Merjenje kostne gostote

prim. Marko Demšar, dr. med., spec. rentgenolog
prim. Marko Demšar, dr. med., spec. rentgenolog (Foto: Diana Anđelić)

Kakšna je vaša MKG?

Osteoporoza je bolezen, ki prizadene kosti. Najbolj ogrožene so ženske po 60. letu starosti, zato zanje zdravniki svetujejo, da si izmerijo mineralno kostno gostoto (MKG) in ugotovijo, ali bolezen ogroža tudi njih. V Sloveniji je kar nekaj centrov, v katerih imajo sodobne aparature (tako imenovani DXA) za merjenje MKG. Eden od tovrstnih centrov je tudi Medicus v Ljubljani, ki je po novem bogatejši za najnovejšo napravo za merjenje kostne gostote in je zaenkrat še edina v Sloveniji.

Kot pravi prim. Marko Demšar, dr. med., specialist rentgenolog in direktor centra, je v sedmih letih to že tretja nova naprava. Ves čas sledijo razvoju, zato opremo zamenjujejo z najsodobnejšo, še preden je stara do konca izrabljena. Po njegovem mnenju zdravniki namreč lahko vse svoje znanje v popolnosti izkoristijo le ob podpori najnovejših dosežkov tehnike. To načelo ga skupaj s sodelavci vodi tudi na področju odkrivanja prvih znakov osteoporoze.

Vrsta prednosti nove naprave

Kot pravi sogovornik, je nova naprava za bolnika udobna, saj omogoča posnetek kateregakoli predela telesa brez nadležnega premikanja in iskanja pravilne lege. Najpomembnejše se skriva v podatkih, ki jih povsem neškodljiv ozek snop rentgenskih žarkov zbere v izbranih kosteh in nato preda v obdelavo visoko zmogljivemu računalniku. To omogoča povsem novo kakovost diagnostike, saj s posebnimi programi ni mogoče ugotoviti samo to, kako čvrsta ali "zmehčana" je kostnina, temveč lahko zdravnik tudi NAPOVE, ali je kljub samo delno zmanjšanim vrednostim kostne mase mogoče pričakovati, da bo v prihodnosti prišlo do zloma.
S tem se odpira povsem nov pogled na področje preventivnih ukrepov in zdravljenja. Tudi natančnost kontrolnih pregledov je z novo napravo večja, poudarja sogovornik, in s tem ocena, ali je zdravljenje v predpisani obliki zadostno in kolikšna (izraženo v odstotkih) je njegova učinkovitost. Omeniti velja še posebnost te naprave: omogoča namreč meritev celotnega telesa in njegove sestave: koliko je tkiv, maščobe, vode.

Kdaj na prvi pregled?

Pomembno vprašanje je, kdaj je pravi čas, da gre ženska (ali moški, ki jih osteoporoza prav tako prizadene, čeprav v manjšem odstotku) na prvi pregled. Kot pravi Maja Kozlevčar Živec, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, zaposlena v centru Medicus, so izkušnje pokazale, da se je za meritev kostne mase pametno odločiti najpozneje nekaj let po nastopu menopavze. Starostna meja za meritev naj bi bila približno 60 let razen pri bolnikih, pri katerih se lahko zaradi drugih bolezenskih težav osteoporoza pojavi kot posledica osnovne bolezni. Pri takih je meritev treba opraviti prej.
Bolnice in bolniki se v njihovem centru na meritev naročajo osebno ali po telefonu. Izberejo lahko dopoldanski ali popoldanski termin, čakalna doba za meritev pa je največ teden dni, saj ordinacijski čas ob povečanem povpraševanju prilagodijo, razlaga sogovornica in dodaja, da ob večjem obsegu dela preglede opravljajo tudi ob sobotah. Preiskovanko oziroma preiskovanca najprej natančno povprašajo po sedanjih in prejšnjih obolenjih, pazljivo stehtajo in izmerimo telesno višino, nato pa opravijo meritev, ki je povsem neboleča. Potem zdravnik napiše izčrpen izvid s priporočilom za preventivne ukrepe ali zdravljenje, na voljo pa je tudi obsežnejši posvet o osteoporozi ali drugih obolenjih. Članice Društva za osteoporozo imajo poseben popust.

Smisel meritev

Na kostno gostoto lahko vplivamo s primernim življenjskim slogom. Če se ne odzovemo na opozorilno zniževanje kostne gostote, nas v starosti utegnejo čakati zlomi (zapestij, vretenc, kolka) vse bolj izrazita sključenost in bolečine v hrbtenici, nižanje telesne višine in zapleteni operacijski posegi, opozarjata sogovornika.
Omalovaževati zahrbtno tatico kostne trdnosti se maščuje; ne samo zato, ker so posledice zlomov od njihove operativne oskrbe in rehabilitacijskih postopkov do odvisnosti od tuje pomoči tako drage; huje je, da pomembno zmanjšajo kakovost življenja ali ga celo skrajšajo. Zato je nujno preprečiti prvi zlom, saj se z vsakim zlomom poveča možnost za naslednjega.

Znižanje kostne mase poveča možnost zlomov

Znižanje kostne mase v vretencih ali kolku za približno 12 odstotkov pomeni, da se je nevarnost za zlom vretenca povečala za več kot dvakrat, kolka pa za 1,6-krat. Nižja ko je kostna gostota, večja je nevarnost zloma. Zato je pomembno opraviti meritev, še preden kostna masa močno upade, denimo za več kot 30 ali celo 40 odstotkov, razlaga dr. Demšar.

Učinkovitost zdravljenja

Tako kot za vse ostale bolezni tudi za osteoporozo velja, da je preventiva najboljša kurativa. Z zgodnjim odkritjem izgubljanja kostnine lahko s primernim življenjskim slogom, uživanjem ustreznih količin kalcija in vitamina D in povečano telesno dejavnostjo pomembno zavremo ta proces. K temu pripomore tudi vzdrževanje hormonske aktivnosti ženske, kjer je to mogoče. Ne glede na to pa je treba misliti tudi na to, da ima pri pojavnosti obolenja veliko vlogo tudi dedni dejavnik, na katerega težko vplivamo. Pri razviti osteoporozi je zdravljenje z zdravili vsekakor nujno. Možnosti za izbiro ustreznega zdravila se iz leta v leto povečujejo, tako da je zdaj veliko lažje najti ustrezen preparat kot pred leti. Tu pa je treba zaupati zdravniku, ki ima o osteoporozi največ znanja, je prepričan sogovornik. Ko se osteoporoza pojavi, je možnost zloma že toliko večja, da brez jemanja zdravil ne gre. Z meritvijo dobljene vrednosti povedo, kako huda je osteoporoza. Če bolnica še ni utrpela zloma, traja zdravljenje toliko časa, da se vrednosti pomaknejo nazaj na območje osteopenije (to lahko traja nekaj let), če pa se to ne zgodi, lahko po petih do sedmih letih zdravljenje za leto dni prekinemo vendar le, če do tedaj ni prišlo do povečane izgube kostnine ali zloma. V primeru že doživetega zloma je treba zdravljenje nadaljevati, saj je sicer tveganje za naslednjo poškodbo preveliko.

Oba sogovornika tudi pozivata vse ženske, naj bodo seznanjene s tem, kakšne kosti imajo, saj le tako lahko preprečijo neprijetna presenečenja. Normalna kostna masa ob nastopu menopavze odraža dobro kostno dediščino in primeren življenjski slog, blagi upad pa je lahko opozorilo, da morajo nekaj ukreniti. Če zdravnik odkrije osteoporozo, še vedno ni prepozno, saj zloma še ni bilo izogniti se mu je moč z ustreznim zdravljenjem. Če pa se je zlom že zgodil, je najpomembnejša naloga, da preprečimo naslednjega.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki