izgovorov. Sprejemajo polno odgovornost za svoje misli, čustva in ravnanje. Dobra novica je, da vsi lahko razvijemo in okrepimo svojo psihično moč. Obstaja cela vrsta metod in pristopov, s katerimi lahko izboljšamo sposobnost upravljanja misli, čustev in ravnanja, navkljub vsem okoliščinam. Močnejši ko boste postajali, redkeje se boste morali zatekati k izgovorom, da bi opravičili svoje slabe odločitve. Preprosto, manj jih boste delali.