Samopoškodovanje

  • NN
  • sreda, 19. maj 2010
(Foto: Jupiterimages)

Grenak nasmeh in bolečina

Proti sebi usmerjeno nasilje ali samopohabljanje ter parasamomor kot še en samouničevalni način za spopadanje s silnimi čustvi ali stisko je lahko bolezen sama po sebi, lahko pa je tudi simptom drugih resnejših psihičnih bolezni. Največkrat traja od pet do deset let, brez ustrezne obravnave pa še veliko dlje.

Dnevnik samopoškodovalca

Vse se je začelo pred desetimi leti, z udarcem v glavo, potem ko sem doma pozabil vozovnico. To sem k sreči opazil, še preden sem vstopil v avtobus. Ko sem drugič spet pozabil vozovnico, sem bil že na avtobusu in ker sem zamudil v službo, sem za kazen dobil nekaj močnih udarcev v glavo, od katerih mi je še nekaj časa zvonilo v ušesih. Potem je šlo samo še navzdol. Nobena napaka ni ostala nekaznovana. Če sem kaj pozabil, ko sem šel po nakupih, je sledil udarec. Če sem pozabil naravnati uro, me je čakala brca. Če se mi je slučajno zažgal prepečenec, je priletel nov udarec.

Nobenemu delu telesa ni bilo prizaneseno. Modrice na rokah in nogah so postale nekaj vsakdanjega. Poškodbe sem povzročal s pestmi, nogami, hišnimi predmeti, zobmi. Spoznal sem trenutke neznosne bolečine. Na račun mojega videza in značaja je začelo leteti vse več pikrih in opolzkih besed. Vse na meni je postalo tarča besednih napadov. Kaj so si mislili sosedje, si lahko samo predstavljam, saj je redko minil dan brez besednega kaznovanja.

Zaman sem si prizadeval, da bi dosegel popolnost. Živel sem v nenehnem strahu, da bom naredil napako, da ne bom mogel izpolniti zahtev, ki jih je zelo visoko postavil moj tiran. Nikoli ni zapustil mojega doma, kaznovanje je samo še stopnjeval ter postajal še nasilnejši in predrznejši. Niti na delovnem mestu, na ulici, v gostilni in celo na počitnicah nisem mogel ubežati nenehnim kritikam in zlorabam. Res so bili udarci v javnosti bolj diskretni in povzročeni na hitro, vendar nič manj boleči ali ponižujoči.Kdo je bil moj tiran, ki je vladal mojemu življenju z železno roko? Prav ista oseba, ki vam pripoveduje to zgodbo. Moj tiran sem bil jaz sam. Kazni, udarce in zatiranje sem si prizadejal sam!

Pred dvanajstimi leti, ko sem bil star šestindvajset let, sem prvič zaživel sam. Pri osemnajstih sem se odselil od staršev in se preselil v večje mesto. Preživel sem nekajletno razmerje, polno čustvenih in telesnih zlorab, ki so mi močno načele tako samospoštovanje kot zdravstveno stanje. Končno sem si uredil življenje, imel sem zanesljivo, čeprav dolgočasno službo in lastno stanovanje. Osamljenost je prišla kmalu, saj sem bil prvič povsem sam, popolnoma neodvisen.

Strah pred samoto je postal obsedenost. Iskanje spolnih partnerjev je bilo pomembno bolj zaradi samopotrjevanja kot zaradi užitka. Ko iščeš seks, ker misliš, da se boš tako potrdil kot osebnost, je bolečina, če ne najdeš partnerja, enaka ali hujša mučenju in kazni. Moje življenje je postalo začarani krog stresa, strahu in nepreštetih "tarč", ki sem jih moral srečati. Postavil sem si tudi merila, ki sem se jih moral držati. Ker sem delal napake, so udarci kar deževali.

To, kar sem počel, se mi je sicer zdelo čudaško in nenavadno, a tudi potencialno nevarno, vendar nisem vedel, kako se ustaviti. Na krajevnem radiu sem slišal, ko je poklical neki alkoholik, ki nikakor ni mogel nehati piti. Rekel je, da si želi opustiti alkohol, toda vsi poskusi so mu spodleteli. Svetovali so mu, naj skuša preživeti dan za dnem in naj si vsak dan reče, da danes pač ne bo pil. To me je pritegnilo, da sem se tudi sam odločil. Sklenil sem, da se danes ne bom udarjal. Z napredkom sem kar zadovoljen. Občasni izpadi med stresnimi obdobji mojo odločitev samo utrjujejo.

Po desetih letih samouničevalnega obnašanja je bila odločitev, da se bom spremenil, izjemno težka, toda odločen sem, da mi bo uspelo. Če ste tudi vi pri sebi prepoznali katerega od neustreznih vedenjskih vzorcev, predvsem ne obupujte. S svojo težavo niste sami.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki