Ljubezen in denar

(Foto: Jupiterimages)

Povej mi, koliko imaš pod palcem in povem ti, ali te ljubim

Po napornem delavniku smo se s sodelavci odpravili v najbližji lokal na pijačo. Naše brezskrbno kramljanje je prekinil voznik prestižnega športnega avtomobila, ki je grobo zavrl pred vhodom lokala. Iz jeklenega lepotca je izstopil čokat, plešast moški srednjih let v spremstvu dolgonoge blondinke, ki je zaradi mamljive zunanjosti zbujala precej pozornosti. "Ju združuje ljubezen ali denar?" smo se spraševali ob pogledu na vizualno neusklajeno dvojico, ko sta sedla za sosednjo mizo.

S pozornim opazovanjem njune hladne neverbalne komunikacije in sočasnim prisluškovanjem se nam je kmalu razjasnilo. Premožni ljubitelj lepote in prestiža je nenadoma zdolgočasen in redkobeseden pogovor začinil z besedami: "Ej, mala! Včeraj si se pred mojimi sodelavci tako dobro odrezala, da te bom danes nagradil z nečim lepim in dragim ..."

Nadaljnji potek dogodkov verjetno za mnoge sploh ni presenetljiv. Lepotica se je po njegovih besedah nenadoma zdrznila iz stanja otopelosti in se novice razveselila kot otrok, ki so mu pravkar obljubili novo igračko. Pri tovrstni ljubezni torej ne gre za vzajemno kemijo oziroma romantično preskakovanje isker, marveč za preračunljivo menjavo telesa za denar in obratno.

Kako jih prepoznamo?
Gre za nekatere "iznajdljive" pripadnice nežnejšega spola, ki so zavoljo denarja in ugleda pripravljene zatreti celo svoje temeljne čute, ki so tako pomembni za ustvarjanje naelektrenega ozračja med moškim in žensko. Zanje je značilno, da izbire potencialnih partnerjev ne prepuščajo romantičnemu naključju, saj jih zanimajo predvsem materialno nadpovprečno preskrbljeni moški, ki se - če ne štejemo ključev prestižne jeklene pločevine - ponašajo tudi z ugledom in obetavno prihodnostjo. "Pri tem niti ni tako pomembno, kakšen je videz sanjskega moškega in koliko čustvene inteligence premore, saj je pri plačevanju vožnje z jahto in oblačil prestižnih blagovnih znamk pomembno le to, da si ob njem lahko vse to privoščim," mi je nekoč samozavestno zaupala znanka.

Osiveli bogataši "osrečujejo" mlade lepotice
Če ima torej moški dovolj pod palcem, lovke potencialnih partnerjev ne razmišljajo o ljubezni, ali pač! Tako si lahko premožni sivolasi gospodje na stara leta privoščijo družbo najslajših in celo svetovno znanih lepotic, ki moške po vsem svetu spravljajo ob pamet. Je to ljubezen?

Starostna razlika v svetu blišča in lepote (beri: šovbiznisa) očitno res ne pomeni nobene ovire. Prepričljiv dokaz za to je 69-letni filmski režiser in igralec Woody Allen, ki, mimogrede, ni nikoli slovel po osupljivi zunanjosti. Javnost je šokiral, ko je v zakonski stan popeljal 40 let mlajšo Soon Yi, posvojenko svoje nekdanje žene Mie Farrow. Gre v njunem primeru za brezpogojno ljubezen? Morda res, vendar bi kot "gospod anonimnež" za kaj takšnega najbrž potreboval precej več časa.So te zveze resnično nastale kot plod brezpogojne ljubezni, ali pa se napajajo z bogastvom, kot nas pogosto skušajo prepričati novinarji tabloidov? Možno je torej oboje.

Zakaj si moški prizadevajo za boljši status?
Sodeč po razvpitih primerih iz sveta šovbiznisa in izsledkov raziskave se je torej nesmiselno spraševati, zakaj si moški že od daljne preteklosti tako krčevito prizadevajo za boljši položaj v družbi. Mamljivi ženski čari prav gotovo niso edini, vendar nedvomno nadvse pomemben dejavnik, ki moške dodatno spodbuja pri vzpenjanju po hierarhični lestvici.Prizadevanje za status pa, tako pravijo znanstvena odkritja, ni samo stvar navade ali kulturne tradicije, pač pa značilnost delovanja moške psihe oziroma biološko gonilo, ki je vgrajeno v živčni sistem, uravnavajo pa ga hormoni in možganski impulzi. Naprezanje za boljši položaj v družbi namreč izostri naša prizadevanja, nam oblikuje razpoloženje in celo vpliva na zdravje. Moški vsekakor niso edini, ki hrepenijo po višjem statusu, vendar ga, sodeč po izsledkih raziskave, zasledujejo bolj trmasto kot ženske v kateremkoli življenjskem obdobju.

Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki