Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Nasveti za varen dopust


(stran 3 od 3)

Obadi
Po piku prizadeta koža srbi in peče, pojavita se rdečina in oteklina. Podobne težave povzroči tudi konjska muha. Mesto pika temeljito sperite s tekočo vodo in milom ter razkužite. Bolečino in srbenje ublaži obkladek z ledom, vnetje umiri antihistaminska krema. Če se bolečina stopnjuje, je najbolje poiskati zdravniško pomoč, saj je morda prišlo do okužbe.

Čebele, ose, sršeni, čmrlji
Za večino ljudi pomeni pik ose, čebele, sršena in čmrlja (kožokrilcev) bolečo oteklino, ki nastane na mestu pika in po nekaj dneh mine. Pik je zelo nevaren, kadar žuželka piči v usta ali žrelo; ker oteklina ovira dihanje, lahko pride celo do zadušitve. Ose privlačijo močni vonji pijač in hrane ter žive barve. Pikajo predvsem, če se čutijo ogrožene, zato jih ne vznemirjajte. Vznemirjenje, vpitje in mahanje jih bo prestrašilo; takrat postanejo nevarne. Po travi hodite obuti in oblečeni v primerna oblačila. Izogibajte se rabi deodorantov, laka za lase, parfumov, dišečih krem, sredstev za sončenje … Ose privlači tudi vonj po znoju. Najbolj odkrite dele telesa je priporočljivo namazati z repelentom.

Čebele in ose rade sedajo na mokre površine, tudi na mokre brisače in predmete, da se odžejajo. Čebelje želo je povezano z manjšim zbiralnikom strupa, ki ga vbrizga v žrtev. Po vbodu ostane želo v koži, skupaj z vrečico strupa. Pik povzroči skelečo bolečino in srbenje, kmalu zatem nastaneta oteklina in rdečina. Želo nežno izvlecite, najbolje z noževo konico, včasih lahko to opravite tudi z nohti. Pri odstranjevanju s pinceto se lahko strup iztisne v kožo. Pazite, da se vrečica s strupom, ki je povezana z želom, ne prebode. Mesto vboda sperite z večjo količino vode, nato pa ga namažite z antiseptično kremo in po možnosti še z antihistaminsko kremo v kombinaciji s kortikosteroidom ali tekočim pudrom. Na boleči del polagajte hladne obkladke.

Če je pikov več, se sprosti več strupa, zato obstaja večja možnost resnejše sistemske reakcije. V tem primeru hitro poiščite zdravniško pomoč. K zdravniku je treba tudi v primeru, če se bolečina in srbenje stopnjujeta, saj utegne iti za alergijsko reakcijo. Znaki takšne reakcije so slabost, vrtoglavica, glavobol in bolečine v trebuhu. Zelo resen znak so težave z dihanjem in otekanje predelov, ki ležijo za vbodom.

Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, morajo vedno nositi s seboj komplet za samopomoč in ga uporabiti takoj po piku. Komplet vsebuje injekcijo adrenalina ter antihistaminske in kortikosteroidne tablete. Pomagajo tudi obkladki z ledom in antihistaminska krema. Če jih piči osa ali čebela, morajo hitro prejeti zdravniško pomoč. Mesto pika je treba imobilizirati, oseba naj počiva.

Če gre za pik na roki ali nogi, je treba mesto nekaj centimetrov nad pikom podvezati. Če se oteklina razširi do povoja, ga je treba premakniti za 5 do 10 centimetrov. Alergen lahko izzove tudi anafilaktični šok. Znaki se pojavijo v nekaj sekundah ali minutah: srbenje, otekanje ustnic in žrela, bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, bledica in znojenje. Potrebna je čimprejšnja zdravniška pomoč.

Škorpijoni
Škorpijonov pik je zelo boleč, predel okoli pika hitro oteče in vbodno mesto postane toplejše od okoliške kože. Podobno kot pri piku kač mora prizadeti mirovati, kajti pri premikanju se strup prenaša po telesu. Bolečino omilijo hladni obkladki. Ves čas naj bo kdo ob prizadetem, da lahko spremlja njegovo splošno stanje; motnje dihanja lahko kažejo na to, da je prišlo do alergijske reakcije.

V tem primeru, a tudi če je žrtev otrok ali starejša oseba, je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Na mesto pika polagajte kocke ledu in ga namažite z antihistaminsko-kortikosteroidno kremo. V prvih osmih do dvanajstih urah naj prizadeti ne uživa nobene hrane. V hujših primerih je potrebno zdravljenje s protistrupom.

Meduze
Dotik ožigalk zaboli, na koži so opazne svetle, čvrste sledi, ki so navadno razvrščene v vrste. Po nekaj urah prizadeti deli pordijo, bolečine se umirijo, ostane pa srbež. Praskanje reakcijo stopnjuje. Na prizadetem predelu se lahko pojavijo mehurčki in čez čas kraste. Pozneje so na ozdravljenih predelih opazne temneje pigmentirane lise in neredko brazgotine. V težjih primerih, ko je prizadeta večja površina, lahko pride do slabosti, bruhanja in celo izgube zavesti. V takšnem primeru svetujemo takojšnjo zdravniško pomoč.

Takojšnje polaganje karseda toplih obkladkov na prizadeto mesto uniči strup. Prizadete predele speremo z morsko vodo, lovke pa odstranimo s površine kože (s pinceto ali z roko, oblečeno v rokavico). Nato kožo premažemo z alkoholom ali za trideset minut namočimo v raztopino vode in kisa v enakem razmerju. Nekateri svetujejo tudi kremo za britje, moko ali sodo bikarbono. Nanesene snovi nato z nožičem postrgamo s kože in prizadeto mesto znova speremo z morsko vodo. Šele nato lahko opečeno mesto namažemo z antihistaminikom ali s kortikosteroidno kremo. Prizadeto mesto zaščitimo pred soncem.

Potovalna lekarna in prva pomoč


Za varno potovanje je ključnega pomena dobro založena priročna potovalna lekarna z najnujnejšimi zdravili in priborom za oskrbo ran. Ne pozabite, da morate zdravila hraniti na primernem mestu. 

Potovalna lekarna naj vsebuje naslednje:

  • sredstvo proti bolečinam,
  • sredstvo za zniževanje temperature,
  • antialergik (tablete in mazilo),
  • antibiotik,
  • sredstvo proti slabosti,
  • krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem,
  • povoji, sterilne gaze, obliži,
  • sredstvo za razkuževanje ran,
  • mazilo za blaženje posledic pikov in sončnih opeklin,
  • škarjice, pinceta.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd