Vodnik za prvo pomoč na dopustu

(Foto: Shutterstock)

Da vam dopusta ne bi pokvarile manjše zdravstvene težave ali nezgode, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako jih preprečevati in kako si v primeru, da se vam kaj pripeti, lahko pomagate sami. Najpogostejše zdravstvene težave na dopustu, ki niso povezane s poslabšanjem morebitne kronične bolezni, so težave zaradi nalezljivih bolezni, potovalne driske, opeklin, alergijskih reakcij in poškodb. Vse več ljudi dopust preživlja dejavno, zato je pomembno vedeti, kako ukrepati pri najpogostejših športnih poškodbah.

Potovalna driska

Driska na potovanju je zelo pogosta težava potnikov, ki se odpravijo v manj razvite predele sveta. V večini primerov ni smrtno nevarna bolezen, bolj ogroženi pa so otroci, nosečnice in starejši.
Vzrok za potovalno drisko je najpogosteje okužba z bakterijami, virusi, glivami ali paraziti, pri nekaterih pa drisko povzroči že zgolj sprememba okolja in prehranjevanja. Vir okužbe je večinoma kontaminirana hrana ali voda (tudi led v pijači in voda, s katero si umivamo zobe!). Težave preprečujemo tako, da jemo le termično obdelano hrano, sadje pa le tisto, ki ga olupimo sami. Pri tem velja znani napotek: prevri, prekuhaj, olupi ali pusti! Na območjih, kjer je voda oporečna, je bolje kupovati ustekleničeno vodo.
Težave lahko nastopijo že nekaj ur po okužbi in se kažejo v obliki slabosti, bruhanja in pogostega (do desetkrat na dan) odvajanja tekočega blata, večinoma pa minejo v nekaj dneh. Hujše in dolgotrajnejše težave povzročajo kolera, tifus in okužba s virusom hepatitisa A.

  • Pri blagih težavah zadostuje rehidracija, torej nadomeščanje izgubljene vode in elektrolitov, kar dosežemo s pitjem vode in z uživanjem suhe slane hrane, lahko pa si pripravimo napitek iz rehidracijskega praška.
  • Pri hujših težavah vzemite še spazmoanalgetik, v primeru dolgotrajnih težav, krvave driske ali povišane telesne temperature pa obiščite zdravnika, ki vam bo morda predpisal antibiotik.
  • Če ste dovzetni za črevesne okužbe ali če obstaja večja nevarnost zapletov (otroci, nosečnice, starejši), vam bo morda zdravnik že v ambulanti za potnike predpisal antibiotik, ki ga boste vzeli s seboj.
  • Uporabo medicinskega oglja zaradi slabe učinkovitosti pri preprečevanju in zdravljenju potovalne driske odsvetujemo.
  • V času težav se izogibajte uživanju kave, alkohola, sladkih in gaziranih pijač ter mlečnih izdelkov.

Alergijske reakcije

Alergija je preobčutljivost na antigen, ki v telo vstopi skozi dihala, prebavila ali kožo. Obstaja več vrst preobčutljivostnih reakcij, najpomembneje pa je, da znamo ukrepati pri anafilaksiji, ki povzroči takojšnjo preobčutljivostno reakcijo.

Prvi ukrep je, da odstranimo snov, ki je sprožila reakcijo, če prizadeti težko diha, ima oteklino obraza ali celo motnje zavesti, pa takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč.

Če ste v preteklosti že doživeli hudo anafilaktično reakcijo, je pomembno, da na pot vzamete komplet zdravil za samopomoč, ki vsebuje kortikosteroid, hitrodelujoči antihistaminik in po potrebi še adrenalin v injekciji, ki lahko v primeru dušenja ali znakih šoka celo reši življenje.

Ob piku žuželke
Če vas na dopustu piči žuželka in v preteklosti niste imeli preobčutljivostne reakcije, je dovolj, da odstranite želo in mesto vboda hladite. Pomagate si lahko tudi z mazili, ki hladijo kožo, blažijo srbenje in zavirajo vnetni odziv. V primeru pojava koprivnice (urtikarija) si pomagajte z antihistaminikom, ki ga je priporočljivo imeti v potovalni lekarni.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki