Osteoporoza

(Foto: Dreamstime)

Bolezen krhkih kosti

Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki zaradi hormonskih sprememb v telesu postanejo porozne in se zlomijo že ob najmanjši obremenitvi. Ta tiha bolezen dolgo ne opozori nase, zato se je ženska pogosto zave šele, ko utrpi prvi osteoporozni zlom - običajno je to zlom zapestja, kolka, rebra ali hrbteničnega vretenca.

Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki zaradi hormonskih sprememb v telesu postanejo porozne in se zlomijo že ob najmanjši obremenitvi.Najpogosteje prizadene ženske po menopavzi, vendar za njo vse pogosteje obolevajo tudi moški. Strokovnjaki domnevajo, da bo kar tretjina žensk, starejših od petdeset let, v življenju utrpela osteoporozni zlom. Žensk, ki vsako leto utrpijo osteoporozni zlom, presega število tistih, ki utrpijo možgansko kap, srčni infarkt in rak dojke. Zlom kolka, najnevarnejši od vseh osteoporoznih zlomov, bolnici običajno povsem spremeni življenje, v vsakem primeru pa zelo oslabi njegovo funkcionalno plat.

Po svetu za to boleznijo trpi približno 200 milijonov žensk. To je le nekaj dejstev, na katera je na tiskovni konferenci, ki jo je junija v Ljubljani priredila Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, opozoril Paul Sochaczewsky, britanski novinar in predstavnik Mednarodne organizacije za osteoporozo (IOF), ki ima veliko zaslug za to, da se o tej težki bolezni v zadnjih letih veliko piše in govori. Sochaczewsky je tudi pomagal pri izdelavi prvega evropskega poročila o osteoporozi ter akcijskega programa in razvojne politike v zvezi s to boleznijo. Paul Sochaczewsky je eden od najodmevnejših glasnikov, ki po Evropi in v svetu opozarjajo na nujnost pravočasnega zdravljenja osteoporoze ter na pomen preventivnih merjenj mineralne kostne gostote in ozaveščenosti žensk, ki spadajo v visoko rizično skupino za nastanek osteoporoze.

Ženske, ki so zgodaj stopile v meno, ženske, pri katerih je osteoporoza v družini, zelo suhe ženske z gracilno postavo, športnice, ki morajo paziti na vitko postavo, in ženske z motnjami hranjenja naj ne čakajo na prvi zlom, ampak stopijo do svojega izbranega zdravnika in prosijo za preprost, neboleč in enostaven pregled, ki takoj odpravi vsakršen dvom. Pri tako pomembnih stvareh, pravi Sochaczewsky, ženske ne smejo ničesar prepuščati naključju, ampak morajo same narediti prvi korak in včasih, če je potrebno, tudi prepričati zdravnika, da je na videz nepomemben pregled zanje še kako pomemben.