Vitamin D za kosti

(Foto: Jupiterimages)

V jeseni življenja

Trdnost in gostota kosti je odvisna od vsebnosti mineralov. Če hočemo, da bodo naše kosti dovolj trdne, moramo telesu zagotoviti zadostne količine kalcija in drugih mineralov, poleg tega mora telo tvoriti dovolj hormonov, denimo paratiroidnega hormona, rastnega hormona, kalcitonina, pri ženskah estrogena in pri moških testosterona. Če v telesu ni dovolj kalcija, postanejo kosti krhke in lomljive. Večina kalcija (99 odstotkov) je v kosteh, preostali odstotek pa igra pomembno vlogo pri delovanju mišic, živcev, srca in pri številnih kemičnih procesih. Če telesu ne zagotovimo dovolj kalcija, se za te življenjske procese izplavlja iz kosti, ki se začnejo redčiti. Toda kalcij ni edina pomembna sestavina za normalno gostoto kosti. Ta vloga pripada tudi vitaminu D, ki zagotavlja, da se kalcij sploh lahko vsrkava iz hrane in se nalaga v kosteh.

Če je vitamina D premalo, se kalcij iz črevesja nezadostno vsrkava, kar obenem vodi k neuspešnemu zaviranju obščitničnega hormona (paratiroidni hormon), ki uravnava tvorbo kosti ter izločanje kalcija in fosforja. Posledica je prevelika kostna razgradnja in zmanjšanje kostne gostote. Vitamin D tudi pospešuje odlaganje kalcija v kosti in vpliva na tvorbo nove kostnine. V ledvicah spodbuja reabsorpcijo kalcija. Vitamin D je pomemben za normalno delovanje skeletnih mišic. Pomaga ohranjati mišično maso in moč. Z dodajanjem vitamina D v obliki holekalciferola in kalcija so pri starostnikih zmanjšali število padcev za polovico in znatno zmanjšali število zlomov, predvsem najhujših, zlomov kolka.

Na sonce

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov, nekaj, vendar ne dovolj, ga dobimo tudi s hrano. Da bo v koži nastalo dovolj vitamina D, jo moramo vsaj trikrat na teden med 10. in 16. uro za 15 minut izpostaviti soncu. Pri nas sonce učinkovito tvori vitamin D samo od aprila do septembra. Jeseni in pozimi sonce nima dovolj UV-žarkov in ne more tvoriti vitamina D. Vitamin D najdemo tudi v hrani, vendar je njegov naravni vir le malo živil (mastne ribe, mleko, jajčni rumenjak …).

Ogroženi predvsem starejši

V koži starejšega človeka se tvori veliko manj vitamina D kot pri mladih ljudeh. Nekateri starejši ljudje tudi ne gredo pogosto na sonce. Pri njih se lahko razvije hudo pomanjkanje vitamina D, ki se kaže z bolečinami v mišicah in kosteh, slabotnostjo stegenskih mišic in zmehčanimi kostmi (osteomalacija). Če ni dovolj vitamina D, se namreč kalcij ne odlaga v kosteh. Sodeč po raziskavah zasledimo pomanjkanje vitamina D kar pri 60 do 90 odstotkih starejših ljudi. S študijo so ugotovili znižane ravni vitamina D pri 97 odstotkih bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi osteoporoznega zloma. Tudi več kot polovici slovenskih bolnic z osteoporozo primanjkuje vitamina D, zato je smiselno, da ti ljudje jemljejo dodatke tega vitamina.

Zdravljenje uspešno le ob zadostni količini vitamina D

Pri zdravljenju osteoporoze je treba vitamin D dodajati vse leto. Na voljo so pripravki vitamina D, pogosto v kombinaciji z drugimi vitamini in minerali. Po evropskih smernicah znaša priporočeni dnevni vnos 400 mednarodnih enot, slovenske smernice pa priporočajo vnos od 400 do 800 enot. Starejši ljudje bi morali biti zaradi zmanjšane sposobnosti kože za tvorbo vitamina D ob pomoči sončne svetlobe še posebno pozorni na to, da zagotovo vzamejo zadosten odmerek tega vitamina. Zelo razširjeno pomanjkanje vitamina D in neprijetne posledice tega pomanjkanja vzbujajo skrb. Verjetno bolniki z osteoporozo, ki jim je zdravnik predpisal vitamin D, zdravila ne jemljejo ali ga ne jemljejo redno, morda ne dovolj. Ker osteoporozo lahko uspešno zdravimo le, če je na voljo dovolj "gradbenih elementov", ki se vgrajujejo v kost, se pravi kalcija, absorpcija kalcija iz hrane ali tablete pa je ključno odvisna od količine vitamina D v telesu, je izredno pomembno, da imajo bolniki dovolj vitamina D.

Pozimi in zgodaj spomladi večini ljudi primanjkuje vitamina D, ker ne morejo tvoriti vitamina v koži. Zato morajo vsi bolniki z osteoporozo prejemati vitamin D v obliki zdravila. Da bi olajšali bolnikom zdravljenje, so izdelali zdravilo, ki vsebuje učinkovino za zdravljenje osteoporoze v kombinaciji z zadostno količino vitamina D. Bolniki jemljejo to zdravilo enkrat na teden.

Predoziranja navadnega vitamina D se ni treba bati, saj tudi pri zelo velikih odmerkih ne pride do toksičnih učinkov. V telesu se namreč pretvori v aktivno obliko le toliko vitamina D, kot ga telo potrebuje, preostanek pa se uskladišči neaktiviran.