Hormoni krivci za razveze?

(Foto: Jupiterimages)

Hormoni so zelo potentne drobne molekule, ki igrajo pomembno vlogo v telesu vsakogar od nas. Odgovorni so za številne naloge in procese, ki potekajo v telesu, zato pomembno vplivajo na naše počutje in obnašanje. Nujno je, da so med seboj uglašeni in v pravilnih razmerjih. Kaj se zgodi, če progesteron in estrogen nista v ravnovesju? To je pogosto lahko celo razlog za razvezo, kajti ženske začnejo zavračati partnerjeve dotike, misel na spolnost se jim upira, so razdražljive, jezne ali nejevoljne, bežijo pred družbo in se zapirajo vase, naveličane so zakona, nimajo ne energije in ne volje do življenje … Vse to se lahko spremeni, če uredijo svoje hormone.

Že pri mladih dekletih opažamo neravnovesje med progesteronom in estrogenom, pri čemer je estrogen v prevladi – nastane tako imenovana dominanca estrogena. To je še izraziteje pozneje v življenju, najbolj v obdobju menopavze. Zaradi življenjskega sloga ter populističnih in zavajajočih informacij nekaterih trgovskih gigantov (denimo »holesterol škoduje zdravju«, »ne uživajte maščob«), pa tudi zaradi opustošene hrane (hitra in »lahka« industrijsko pripravljena hrana) je telo osiromašeno pomembnih hranilnih snovi, zato je tvorba hormonov pogosto motena.

Upira se ji že misel na spolnost

Marjeta, stara 46 let, je uspešna poslovna ženska, znana po svojem stabilnem in neodvisnem značaju, vendar se je v zadnjem času zelo spremenila. Njena stabilnost se je porušila zaradi nerednih menstrualnih krvavitev, ki se pojavljajo brez vzorca in so različno močne, občasno zelo boleče in obilne. Včasih nastopijo prezgodaj, spet drugič prepozno. Toda ne le to – tu so še drugi, enako moteči znaki, ki se kar kopičijo in iz meseca v mesec nalagajo: prejšnji mesec so bile njene dojke trde, napete in boleče nabrekle, menstruacija je bila obilna; ta mesec sta dojki taki kot zmeraj, krvavitev pa je minila neopazno, brez bolečin in krčev.

Marjeto pa še bolj kot to skrbijo psihične spremembe: njen stabilni značaj se je spremenil, razpoloženje pa izrazito niha – občasno je brez pravega vzroka depresivna in nervozna, spet drugič je nejevoljna, prepirljiva, nespečna. Čas pred menstruacijo spremljajo močni glavoboli. Moža nenehno zavrača, misel na spolnost se ji upira. Še več: njene neizmerne energije ni nikjer več, nenehno je utrujena. Tudi njen videz se je spremenil: obraz je upadel, bled in povešen, lasje so redkejši in tanki, navpične gubice nad zgornjo ustnico so vse izrazitejše, oči brez leska, na zunanjem robu oči se rišejo globoke gube. Vsak nov dan jo utruja, ne čuti nobene radosti in ne želje po druženju. Ob zadnji mamografiji so ji v dojkah odkrili ciste, ki so k sreči benigne. Marjeta opaža, da se njeno telo pospešeno stara.

Zaročenec – glavna tarča razdražljivosti

Lucija je stara 34 let: »Sem razdražljiva, netolerantna in nepotrpežljiva – to je moja največja težava. Najhuje je tik pred menstruacijo: glavna tarča je moj zaročenec, čeprav ni siten in ničesar ne zakrivi – brez pravega razloga. Moj trebuh je nenehno napet, močno me napenja, vetrovi so neznansko smrdeči. Grozljivo počutje.« Še pred dvema letoma ni imela nobenih težav, ciklusi so bili redni, zdaj pa so redni nekaj mesecev zapored, nato pa po mesec ali dva nima menstruacije. Ko se spet pojavi, je boleča in obilna. V času ovulacije (lutealna faza menstrualnega ciklusa) pridobi nekaj kilogramov, kar skupaj s predmenstrualno nervozo traja vse do menstruacije. Svoj trebuh v času pred menstruacijo opiše kot »golšast«, kar jo skrbi, saj je zelo čuden. Z zaročencem sta načrtovala poroko, toda ko je na svoji roki zagledala prstan, sta jo zajela panika in nepopisen strah pred nosečnostjo – čeprav sta že dalj časa razmišljala o otroku. Strah, odpor do spolnostjo in dotikov, živčnost, nejevolja in nespečnost, zapiranje vase, bežanje pred družbo in prijatelji – vse to je kar vrelo iz Lucije.


Naveličana zakona

Darja, 47-letna terapevtka, je mati dveh najstnic in desetletne posvojenke. »Najstniška dekleta so prave tatice serotonina,« pove ob prvem obisku. Ves čas se počutim izžeto, nenehno sem jezna, nejevoljna. Naveličana sem zakona, nič ne gre v pravo smer, ne vidim pravega izhoda. Vse mi uhaja iz rok, zakon pa počasi, vendar vztrajno razpada.« Poleg tega opiše še zastajanje tekočine v telesu in zelo slab spanec, kar je najizrazitejše pred menstruacijo. Menstruacije so izrazito težke, boleče in obilne. Nima volje in energije, ne zmore redne vadbe, čeprav je joga del njenega posla. Želje po spolnosti sploh nima več, nanjo še pomisli ne.


Spanje je mora

Jana, izvršna direktorica in svetovalka, je stara 28 let. Ker se veliko posveča triletnemu sinu, je zaposlena za polovični delovni čas. »V zadnjih dveh letih je moje spanje v resnici mora! Skorajda ne spim več, le pa že, se med spanjem znojim in se nenehno prebujam. Zjutraj sem kot ožeta cunja. To me bo uničilo! Z možem imava spolne odnose le še enkrat na teden, vendar je še to preveč, obenem pa ostajam nepotešena. Čustveno sem prazna, kakor prekinjena žica, ki bi jo morali iztakniti in jo na novo izolirati. Popolnoma sem pregorela.« V puberteti je trpela za bulimijo, zaradi katere se je več let zdravila. Imela je velike težave z neplodnostjo. Menstruacije so naporne, posledično ima v krvi nizko raven feritina in železa.

So sploh še podobne same sebi?

Na vse te znake morajo biti najbolj pozorni partnerji – svoje partnerke bi morali opozoriti, da so se precej spremenile in da si sploh niso več podobne. Ženske namreč vse te opozorilne znake zlahka spregledamo, zato se napetost med partnerjema le še stopnjuje, vezi v partnerskem odnosu in doma se rahljajo. Vse to lahko pripelje do razpada poprej zelo dobre zveze. Zato je treba težave, ki jih povzroča hormonsko neravnovesje, sproti odpravljati. Samoopazovanje in sprotno reševanje hormonskih težav sta nujni za dobro počutje in kakovostne odnose. Spremeniti življenjske navade je pogosto težko, vendar pa se lahko s pravilno prehrano, z gibanjem in z globokim spancem številnim težavam izognemo, jih omilimo ali celo odpravimo.

Pomanjkanje progesterona je pogosto neopaženo, saj so podobni znaki značilni tudi za druga bolezenska stanja. Včasih je to pomanjkanje le navidezno: kadar je raven estrogenov zelo visoka, je nizek progesteron tako šibak, da se to izraža kot pomanjkanje progesterona, v resnici pa gre za prevlado estrogena.

Kaj storiti?

Vsekakor je treba najprej izmeriti ravni hormonov v krvi. Vrednosti same po sebi ne povedo dovolj, zato je nujno preučiti medsebojna razmerja in vplive hormonov. Četudi so vrednosti še v mejah normale, to ne pomeni nujno, da je vse v redu, kajti ključno je razmerje med estrogenom in progesteronom – močan estrogen lahko zelo prevlada – in pokažejo se znaki pomanjkanja progesterona. Vrednosti hormonov lahko preverite pri zdravniku, ki vam lahko pomaga urediti neravnovesje z zdravili.

Kako pa si lahko pomagamo sami?

 • Za izboljšanje spanja in pri prvih znakih menopavze: pred spanjem zaužijemo dve do tri žlice lanenega olja (2000 mg).
 • Pri menstrualnih bolečinah v križu: pomaga uživanje brokolija, cvetače, brstičnega ohrovta in zelja (indoli v tej zelenjavi pomagajo jetrom presnavljati hormone, s čimer posredno olajšajo težavo).
 • Selen je zelo pomemben za aktivnost številnih encimov v telesu in pomaga pri metabolizmu progesterona in drugih spolnih hormonov. Poleg tega blagodejno vpliva na delovanje srca in pomirja. V večjih količinah ga vsebujejo brazilski oreški, česen, avokado in leča.
 • Dolgotrajne in obilne menstruacije spremlja izguba železa. Veliko ga vsebujejo listi zelene zelenjava, jajčni rumenjak, polnovredni pšenični izdelki, suhe slive in marelice ter stročnice.
 • Magnezij je partner progesterona v številnih procesih. Zelo dobro pomaga pri krčih v mečih in sprošča. Vsaj 300 do 500 mg magnezija zvečer bo sprostilo napetost in vam pomagalo zaspati.
 • Kalcij, magnezij, silicij, fosfor in vitamin D vzdržujejo kostnino in podpirajo številne reakcije v telesu.
 • Cink in vitamini skupine B (vedno moramo vnašati vse vitamine B, kajti dodajanje zgolj enega ali dveh pripelje do pomanjkanja ostalih) pomembno vplivajo na delovanje in sproščanje hormonov ter doseganje duševnega ravnovesja.
 • Dobro znana začimba origano spodbuja tvorbo in sproščanje progesterona. S tem pomaga uravnavati spanec, posredno krepi vezivno tkivo ter prispeva k dobremu počutju, zadovoljstvu in optimizmu. Vsebuje tudi veliko antioksidantov iz skupine bioflavonoidov.
 • Kurkuma je znana kot zaščitnica progesterona, saj prispeva k dvigu ravni progesterona. Podobno naj bi deloval tudi timijan, zato je koristno obe začimbi redno dodajati jedem.
 • Zdrave maščobe izvrstno vplivajo na delovanje hormonov, poleg tega prispevajo k stabilnemu počutju. Orehi, mleto laneno seme, bučke, mandlji in lešniki so prava zakladnica zdravih maščobnih kislin, poleg tega vsebujejo nekaj beljakovin, veliko mineralov in vitamine skupine B.

Pet poglavitnih vzrokov za nizko raven progesterona v ženskem telesu:

1. Staranje: z leti tvorba hormonov upada; v ženskem telesu so najprej na udaru ščitnični hormoni in progesteron,
2. Stres: neprimerna hrana (bogata s sladkorjem in nasičenimi maščobami, pomanjkanje vitamina A, B6, C in cinka), premalo zaužite tekočine, premalo gibanja in spanja, neustrezni partnerski odnosi, pritiski, strupi v okolju, pretiravanje z delom ...
3. Odsotna ali slaba ovulacija,
4. Slabo aktivna ščitnica,
5. Nekatera zdravila in visoka raven prolaktina.


Kako občutimo nizko raven progesterona?

Poleg neplodnosti in prekinitve nosečnosti lahko nizka raven progesterona povzroči še:

 • razdražljivost, prepirljivost, napetost, jokavost, tesnobnost, neutemeljen strah in nihanje razpoloženja,
 • napade panike, čustvene izbruhe,
 • utrujenost in pomanjkanje energije,
 • motnje teka in motnje hranjenja,
 • glavobole in predmenstrualne migrene,
 • bolečine v mišicah in sklepih, krče v mišicah,
 • napenjanje, vetrove, zaprtje,
 • boleče, napete in otekle dojke, pogosto otekanje nog,
 • zastajanje tekočin v telesu,
 • pogoste in/ali nepravilne menstrualne cikluse,
 • suhost nožnice in boleče spolne odnose,
 • težave s spanjem,
 • vročinske valove, znojenje,
 • endometriozo,
 • pridobivanje telesne teže,
 • izgubo želje po spolnosti,
 • hipotiroidizem,
 • padec imunosti,
 • slabšo elastičnost kože (manjša produkcija kolagena) in posledične težave s kožo,
 • manjšo kostno gostoto,
 • izgubo las,
 • aknavost,
 • suhost oči,
 • povišano raven holesterola v krvi.