Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Spomladanska utrujenost ali depresija?


(stran 2 od 3)

Ali je depresija kronična bolezen?
Žal je depresija kronična bolezen, ki se pogosto ponavlja. Zato je pomembno, da ljudje zgodaj poiščejo pomoč in dovolj dolgo jemljejo predpisana zdravila; pogosto namreč naredijo napako in jih ob boljšem počutju opustijo. Pri skoraj polovici bolnikov se bolezen ponovi: če so imeli dve ponovitvi bolezni, obstaja kar 70-odstotna verjetnost, da se bo ponovila še tretjič, če pa so imeli tri ponovitve, je verjetnost, da bodo imeli še četrto, kar 90-odstotna. Bolezen je pogostejša med 25. in 40. letom starosti, lahko pa se pojavi v kateremkoli starostnem obdobju.

Koliko časa lahko traja epizoda depresije?
Več mesecev, leto ali tudi več, vendar gre pri v zadnjem primeru za skrajna stanja, ko govorimo o kronificirani bolezni. Bolezen se začne počasi, z nespečnostjo, tesnobo in upadom volje. Kdor ima izkušnjo z depresijo in jo zna prepoznati, običajno kmalu poišče pomoč. V takih primerih bolezen hitro zajezimo in so stanja poslabšanja kratka.

Pri depresiji pride do biokemičnih sprememb v možganih, to je verjetno zelo pomembno pri izbiri zdravil in zdravljenja?
Pri depresiji ima bolnik manj nevrotransmiterjev, prenašalcev sporočil v možganih. Zdravila, imenovana antidepresivi, to motnjo popravijo, saj ublažijo tesnobo in izboljšajo počutje, zato pomirjevala niso potrebna. Antidepresive so začeli uporabljati konec petdesetih letih minulega stoletja, v zadnjih letih pa je na voljo veliko dobrih zdravil, ki imajo manj neželenih učinkov. Pri zdravljenju uporabljamo tudi stabilizatorje razpoloženja. Zdravila ne vodijo v odvisnost, zdravljenje pa je doživljenjsko.

Vse več je ljudi, ki že ob manjši psihični težavi vzamejo zdravilo in brez antidepresivov ne zmorejo več živeti. Kdaj bolniku predpišete antidepresiv in kdaj naj ga preneha jemati?
"Antidepresivi ne povzročajo odvisnosti, ampak jo povzročajo pomirjevala, ki jih predpišemo ob tesnobi. Slednja pogosto spremlja depresijo. Antidepresive dobite le na zdravniški recept, torej jih predpiše zdravnik, ki diagnosticira bolezen. Ko izginejo vsi znaki depresije, naj bi bolnik jemal antidepresive še šest do dvanajst mesecev. Vendar pogosto opažamo, da ljudje opustijo predpisano zdravilo takoj, ko se počutijo bolje in mislijo, da ga ne potrebujejo več. Če se bolezen ponovi, priporočamo večletno jemanje antidepresivov, samo v dogovoru z zdravnikom, pa zdravilo postopno ukinemo. Pri tem moramo skrbno spremljati bolnikovo psihično stanje. Antidepresivi začnejo delovati šele po desetih dneh do treh tednih, zato po enem ali nekajkratnem odmerku ne bo učinka, morda lahko bolnik zazna le pomiritev. O jemanju antidepresivov naj se zato vedno pogovorijo z zdravnikom." 

Kaj pa šentjanževka, ki jo v zadnjem času spet pogosteje omenjajo pri zdravljenju depresije?
Šentjanževko res povezujejo z zdravljenjem depresije, vendar za učinkovito zdravljenje ne zadošča. Potrebni so antidepresivi.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd