Nasveti za varen dopust

  • NP
  • nedelja, 03. julij 2011
(Foto: Jupiterimages)

Zagotovite si brezskrbne počitnice

Brezskrbne počitniške dni nam lahko preprečijo različne tegobe, zato se velja nanje dobro pripraviti. Najpogostejše nezgode na potovanjih so poškodbe, nezgode na cesti in pri plavanju, piki in ugrizi živali, najmanj pa je okužb z nalezljivimi boleznimi. Veliko ljudi prizadenejo tudi različne oblike drisk in blažja vročinska stanja.

Pred odhodom na pot naj si vsi popotniki, kronični bolniki, a tudi sicer zdravi ljudje uredijo zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco. Priporočljivo se je pozanimati, kje v kraju dopustovanja je najbližji zdravstveni dom ali bolnišnica, kjer vam bodo pomagali, če bo potrebno.

Prebavne težave
Na potovanjih so prebavne težave zelo neprijetne; najpogostejši sta driska in zaprtje. Pri driski, ki jo povzročijo patogeni mikroorganizmi, so najpomembnejši preventivni ukrepi: redno in pogosto umivanje rok, uživanje temeljito prekuhane in sveže pripravljene hrane, uživanje olupljenega sadja, pitje ustekleničene vode iz originalne ovojnine in pitje pijače brez ledu. Takoj, ko začutite, da ste dobili drisko, morate poskrbeti za nadomeščanje izgubljene tekočine.

Pijete lahko prekuhano vodo in nesladkane čaje. Za primer driske je priporočljivo vzeti s seboj prašek z elektroliti, ki nadomešča sprotne izgube tekočine in elektrolitov. Prašek je v lekarnah na voljo brez recepta. Dodatno si lahko pomagate s kapsulami, ki prispevajo k normaliziranju črevesne flore, in z medicinskim ogljem, ki veže nase bakterije in strupe. Tudi to in čaje dobite v lekarnah.

Proti zaprtju pomagata zdrava prehrana, ki vsebuje dovolj vlaknin in tekočine, ter izogibanje malo predelanim živilom, kot so sladoled, siri, meso in izdelki iz bele moke. Vlaknine so predvsem v sadju (jabolka, breskve, mandarine, kaki, kivi), zelenjavi (brokoli, zelje, korenje, špinača, bučke), stročnicah in neoluščenih žitih (žitni zajtrki, polnozrnate testenine, neoluščen riž).

Proti zaprtju pomagata tudi pitje zadostnih količin tekočine ter uživanje suhega sadja, predvsem suhih fig in sliv. Če to ne pomaga, si lahko pomagate z rabo odvajalnih sredstev. Med naravna odvajala sodijo vlakninski dodatki, ki večajo volumen blata, in mineralna voda z veliko magnezijevega sulfata, ki z vezavo vode pospešijo odvajanje blata. Magnezij je tudi v grenki soli, ki se dobi v lekarni. Druga naravna možnost so odvajalni čaji.

Različne poškodbe

Krvavitve
S pravilno oskrbo boste ustavili krvavitev in preprečili okužbo rane. Umazanijo očistite tako, da poškodovani del telesa sperete s curkom sladke vode, nato s sterilno gazo mesto nežno očistite in rano posušite. Če gre za manjšo ali površinsko rano, uporabite obliž, pri čemer pazite, da se ne dotaknete sterilnega dela. Večje rane obvežite s sterilnim povojem.

Zvini, izpahi in zlomi
Zvin je posledica nategnitve ali pretrganja sklepne vezi. Na poškodovanem delu telesa nastane oteklina. Med premikanjem se občutek bolečine poveča. Lahko se zgodi, da poškodovani ne more premikati sklepa in da na mestu nastane modrica. Pri zvinu in nategnitvi mora sklep počivati ter mirovati, s hladnim obkladkom pa lahko ublažite bolečino in zmanjšate oteklino.

Izpah navadno nastane s spiralnim izvijanjem sklepa, zaradi česar se kost premakne iz sklepa. Izpahnjeni del je deformiran in otekel. Podprite poškodovani ud, preprečite premikanje in poiščite zdravniško pomoč. Za podporo uporabite blazine, brisače ali odeje, pri poškodbi roke uporabite povez okoli vratu.
Pri zlomu morate poškodovano mesto nujno imobilizirati in čim hitreje poiskati zdravniško pomoč. Podloga za imobiliziranje mora biti dovolj dolga ter postavljena nad mestom zloma in pod njim.

Poškodba glave
Udarec v glavo je vedno nevaren, saj pri močnejšem udarcu lahko pride do potresa možganov ali poškodbe lobanje. Poleg otekline ali krvaveče rane pri tovrstnih poškodbah pogosto ni drugih vidnih znakov, kljub temu pa mora biti poškodovani pod budnim nadzorom. Spremljajte možne znake potresa možganov, ki se lahko kažejo v obliki zaspanosti, slabosti, bruhanja in razširjenih ali neenakih zenic. Po takšni poškodbi poškodovanemu ne smete dovoliti, da zaspi, dokler niste prepričani, da gre za pretres možganov. Če je poškodovani v nezavesti ali ima znake pretresa možganov, karseda hitro poiščite zdravniško pomoč.

Opekline
Opečeno mesto je treba takoj ohladiti z večjimi količinami mrzle vode in nadaljevati s hlajenjem vsaj deset minut. Poškodovanemu morate ves čas dajati tekočino, da bo nadomestil dehidracijo. Opečeno mesto prekrijte s sterilno gazo, ki se je ne smete dotikati, na opečeno mesto pa ne smete pritiskati. Vse opekline, ki so močnejše od prve stopnje, mora čimprej pregledati zdravnik.

Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki