Ne prezrite ključnih simptomov depresije

Med simptomi depresije, na katere je vsekakor dobro biti pozoren, so tudi nekateri, na prvi pogled manj značilni za to vrsto psihične bolečine.
Med simptomi depresije, na katere je vsekakor dobro biti pozoren, so tudi nekateri, na prvi pogled manj značilni za to vrsto psihične bolečine.

Depresija je veliko več kot občasen občutek žalosti in malodušja, saj najpogosteje pomeni skupek simptomov različne intenzivnosti, ki trajajo dlje časa. Med simptomi, na katere je vsekakor dobro biti pozoren, so tudi nekateri, na prvi pogled manj značilni za to vrsto psihične bolečine.

  • Skrivanje in zanikanje težav. Depresivni ljudje si neredko nalagajo ogromno obveznosti in nenehno drvijo od enega opravka k drugemu preprosto zato, da ne bi utegnili razmišljati ali se pogovarjati o tistem, kar jih muči. Toda če kdo zagrebe zgolj po površju čustev, ki jih skriva, se ta »obrambni zid« hipoma poruši.
  • Pretirana jokavost, negativen pogled na stvari, trajen občutek, da bo vse, česar se lotijo, šlo po zlu, nemoč, da bi opazili, da so se nekatere stvari kljub vsem negativnim pričakovanjem dobro izšle.
  • Poudarjeno prepričanje »meni nihče ne more/ne želi pomagati«, ali stališča »ni mi pomoči« oziroma občutek brezizhodnosti.
  • Potlačena čustva oziroma apatija, med katero človek ne kaže zanimanja niti za tiste stvari, ki so mu bile nekdaj pomembne, tako da daje občutek, da je na »avtopilotu«.
  • Nerazložljiv bes je prav tako eden od načinov, na katerega se izraža depresija. Če se denimo kdo ne zmore kosati z žalostjo, ker ga je partner prizadel, se namesto, da bi skušal rešiti težavo, odziva s silovito jezo, kričanjem na otroke ali živali.
  • Pretirana samokritika, stalno vztrajanje na napakah, ki so jih zagrešili, na tem, da niso dovolj sposobni ali dorasli nalogam in obveznostim, ki jih morajo postoriti.
  • Človeku ni več mar za ljudi, ki jih ima rad, in celo za lastno varnost. Tako se lahko zgodi, da postane nagnjen k prehitri vožnji ali pretiranemu uživanju alkohola.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki