Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sladkorna bolezen- pomemben je zdrav življenjski slog

"Čedalje bolj ugotavljamo, kako pomembno je, da se bolnik in zdravnik dogovorita o izbiri oblike zdravljenja sladkorne bolezni. Bolnik mora vedeti, kaj lahko pričakuje od posameznega zdravila. Razumeti mora, zakaj je morda dobil dodatno zdravilo, in to ob vseh drugih, ki jih že jemlje. Če bolnik čuti, da se z njim pogovarjamo kot z enakovrednim partnerjem, bo njegovo sodelovanje pri zdravljenju zanesljivo boljše." Tako pravi internistka diabetologinja dr. Vilma Urbančič Rovan.
"Čedalje bolj ugotavljamo, kako pomembno je, da se bolnik in zdravnik dogovorita o izbiri oblike zdravljenja sladkorne bolezni. Bolnik mora vedeti, kaj lahko pričakuje od posameznega zdravila. Razumeti mora, zakaj je morda dobil dodatno zdravilo, in to ob vseh drugih, ki jih že jemlje. Če bolnik čuti, da se z njim pogovarjamo kot z enakovrednim partnerjem, bo njegovo sodelovanje pri zdravljenju zanesljivo boljše." Tako pravi internistka diabetologinja dr. Vilma Urbančič Rovan. (Foto: Diana Anđelić)

Pojavnost sladkorne bolezni narašča, tudi pri nas. Po ocenah strokovnjakov jo ima v Sloveniji najmanj 125 tisoč ljudi, še dodatnih 100 tisoč pa je zelo ogroženih, da bodo zboleli. Mednarodni dan sladkorne bolezni, ki ga že od leta 1991 zaznamujemo 14. novembra, je tudi letos namenjen ozaveščanju o zdravem življenjskem slogu, ki lahko to bolezen prepreči ali jo vsaj odloži, pa tudi o pomenu zgodnjega odkrivanja, ki omogoči učinkovitejše preprečevanje poznih zapletov.
Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi, čemur poljudno pravimo previsok krvni sladkor. Krvni sladkor ohranja v normalnih mejah hormon inzulin, ki nastaja v trebušni slinavki. Če trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva nanj odzivajo nezadostno, se raven sladkorja v krvi povzpne nad normalno mejo. Previsoka raven sladkorja v krvi z leti okvari drobno in veliko žilje ter utegne povzročiti možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev, skupaj z okvaro ožilja nog pa lahko pripelje celo do amputacije. Tem posledicam pravimo (pozni) zapleti sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen tipa 2

Za to vrsto sladkorne bolezni boleha 95 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo. Previsoka raven sladkorja v krvi je posledica sočasne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in nezadostnega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem na mišičje in jetra. Sladkorno bolezen tipa 2 pogosto spremljata previsok krvni tlak in motena presnova maščob, zato je nujno tudi sočasno zdravljenje teh bolezni.


Ko se bo iztekel trenutno veljavni nacionalni program obvladovanja sladkorne bolezni, se bo – kot kažejo napovedi – tudi pri nas zdajšnje število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 podvojilo. Prvi poziv, ki ga je mogoče prebrati v programu, pravi: "Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj."

Zdrav življenjski slog

Kaj lahko naredimo, da bi sladkorno bolezen preprečili ali jo vsaj upočasnili, smo vprašali doc. dr. Vilmo Urbančič Rovan, dr. med., spec. internistko diabetologinjo, s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. "Ključno sporočilo, rdeča nit, s katero se moramo zjutraj zbuditi in zvečer oditi spat, je zdrav življenjski slog. To pomeni zdravo prehranjevanje, torej ne le zmanjšanja količine zaužite hrane, temveč tudi skrb za ustreznost in kakovost izbranih živil. Pomemben je ritem obrokov, pri čemer je treba dan začeti z zajtrkom in ga nadaljevati z več manjšimi obroki. Prepričanje, da se je mogoče (zdravo) najesti z enim samim obilnim obrokom, je napačno." Drugi, enako pomemben dejavnik, ki ohranja naše zdravje, je redno gibanje. Dr. Urbančič Rovan: "Ni nam treba na tekaški maraton, povsem dovolj je vsakodnevna hoja, četudi le po opravkih. Rekreacija samo ob koncih tedna ni dovolj. Telesna dejavnost mora postati del vsakdanjika – biti nam mora enako nepogrešljiva kot hrana in voda."
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sladkorna bolezen , diabetes , sladkorna bolezen tipa 2

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.