Prva (samo)pomoč ob lažjih poškodbah sklepov

(Foto: Shutterstock)

Nevarnost poškodb se dodatno poveča ob spustu temperature pod ledišče, saj prehod jeseni v zimo prinese prvo zmrzal. Kaj hitro se lahko zgodi, da človek nerodno stopi ali pade in si pri tem poškoduje roke ali noge. V tem članku boste našli krajše nasvete, kako si ob lažjih poškodbah sklepov – zvinih lahko pomagate sami.

Po težjih poškodbah je potreben obisk pri zdravniku, ki bo naredil natančen klinični pregled in ob sumu na poškodbo kosti odredil tudi rentgensko slikanje ter se nato odločil o nadaljnjem zdravljenju. Kadar se takoj po poškodbi pojavi jasno vidna deformacija, je obisk pri zdravniku nujen, saj obstaja velika nevarnost izpaha ali zloma.

Pri nerodnem gibu ali padcu pride do obremenitev in udarcev, ki delujejo na sklep z veliko silo, najpogosteje v nenaravni smeri. Pri tem pride do poškodb mehkih obsklepnih struktur. Ob blažjih zvinih pride le do natega vezi, zaradi česar nastane oteklina in bolečina na pritisk. Pri težjih poškodbah, ko pride do delne natrganine ali celo popolne raztrganine vezi in/ali sklepne ovojnice, se zaradi krvavitve pojavi tudi rdečina na koži ali sklepni izliv, oteklina je večja, bolečine pa hujše, zaradi česar je omejena in boleča tudi gibljivost. Obremenjevanje poškodovanega uda je težje ali pa celo povsem nemogoče, kar se pri poškodbi spodnje okončine odraža tudi v težavah pri hoji. Pri popolni raztrganini vezi je poleg omenjenih simptomov prisotna tudi nestabilnost sklepa na poškodovani strani. Ob taki poškodbi je potreben čimprejšnji obisk pri zdravniku, saj ni nujno, da bo domača oskrba zadostna.

R.I.C.E. ali P.L.E.S.

Pri lažjih poškodbah si lahko pomagamo sami. Na uspešnost in hitrost okrevanja bo vplivalo predvsem pravilno ukrepanje prve dni po nezgodi. Napotke, katerih cilji so zmanjšanje otekline in bolečine ter preprečitev ponovne poškodbe, si najlažje zapomnimo po kratici R.I.C.E.(angl. riž).

R – rest (počitek): Počitek oziroma razbremenjevanje v prvih dveh dneh po poškodbi odločilno vpliva na potek in trajanje zdravljenja. Poleg lajšanja bolečine in manjšanja otekline je cilj tega ukrepa tudi preprečevanje dodatne ali ponovne poškodbe. Trajanje počitka je seveda odvisno od teže poškodbe, vsekakor pa je popolno obremenjevanje odsvetovano, dokler se pri tem pojavljajo bolečine.

I – ice (hlajenje): S hlajenjem poškodovanega mesta je potrebno začeti čim prej po poškodbi. Učinek hlajenja je največji v prvih dveh dneh, saj povzroča krčenje žilja, kar zmanjšuje oteklino in lajša bolečino. Priporočljivo je hlajenje na dve uri do največ 20 minut. Hladimo lahko z uporabo ledenih vrečk – kriopakov, lahko pa preprosto uporabimo led z nekaj vode v plastični vrečki. Obvezno moramo preprečiti morebiten nastanek ozeblin, zaradi česar vedno hladimo preko tkanine (npr. brisače ali povojev). Če se pojavi sprememba barve kože ali mravljinčenje, moramo s hlajenjem takoj prenehati.

C – compress (obveza – stisk): Povijanje z elastičnim povojem deluje kot opora poškodovanim mehkim strukturam okoli poškodovanega sklepa, obenem pa tudi zmanjšuje oteklino. Poškodovani sklep moramo poviti čvrsto, vendar ne toliko, da bi s tem ovirali krvni pretok v udu. Če prsti pomodrijo oziroma pride do mravljinčenja pod nivojem obveze, moramo nateg povoja takoj popustiti. Preko povojev lahko tudi hladimo, vendar jih ne smemo zmočiti.

E – elevate (elevacija – dvig): Dvig okončine nad nivo srca pospešuje odtekanje tekočine zaradi gravitacije. Oteklina zaradi tega hitreje upada, kar zmanjšuje tudi bolečine. Kadar je poškodovana spodnja okončina, ležimo tako, da nogo podložimo z blazino ali prepognjeno odejo, poškodovano zgornjo okončino pa nosimo v ruti pestovalnici v višini srca.

Laiki, ki bi si raje zapomnili enake napotke v slovenščini, lahko uporabijo tudi kratico P.L.E.S. (P – počitek, L – led,E – elevacija,S – stisk).

Šest tednov počitka

V prvih dneh po poškodbi zdravnik za lajšanje bolečin lahko predpiše različna protibolečinska in protivnetna zdravila, ki zavirajo vnetno reakcijo, ki nastane po poškodbi, in s tem pospešujejo zdravljenje.

V primeru težjih zvinov zdravnik za razbremenitev poškodovanega mesta lahko predpiše tudi uporabo bergel ali kratkotrajno imobilizacijo, ki ju opustimo po njegovih navodilih. Počitku sledi razgibavanje, ki je v primeru lažjih poškodb zaželeno čim prej, saj s tem preprečimo okorelost sklepov. Obremenitve je potrebno postopoma stopnjevati, pri čemer naj bo meja obremenitve pojav bolečine.

V primeru poškodb vezi se je potrebno težjim obremenitvam izogibati do šest tednov. Toliko časa namreč traja celjenje poškodovanih mehkih obsklepnih tkiv. Koristna je tudi fizioterapija, na katero nas lahko napoti zdravnik glede na vrsto poškodbe. Predvsem ob daljših in težjih obremenitvah je vsaj nekaj časa po poškodbi še smiselna uporaba opornic in ortoz, ki sklep stabilizirajo in preprečujejo ponovno poškodbo.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki