Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Spomladanska utrujenost ali depresija?


(stran 3 od 3)

Kakšna je vloga partnerja, oziroma kako lahko sodeluje v procesu zdravljenja?
Dober partner zna prisluhniti in poslušati, ne kritizira in ne razvrednoti tega, kar je naredila depresivna oseba, zna spodbujati in pokazati na svetle plati življenja.

Ali se pri depresiji zmanjša želja po spolnosti?
V depresivnem stanju želja po spolnosti usiha. Med zdravljenjem se počasi vrne, žal pa tudi nekateri antidepresivi vplivajo na spolni odziv. Morda gre tukaj iskati razloge za opustitev terapije pri bolnikih.

Kakšne so lahko posledice nezdravljene depresije in zavračanja bolezni?
V takih primerih se bolezen lahko ponovi in vsaka naslednja epizoda bo hujša. Več je trpljenja, v skrajnem primeru se lahko konča tudi s samomorom.

Ali na depresijo vplivajo letni časi?
Opažamo, da je depresija pogostejša spomladi in jeseni.

Ali je depresija že norost, ki je za človeka huda in zelo obremenjujoča stigma?
Depresija ni norost, saj gre le za motnje v razpoloženju. Depresivni ljudje se pogosto čutijo stigmatizirani. Ljudi je še vedno strah psihiatrije in psihičnih bolnikov, saj ne vedo, za kakšne bolezni gre, in strah jih je, da ne bi tudi sami zboleli. Težko je razumeti depresivnega človeka, da je bolan, saj je običajno kar dobrega videza, le "delati ne more". Sicer pa poznamo rek, da sit ne more razumeti lačnega.

Kako naj živimo, da se ne bi srečali z depresijo?
Dobro si je vzeti čas zase, se naučiti sproščanja, raziskovati, kaj nas spravlja v stisko, saj se ji tako lažje upremo. Poiskali naj bi dejavnosti, ki nas veselijo. Telesna dejavnost je dobrodošla; sprehodi v naravi krepijo telo in duha ter so zdravilni. V družini se moramo znati pogovarjati in ohranjati socialne stike s okoljem. Naučiti se moramo prepoznavati svoje želje in cilje.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd