Društvo Tristokosmatih pomočnikov izšolalo psa spremljevalca za sladkornega bolnika

Bea, angleška špringer španjelka, je srednje velika lovska psička, ki ima zaradi svoje živahne narave, temperamenta, nagona in želje po delu izvrstne sposobnosti za dobrega psa spremljevalca. Seveda ima tudi izredno dober nos! Zdaj je njeno znanje tolikšno, da se že lahko pridruži novemu skrbniku in mu spremeni življenje – na bolje. Če želite Bei zagotoviti nov dom ter jo sprejeti za novega družinskega člana in pomočnika pri skrbi za vašo sladkorno bolezen, se obrnite na naše uredništvo. Povezali vas bomo z društvom Tristokosmatih pomočnikov. Pokličite na (01) 300 59 22.
Bea, angleška špringer španjelka, je srednje velika lovska psička, ki ima zaradi svoje živahne narave, temperamenta, nagona in želje po delu izvrstne sposobnosti za dobrega psa spremljevalca. Seveda ima tudi izredno dober nos! Zdaj je njeno znanje tolikšno, da se že lahko pridruži novemu skrbniku in mu spremeni življenje – na bolje. Če želite Bei zagotoviti nov dom ter jo sprejeti za novega družinskega člana in pomočnika pri skrbi za vašo sladkorno bolezen, se obrnite na naše uredništvo. Povezali vas bomo z društvom Tristokosmatih pomočnikov. Pokličite na (01) 300 59 22. (Foto: Grega Žunič)

Bea vohlja za lepše življenje

Gotovo ste slišali za vsaj eno od neštetih srčnih zgodb, ki pričajo o globini prijateljstva in močni vezi, ki se lahko stke med psom in njegovim človekom. Psi so s svojimi sposobnostmi in z vdanostjo že številnim ljudem rešili življenje ali pa jim pomagajo krotiti nevarne bolezni. Nemara ste že zasledili neverjetno zgodbo o tem, da je pes pri svojem lastniku s sladkorno boleznijo zavohal padec sladkorja v krvi ali mu celo prinesel inzulin in ga tako rešil morebitne diabetične kome. Zdaj znajo izkušeni vaditelji primernega psa takšne pomoči tudi naučiti.

Tudi mi vam predstavljamo edinstveno psičko Beo, enoletno angleško špringer španjelko s takšno sposobnostjo – kot prva v Sloveniji je bila izšolana za psa spremljevalca diabetičnemu bolniku. Slovensko društvo Tristokosmatih pomočnikov upa, da bo lahko sladkornemu bolniku pomagala do kakovostnejšega življenja in boljšega nadzora nad boleznijo. Obrnili so se na naše uredništvo, da bi jim pomagali najti novega lastnika. Bea je že pripravljena deliti svoje znanje in skleniti novo prijateljstvo!

Akcija šolanja psa za pomoč diabetičnemu bolniku je prvi samostojen projekt društva Tristokosmatih pomočnikov. Ustanovitelja društva, Iris Selan, dr. med. vet., in Dušan Uršič, direktor radia Dur, sta že prej sodelovala v podobni akciji, imenovani Pomagajmo prijatelju. Za tokratno akcijo, ki je šele začetek njihovega dela, so se odločili, ker obstajajo številni ljubitelji živali, ki bi potrebovali pomoč posebej izšolanega psa, vendar je ta finančno nedostopna.

"V Sloveniji dobro skrbimo za slepe in slabovidne, ki jim pri nakupu psa pomočnika s subvencijo pomaga država, nekaj deset psov pomočnikov imajo tudi tetraplegiki in paraplegiki, drugi ljubitelji živali, ki bi tudi potrebovali psa pomočnika, pa si takšen strošek težko privoščijo. Pri nas namreč cena takšnega psa znaša od 7000 do 8000 evrov, primanjkuje pa nam tudi vaditeljev psov. Zato je za nas takšna akcija logično nadaljevanje skrbi za ljudi, ki bi jim lahko pes spremljevalec korenito izboljšal življenje," pripoveduje Iris Selan.

V tujini, predvsem v Ameriki in nekaterih državah EU, je šolanje psov spremljevalcev bolj razširjeno – pse šolajo za pomoč gluhim in naglušnim, za opozarjanje na epileptične napade, veliko jih je izšolanih za pomoč diabetičnim bolnikom, nekateri pri bolnikih s celiakijo odkrivajo gluten v hrani … Možnosti so skoraj neskončne – nekateri psi naj bi celo zavohali nastanek kožnega raka, raka prostate in raka dojke.

Rad mora imeti živali!

Na vprašanje, kakšen bolnik s sladkorno boleznijo bi bil primeren za lastnika Bee, odgovori Maja Golob, njena vaditeljica: "Prvi pogoj je, da ima rad živali," in dodaja, da ji mora zagotoviti življenjske razmere, kakršne potrebuje prav vsak pes – odgovorno ravnanje, primerno prehrano, dovolj gibanja in nego. Predvsem pa je pomembno, da bo Beo sprejela vsa družina, saj bo s skrbnikom živela štiriindvajset ur na dan, kar pomeni, da nikakor ne sodi v pesjak, kaj šele na verigo. Novi lastnik se bo za odgovorno skrb za Beo zavezal tudi s pogodbo, ki jo bo sklenil z društvom. Seveda je pomembno, da bo novi lastnik všeč tudi Bei.

Skrb in šolanje sta trajna

Takšno šolanje je izredno zahtevno, se strinjajo člani društva Tristokosmatih pomočnikov. Zahteva namreč dolgoletne izkušnje s šolanjem psov ter vaditeljevo sprotno prilagajanje na odzive psa in celo nekaj iznajdljivosti – vaditeljici Maji Golob je namreč uspelo sami pridobiti vzorce krvi diabetikov, brez katerih šolanje ne bi bilo možno. Maja Golob, ki se s šolanjem psov ukvarja že več kot dvajset let, je svoje znanje pridobila v ZDA, obenem pa je prva Slovenka s certifikatom za šolanje psa pomočnika za diabetike. V društvu ugotavljajo, da so za takšno šolanje primerni psi, ki so miroljubne narave, vendar radi delajo, biti morajo zdravi in se prilagajati okoliščinam, v katerih se bo gibal lastnik. Šolanje se začne pri devetih, desetih mesecih.

Najprej mora pes osvojiti osnove poslušnosti, nato pa sledi nadaljnje šolanje. Kljub premišljenemu izboru mladiča se sem in tja vseeno čez čas izkaže, da kuža ne bo uspešen spremljevalec. Pes mora biti zdrav, psičke so sterilizirane in psi kastrirani. Za Beo je že skoraj leto dni učenja, zdaj pa bi se njeno šolanje že lahko nadaljevalo skupaj z novim lastnikom. Nizko raven sladkorja v krvi Bea nakaže, še preden je padec krvnega sladkorja tolikšen, da bi bolnik utegnil pasti v diabetično komo oziroma nezavest. To pokaže s tem, da skoči na človeka ali pa z nenavadnim pogledom preusmeri pozornost nase. Med skrbnikom in takšnim psom se bi – ker bosta ves čas živela skupaj – razvilo uglašeno (spo)razumevanje.

Seveda je pomembno, še opozarja Maja Golob, da se skrbnik zaveda, da se delo s psom med opravljanjem vloge pomočnika še ne konča. Skrbnik se bo moral vsakodnevno ukvarjati z Beo, da vsega, kar se je naučila, ne bi pozabila. Maja Golob bo skrbniku ves čas na voljo za vsa vprašanja oziroma pojasnila.

Pes spremljevalec je v službi

V društvu upajo, da bodo s svojim delom pomagali ozavestiti ljudi, kako naj se vedejo do psov spremljevalcev in njihovih skrbnikov. Takšen kuža je najprej pes spremljevalec, nato pa družinski član. Zakonsko mu je dovoljen vstop povsod, kamor gre njegov lastnik, mimoidoči pa takšnega psa ne bi smeli ogovarjati ali božati, razen če to dovoli skrbnik. Na to opozarja tudi njegova modra oprsnica, na kateri piše service dog, kar bi lahko prevedli kot pes v službi. V društvu upajo tudi, da bodo ljudje zaradi teh resnično posebnih psov spoznali, da pes ne sodi na verigo ali v pesjak, temveč v hišo k skrbniku. Pomaga lahko vsak!Če želite pomagati društvu Tristokosmatih pomočnikov, da bodo lahko nadaljevali s svojim delom in izšolali čim več psov spremljevalcev, lahko nakažete pomoč na transakcijski račun društva (SI56 0317 1100 0947 866) ali pa prispevate 1 € tako, da na telefonsko številko 1919 pošljite SMS s ključno besedo HOV.


Galerija

Bea, angleška špringer španjelka, je srednje velika lovska psička, ki ima zaradi svoje živahne narave, temperamenta, nagona in želje po delu izvrstne sposobnosti za dobrega psa spremljevalca. Seveda ima tudi izredno dober nos! Zdaj je njeno znanje tolikšno, da se že lahko pridruži novemu skrbniku in mu spremeni življenje – na bolje. Če želite Bei zagotoviti nov dom ter jo sprejeti za novega družinskega člana in pomočnika pri skrbi za vašo sladkorno bolezen, se obrnite na naše uredništvo. Povezali vas bomo z društvom Tristokosmatih pomočnikov. Pokličite na (01) 300 59 22. Grega Žunič

Če želite pomagati društvu Tristokosmatih pomočnikov, da bodo lahko nadaljevali s svojim delom in izšolali čim več psov spremljevalcev, lahko nakažete pomoč na transakcijski račun društva (SI56 0317 1100 0947 866) ali pa prispevate 1 € tako, da na telefonsko številko 1919 pošljite SMS s ključno besedo HOV. Grega Žunič

vaditeljica Maja Golob Grega Žunič

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki