Barva oči razkriva zdravje in osebnost

(Foto: Shutterstock)

Za oči pravijo, da so ogledalo duše, zdaj pa je jasno, da lahko dajo dober uvid tudi v zdravje in osebnost človeka, trdijo znanstveniki z ameriške univerze v Pittsburghu. Ženske z modrimi ali zelenimi očmi bolje prenašajo bolečino in stres od tistih z rjavimi ali zeleno-rjavimi očmi. V študiji so preučevali nosečnice in analizirali prenašanje bolečine glede na barvo oči.

Pokazalo se je, da ženske s svetlimi očmi bolje prenašajo bolečino, in sicer zaradi posebne genetske povezave, ki ni v celoti pojasnjena. Barvo oči določa od 12 do 13 različnih variacij gena, zato jo je mogoče predvideti s 70 do 90 odstotno natančnostjo že pred rojstvom, pravi profesor biomolekularnih znanosti, dr. Jari Louhelainen.

Eden teh genov, imenovan NCX4, ki ga povezujejo s temnejšo barvo oči, nadzoruje nastajanje različnih beljakovin, kot je pigment melanin. Prav zaradi melanina, ki je povezan s prenašanjem bolečine, so oči temnejše barve, zato rjavooki in črnooki pogosteje razvijejo tako imenovani Dubin-Johnsonov sindrom, ki povzroča nabiranje rjavega pigmenta v jetrih, posledica pa sta bolečina in utrujenost. Tisti z modrimi in zelenimi očmi v povprečju pijejo več alkohola kot tisti s temnejšimi očmi, saj so nekaj odpornejši na njegov vpliv. Poleg tega občutijo tudi manj negativnih posledic pitja, znanih kot »maček«, zato ljudje s svetlejšimi očmi pogosteje postanejo alkoholiki.

Melanin ne določa le barve oči in kože, temveč deluje tudi kot izolator električnih vezi med možganskimi celicami. Več ko je v možganih melanina, učinkovitejši in občutljivejši so ter hitreje delujejo, so objavili znanstveniki v reviji Osebnost in individualne razlike. To ljudem s temnejšimi očmi daje svojevrstno prednost v športu, saj imajo v povprečju hitrejše reflekse ter razvitejše perceptivne in motorične sposobnosti.

Barva oči vpliva tudi na sladkor v krvi. Sladkorna bolezen tipa 1 je znatno pogostejša pri ljudeh s svetlo barvo oči kot pri temnookih, je pokazala velika italijanska raziskava, v kateri so analizirali zdravstvene podatke prebivalcev pokrajin Lazio in Sardinija. Pokazalo se je, da je med sladkornimi bolniki tipa 1 kar dvakrat več tistih z modrimi očmi.

Že leta 1977 je bila v reviji Journalof Social Psychology objavljena študija, po kateri so ljudje z modrimi očmi skrivnostnejši in bolj zadržani v pogovoru z ljudmi, ki jih ne poznajo.To se še posebej nanaša na razkrivanje zaupnih informacij o sebi. Nemški znanstveniki so leta 2006 odkrili, da so otroci z modrimi očmi malce ubogljivejši in opreznejši pri izkušanju novih stvari. V šoli so otroci s temnejšimi očmi dominantnejši in pogosteje na čelu skupin. Ena od razlag pravi, da se otroci s svetlejšimi očmi doživljajo bolj nedolžno, otroško, saj imajo vsi novorojenčki na videz modre oči.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki