Bruno Šimleša: Pripadam ljubezni

Bruno Šimleša
Bruno Šimleša (Foto: Osebni arhiv)

Bruno Šimleša, hrvaški pisec duhovne literature in knjižnih uspešnic, dvanajst let uči jezik polne in iskrene ljubezni do sebe in bližnjih. Ljubezen, pravi Bruno, si zasluži glavno mesto v našem življenju, a o njej moramo govoriti brez patetike, izhajati iz življenja. Bistveno je, da je ne iščemo le v partnerskem odnosu, temveč tudi v ljubezni do življenja, otrok, narave in prijateljev …, začne pa se pri ljubezni do sebe.

Po izobrazbi ste sociolog, a že od konca študija pišete duhovno literaturo, predavate in učite ljudi zdravega odnosa do sebe in drugih. Kaj vas je pripeljalo na to pot?
Ko sem napisal prvo knjigo, nisem niti slutil, kaj me čaka v prihodnosti. Ta knjiga je imela težko pot, ker je ni želel objaviti noben hrvaški založnik. Zdela se jim je »prepametna za neumne hrvaške bralce«. Nekateri so me celo obtožili, da sem vse prepisal, ker so menili, da tako mlad človek ni sposoben napisati take knjige. Nato sem knjigo objavil v samozaložbi in je vseeno zaživela. Dokazal sem, da je lahko knjiga s področja duhovnosti in samopomoči popularna, pa čeprav ne poenostavlja resničnosti in ne nudi enostavnih rešitev. Vesel sem, da imam privilegij deliti svoje ideje in da pustijo takšno sled pri ljudeh. Vsak dan prejmem veliko odzivov ljudi, ki so jim moja knjižna dela ali predavanja pomagala ustvariti spremembe, in to je tisto, kar me motivira, da bom tudi v prihodnosti še naprej tako dejaven.
 
V vaših knjigah ima eno od osrednjih vlogo ljubezen. V Šoli življenja učite ljubezni do sebe, v Ljubeznoslovju pa ljubezni do drugih. Kaj je za vas »znanost o ljubezni«, kot namiguje naslov knjige?
Naslov namiguje, da bi morali o ljubezni govoriti tako, kot si zasluži. Brez patetike, z izkušnjami iz stvarnega življenja, ne iz romantičnih komedij, in z željo, da razbijemo vsaj nekaj zablod o ljubezni. Želel sem poudariti, da si ljubezen zasluži glavno mesto v vsakem življenju, s tem pa ne mislim le romantične, partnerske ljubezni. Mislim, da ljubezen prepogosto enačimo s partnersko ljubeznijo in predpostavljamo, da brez partnerja v življenju ne moremo imeti ljubezni. Polno, vseprežemajočo ljubezen lahko čutimo tudi prek ljubezni do življenja, otrok, narave, prijateljev …

Knjiga Ljubeznoslovje je nastala tudi z namenom razbijanja mitov, ki veljajo o ljubezni. Med drugim poudarjate, da je ena ključnih zablod tista o kompromisih …
V vsaki zvezi moramo pristajati na neke kompromise, ne smemo pa pristati na nekaj, za kar mislimo, da si ne zaslužimo, na vse tisto, kar je pod našimi minimumi. Vsak od nas mora definirati te minimume in se zavedati, kdaj to mejo prestopi, pa čeprav to življenje dela težje. Največja škoda je, da živimo svoje življenje, kot da je samo generalka!

Koliko so spoznanja, ki jih delite kot avtor in predavatelj, tudi odraz vaših preteklih izkušenj, vaše osebne rasti?

Odkar pomnim, se trudim v življenju napredovati. Morda je k temu pripomogla tudi težka bolezen, ki sem jo prebolel v otroštvu, zato sem se trudil izkoristiti svoje potenciale. Kot otrok sem želel najti odgovore na vsa mogoča vprašanja, želel sem si biti čim bolj pošten, moder, hvaležen za vse, kar imam … Seveda je še veliko področij, na katerih želim napredovati v sebi in okrog sebe, a kljub temu sem srečen. Vsak dan se trudim proslaviti stare uspehe in ustvarjati nove. Povsem normalno je, da so moje življenjske izkušnje vtkane v vse, kar pišem, in seveda je to pomembno. A še bolj pomembno je, da že dvanajst let delam z ljudmi »ena na ena«. Tako sem pridobil številne izkušnje. Lahko rečem, da sem s stotinami ljudmi predeloval njihove najpomembnejše življenjske trenutke in zmage, pa tudi poraze, ki smo se jih trudili spremeniti v zmage. Skupaj z njimi sem preživel na stotine ločitev, izgub ljubih oseb, a sem jih spremljal tudi ob velikih spoznanjih … Vsako izkustvo je enkratno, in to zavedanje mi pomaga h globljemu razumevanju raznolikih izkušenj ljudi.

Kakšna je torej pristna, polna ljubezen? »Ljubezen je doživetje naše najintimnejše biti, arija zavedanja,« ste odgovorili v nekem intervjuju … Kako se razlikuje od zaljubljenosti ali »neprave« ljubezni?
Ljubezen nam, v nasprotju z zaljubljenostjo, ne ugasne možganov. Zaljubljenost nas obnori, ljubezen pa nam omogoča zdrav in priseben um, ki je tako pameten, da ve, da je treba tudi srcu prepustiti prestol. Zaljubljenost nam izmakne tla pod nogami, ljubezen pa nam da krila, da se dvignemo v višine. Zaljubljenost ustvarja metuljčke v trebuhu, ljubezen pa orle po vsem telesu! Ko zares ljubimo, vemo, da ne pripadamo osebi, ki jo ljubimo, in da tudi ona ne pripada nam, temveč oba pripadava ljubezni.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki