Resnična zgodba: Zalotila ga je z ljubico

(Foto: Shutterstock)

Poznamo ga: uglajen, zabaven, šarmanten, zdi se uspešen v vsem, česar se loti. Poleg zavidljive kariere zelo skrbi za svoje zdravje in videz. Povrhu ima čudovit zakon. Žena je mirna, pridna, materinska ženska, ki njegove otroke vzgaja v vrhunske športnike in prisrčne princeske, lepo skrbi za dom in je mimogrede še fantastična kuharica. Ni težav, ni prepirov. Vedno se imamo lepo.

Napovedala sta se na terapijo, Vera in Matjaž. Ona je bila objokana že pred vrati terapevtskega inštituta, on je bil videti kot polit psiček. Našla ga je z ljubico, v tako nedvoumnem položaju, da se ni mogel izgovoriti z lepimi besedami, obljubami za prihodnost in laskanjem. Toda za Vero ni največji problem moževa nezvestoba, pač pa to, da si ne more več zakrivati oči pred njegovim – očitno kompulzivnim – nezvestim vedenjem. Zadnjih petnajst let je uspešno tiščala glavo v pesek – »da bi zaščitila družino«, si je govorila. V resnici je hotela zaščititi videz svojega popolnega zakona, saj jo je bilo strah družbene zavrnitve. Zdaj je razkorak med njenima notranjima bojema dosegla vrhunec. Ne ve več, ali težje prenaša farso moževega odnosa do nje in njunega zakona – ali bojazen, da bodo »ljudje izvedeli«. Skratka, da njeno oziroma njihovo življenje ne bo več videti tako zelo popolno.

Matjaža je pod grožnjo ločitve prisilila v terapijo. Zdaj oba čakata na moje čudežne stavke, ki naj bi njun zakon v pol ure spravili v red ter podali smernice za popolno prihodnost. Seveda se bo stvari treba lotiti drugače: njune težave so stare najmanj toliko kot njun zakon, po vsej verjetnosti pa segajo daleč v njuno otroštvo. Ko jima to pojasnim, par prvič, vsem svojim težavam navkljub, združi moči v nejeveri in jezi name: kaj vendar govorite, midva se sicer sploh ne prepirava, samo tole težavico imava, to pa vendar ne more biti tak problem?! Lepo. Nekaj ju vendarle zelo močno povezuje.

Po nekaj srečanjih si lahko temeljiteje ogledam Vero in Matjaža ter njuno zvezo. Matjaž je sin uspešnega podjetnika in tudi sam nadaljuje nekakšno družinsko tradicijo podjetniške kariere. Takoj po diplomi ga je čakalo delovno mesto v trdnem podjetju očetovih znancev, kjer se zanesljivo vzpenja po hierarhični lestvici. Služba mu pomeni zelo veliko. Večino dneva preživi v pisarni, nato se posveti še rekreaciji s prijatelji, proti večeru pa pride pozdravit Vero in otroka. Vera že vseskozi sumi, da ima afere. Račun za večerjo, telefonski klici na balkonu, klišejske stvari … Boji se ga soočiti s svojimi odkritji, menca in išče izgovore, da ji ga ne bi bilo treba vplesti v svoja sumničenja. Boji se njegovega priznanja, boji se konflikta, ki bi pri tem nastal, boji se, kaj bodo rekli ljudje. Pri nas je vendar vse v redu, imamo se lepo! V obdobjih sumničenja je umaknjena v svoj svet in še bolj zadržana kot navadno. Matjaž s prepričljivimi lažmi pomiri njen mali gospodinjski svet. Toda občasno nežno prigovarjanje ne odpravi Verine čustvene negotovosti, to je samo puder, ki prekrije njene čedalje globlje psihične in čustvene brazgotine. Ne da bi vedela, da s tem lajša svoje počutje, je Vera začela vse več jesti, vse po vrsti in najraje sama. Z leti se je ta razvada začela kazati na bokih, njen novi videz pa je situacijo samo še poslabšal; ker se je sramovala sama sebe, je še bolj sodelovala v farsi lastnega zakona. Matjaž ji je sicer govoril, da ga to ne moti – le zakaj bi ga, saj njen videz ni bil na seznamu lastnosti, ki jih je iskal pri Veri. Vera ni imela nobene zveze z drznostjo in bahavostjo njegovega življenja, kot ga je kazal navzven. Pri Veri so prva mesta zasedali varnost, materinskost, razumevanje, zanesljivost. Matjaž ima namreč dva svetova, ki se nikakor ne smeta mešati.

Pod telirano obleko, vsestransko negovano prezenco in celo kariernim uspehom, tam notri, kamor se ni nikoli zazrl, je Matjaž predvsem zelo negotov. To, da ima uspešno kariero in da je družbeno sprejet, mu ni v pomoč. Nezavedno namreč ve, da si kariere in statusa ni prislužil sam, ampak sta mu bila dana, zaradi česar mu ju lahko tudi kadar koli odvzamejo. Zato je Vera zanj zavetje, kamor se lahko kadar koli vrne, naročje, ki ga bo vedno sprejelo in razumelo. Vera je varnost, ki se ji je v življenju na videz izogibal. Na videz, kajti Matjaževo življenje je v prvi vrsti življenje laži. Laže sebi in svetu – ne zaupa, da bi ga takega, kot je, svet sprejemal. Da bi prikril negotovost in nezaupanje, se mora vedno znova potrjevati. Vedno znova mora sebi in drugim dokazovati, da ima moč. Eden od najlažjih načinov, kako to doseči, je bilo varanje Vere. S tem, ko se zapleta z drugimi ženskami, si dokazuje sprejetost. Izbira mlajše ženske, pogosto plehke in frfotave narave – to pa zato, ker so »varna« izbira. Za ta tip žensk je namreč značilno, da se vežejo na moške z močjo in s statusom, da bi s tem dvignile tudi svoj ugled. Toda to je svet laži in popolne čustvene izpraznjenosti. Matjaž ni sposoben globoke čustvene predanosti – ne Veri in ne ljubicam. Ženske, ki bi se ji lahko predal, se boji in jo obenem občuduje, to pa je ženska, ki je zadovoljna s seboj, ki ve, kaj hoče v življenju – in ki ga ne potrebuje, da bi to dosegla. To pa ga neposredno ogroža.

Matjaževa težava je v negotovosti in občutku, da nikoli ni dovolj dober, da ne dosega standardov, ki so mu bili vsiljeni. Verina težava je v strahu pred konfliktom, pred tem, da bi se njeno popolno življenje zrušilo kot hišica iz kart, če bi Matjaževa nezvestoba prišla na dan. Predvsem pa ne v njunem življenju ne v njunem zakonu ni vse v redu! Na tej točki je čas za začetek terapije. Za iskanje izvora Matjaževe negotovosti. Nastopil je čas, da se Matjaž sooči s svojimi občutki in jih izživi. Čas je, da se Vera odtrga od družbenih meril o popolni družini in prevzame svoj del odgovornosti za zmešnjavo, v kateri se je znašel njun zakon.

Vera in Matjaž se morata naučiti, da sta se našla in se zaljubila z razlogom: vsak posameznik nezavedno poišče partnerja, v katerem bo lahko preigraval boleče vzorce iz preteklosti, vedno v upanju, da ga bo partner razumel in odpeljal iz začaranega kroga. Terapevt ju pri tem usmerja, pomaga identificirati občutke in blaži trenja, ki se pri tem porajajo med zakoncema. Ali se bosta znova našla – kot posameznika in kot par – je seveda odvisno samo od njiju.

Zgodba para, ki kaže enega od obrazov nezvestobe in vzrokov zanjo, je zapis iz prakse psihoterapevtke Veronike Podgoršek, ki bo objavljen v njeni novonastajajoči, tretji knjigi o nezvestobi.


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki