Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Moj dnevnik sladkorne bolezni

Zdravnik vam je povedal, da imate sladkorno bolezen. Ker še ne poznamo zdravila, s katerim bi jo lahko pozdravili, je cilj vseživljenjskega zdravljenja kar najbolj obvladana bolezen in čim bolj kakovostno in polno življenje.

Ker smo ljudje različni, je takšno tudi naše življenje. Različno. Kaj vam največ pomeni in kaj si želite v njem, veste najbolje vi sami. Zato pri postavljanju ciljev zdravljenja čim bolj tvorno sodelujte s svojim zdravnikom, vašim partnerjem v zdravljenju. Zdravnik ve vse o vaši bolezni, vi veste vse o svojem življenju. Obe znanji sta potrebni za dobro vodenje vaše bolezni.

Znanje za življenje


Cilj vsakega zdravljenja sladkorne bolezni je čim bolj polno in normalno življenje, kar je povsem dosegljivo in možno, če ohranjate vrednosti sladkorja v krvi v mejah normale (okvirno do 6,0 mmol/L na tešče oziroma do 8,0 mmol/L po obroku). Včasih bosta z vašim zdravnikom določila tudi drugačne cilje, odvisno od stanja vaše bolezni in vaših individualnih potreb. Če svojo bolezen dobro poznate, jo boste bolje obvladovali, pravočasno ukrepali ob nastopu težav in preprečili resne zaplete. Za to pa potrebujete ustrezno znanje o bolezni in obvladovanje določenih veščin, kot je denimo uporaba določevalca sladkorja v krvi.

Znanje lahko pridobite v različni literaturi ali prek spleta, največji vir pa sta vendarle vaš zdravnik in usposobljena medicinska sestra edukatorka. S pridobljenim znanjem boste lahko bolje spremljali svoje zdravstveno stanje, telesno težo, krvni sladkor in telesno dejavnost. Rezultati ne bodo izostali. Kako uspešno obvladujete svojo bolezen, boste najbolj vedeli in občutili na lastni koži, v pomoč pri oceni uspešnosti zdravljenja pa bodo tudi rezultati preiskav, ki jih bo opravil vaš zdravnik.

Včasih ukrepi na področju prehrane in telesne dejavnosti ne bodo zadoščali za ustrezno obvladovanje bolezni. Takrat vam bo vaš zdravnik predpisal ustrezno zdravilo.

Osnova vsakega zdravljenja sladkorne bolezni je individualni pristop, obstaja pa nekaj zlatih pravil
1. naučite se, kaj je pravilna prehrana in jo redno uživajte,
2. bodite telesno dejavni,
3. redno jemljite predpisana zdravila in ne preskakujte obrokov,
4. redno merite raven sladkorja v krvi in/ali urinu ter beležite vse spremembe.

Od blizu: Kaj se zgodi, ko nekaj pojem

Ko nekaj pojemo, se hrana v telesu spreminja v glukozo oziroma krvni sladkor. Potrebujemo ga za pravilno delovanje mišic, možganov, živcev. Da telo lahko uporabi glukozo, potrebuje inzulin.

Inzulin izloča trebušna slinavka, žleza, ki leži pod želodcem. Kakšna pa je njegova vloga? Inzulin je kot vratar, ki odpira vrata v celice, da glukoza lahko vstopi in jih nahrani oziroma oskrbi z energijo.

Kaj se zgodi, če inzulin ne deluje dobro kot vratar in celice ne dobijo glukoze? Pri sladkorni bolezni ta sistem ne deluje dobro. Ker glukoza ne more vstopiti v celice, je toliko več ostane v krvi. Preveč sladkorja v krvi povzroča težave na različnih delih telesa, zlasti na očeh, ledvicah, srcu in ožilju ter perifernem živčnem sistemu.

Obstajata dve vrsti sladkorne bolezni, in sicer tipa 1 in tipa 2. Bolezen tipa 1 se običajno pojavi pri otrocih in mladostnikih. Pri tem tipu sladkorne bolezni trebušna slinavka preneha izločati inzulin, zato ga je potrebno nadomestiti. Bolniki si ga dnevno injicirajo vse življenje. Veliko pogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki nastane zaradi debelosti, dednosti in nezdravega življenjskega sloga.

Človek zboli za sladkorno boleznijo, ko vrednost njegovega krvnega sladkorja na tešče preseže 7,0 mmol/L ali 11,0 mmol/L dve uri po obremenitvi z glukozo.

Za test z glukozo, ki se imenuje OGTT, se zdravnik odloči, ko vrednost glukoze na tešče presega 6,0 mmol/L in je nižja od 7,0 mmol/L.

Za sladkorno bolezen tipa 2 je značilno postopno in neustavljivo propadanje celic, ki proizvajajo inzulin. Istočasno je prisotna tudi odpornost tkiv na delovanje inzulina. Ta odpornost je v največji meri pogojena s telesno nedejavnostjo in prekomerno telesno težo.

Trije stebri zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2:

1. ustrezna prehrana
2. nižanje telesne teže
3. ustrezna telesna dejavnost.

Velikokrat lahko ti ukrepi, če so zadosti intenzivni, uspešno obvladujejo nivo krvnega sladkorja tudi več let. Ker pa celice, ki proizvajajo inzulin, postopoma propadajo in je inzulina vse manj, prične krvni sladkor kljub ustrezni prehrani, obvladovanju telesne teže in primerni telesni dejavnosti naraščati. Takrat vam zdravnik predpiše zdravila.

Na razpolago ima zdravila iz devetih skupin in vsako deluje po drugačnem mehanizmu. Katero zdravilo bo najbolj primerno za vas, je odvisno od narave vaše bolezni, starosti, siceršnjega zdravstvenega stanja in tudi narave vašega življenja. Zato tudi pri izbiri za vas najbolj ustreznega zdravila velja, da je potrebno tesno sodelovanje dveh strokovnjakov: vas, ki poznate svoje življenje, in zdravnika, ki pozna bolezen.


Uspešno zdravljenje

Zdravljenje sladkorne bolezni je sestavljeno iz ustreznega življenjskega sloga, kamor uvrščamo pravilno prehrano, primerno telesno težo, redno gibanje ter opustitev vseh škodljivih navad (kajenje, pretirano uživanje alkohola), ter zdravljenja z zdravili (tabletami oziroma inzulinom).

Zelo pomembno je, da zdravila jemljete po predpisanem režimu.


Spoznajte svoj HbA1C

Kaj je HbA1C in zakaj je pomemben?
Hemoglobin A1C (HbA1C ali glikirani hemoglobin) je beljakovina v rdeči krvnički, eritrocitu, na katerega se je vezala glukoza. Več kot je glukoze v krvi, več se je veže na hemoglobin in več je glikiranega hemoglobina. Ker je življenjska doba eritrocita približno tri mesece, vrednost HbA1C pokaže povprečno vrednost krvnega sladkorja v obdobju dveh do treh mesecev. Je najbolj natančen pokazatelj dolgoročne (ne)urejenosti krvnega sladkorja.

Ciljna vrednost HbA1C je manj kot 7 %, a se seveda med posameznimi bolniki razlikuje in je odvisna od splošnega zdravstvenega stanja, že prisotnih zapletov sladkorne bolezni, tveganja za hipoglikemijo, starosti, načina življenja ... O tem, kakšna naj bo vaša ciljna vrednost, se pogovorite s svojim zdravnikom.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje nizke koncentracije glukoze v krvi oziroma posledica padca sladkorja v krvi do nizkih koncentracij (padec glikemije), ki ga pogosto slišimo v frazi »padel mi je cuker«. Hipoglikemija se lahko zgodi predvsem pri zdravljenju z inzulinom in zdravili, ki delujejo tako, da spodbujajo celice k povečanemu izločanju inzulina.

Zelo pomembno je, da ste seznanjeni z možnostjo nastanka hipoglikemije, da jo prepoznate in da se nanjo znate ustrezno odzvati. Prav tako je pomembno, da so o njej poučeni tudi vaši bližnji.

Hipoglikemijo prepoznate po teh znakih:

1. zmedenost, omotica, opotekanje,
2. slabša orientiranost,
3. razbijanje srca,
4. mrtvenje ustnic in/ali jezika,
5. zamegljen vid,
6. lakota,
7. znojenje, drhtavica, tresenje,
8. rdečica ali bledica kože,
9. negotovost in strah,
10. pretirane čustvene reakcije in nihanje razpoloženja.

Kdaj se lahko zgodi hipoglikemija?
Hipoglikemija pogosto nastopi zelo hitro, nenadno in lahko jo pričakujete, če:
1. preskočite obrok po odmerku inzulina oziroma ob nezadostni količini hrane,
2. preskočite obrok pri tabletah, ki spodbujajo izločanje inzulina iz trebušne slinavke,
3. ste si vbrizgali višji odmerek inzulina od priporočenega,
4. potrebe po inzulinu upadajo,
5. opravljate večji telesni napor, ne da bi pred tem pojedli dodaten obrok.

Pri sladkornih bolnikih, ki se zdravijo z zdravili, ki zvišujejo nivo inzulina v krvi, lahko nastopi hipoglikemija, če vzamejo večji odmerek zdravila od dejanske potrebe; večje tveganje za nastop hipoglikemije ob teh zdravilih imajo tudi bolniki, ki imajo težave z delovanjem ledvic.

Vsak sladkorni bolnik mora poznati hipoglikemijo in vedeti, kaj naj stori v tem primeru.
Pri dobro nadzorovani bolezni hipoglikemija ni pogosta, ob nastopu blage hipoglikemije pa so ukrepi preprosti. Dovolj je, da pojeste dve ali tri majhne kocke sladkorja ali žličke medu oziroma popijete kozarec sladkane vode ali sadnega soka. Če po dvajsetih minutah (to je čas, v katerem glukoza vstopi v kri) slabost ne mine, je potrebno pojesti kos kruha in popiti malo mleka.

Zaradi možnosti hipoglikemije imejte vedno pri sebi kocko sladkorja ali bombone, sladko pijačo in podobno.


Izmerite svoj krvni sladkor

Vrednosti krvnega sladkorja se čez dan ves čas spreminjajo in so odvisne od mnogih dejavnikov: hrane, ki jo pojeste, od tega, koliko ste telesno aktivni, od akutnih bolezni, zdravil, ki jih jemljete …
Kolikšne so vrednosti, lahko ugotovimo samo z merjenjem.

Pozor: enaka hrana krvni sladkor pri različnih ljudeh dviguje različno. Kako ga bo dvignila vam, lahko ugotovite le z merjenjem. Meritev pa je smiselna le, kadar na podlagi izmerjenih vrednosti tudi ukrepate.

Zelo so priporočljive t.i. parne meritve. To pomeni, da si krvni sladkor izmerimo pred jedjo (ali aktivnostjo) in še uro in pol do dve po njej. Tako lahko v nekaj dneh preizkusite različne zajtrke ali malice in nato izberete tiste, po katerih je dvig krvnega sladkorja najmanjši. Izmerite si krvni sladkor, preden zaužijete sadež, in uro in pol za tem. Kmalu boste ugotovili, katero sadje je primerno za vas in katero vam povzroči prekomeren porast krvnega sladkorja, zaradi česar se mu v bodoče raje odpovejte. Na ta način si boste lahko oblikovali najbolj optimalen jedilnik kot tudi ugotovili, katera telesna aktivnost in v kolikšnem obsegu vam najbolj odgovarja. Zelo pomembno je, da veste, katera hrana vam najmanj dviguje krvni sladkor. Tako se boste izognili hitrim in naglim porastom krvnega sladkorja, ki neugodno vplivajo na glikirani hemoglobin in pripomorejo k razvoju zapletov sladkorne bolezni.

Redno opazovanje

Za sladkornega bolnika je zelo pomembno, da ima poleg urejenega sladkorja tudi normalne vrednosti krvnega pritiska in maščob v krvi. V nasprotnem primeru ima namreč še višje tveganje za razvoj srčno-žilnih zapletov, predvsem infarkta in možganske kapi.

1. Krvni tlak
Praviloma so ciljne vrednosti krvnega tlaka pod 135/80 mm Hg, vendar tudi tu velja, da so glede na sopojavljanje ostalih bolezni te vrednosti lahko drugačne. Določil vam jih bo zdravnik.

Ukrepi za znižanje krvnega tlaka:
  • postanite telesno dejavni,
  • uživajte zdravo prehrano,
  • izogibajte se soli,
  • prenehajte kaditi,
  • vzdržujte normalno telesno težo,
  • jemljite zdravila po predpisani shemi.

Zapletom se lahko izognete, če redno spremljate svoj krvni tlak in ga ohranjate na stabilni ravni.

Pozor! Če je vrednost vašega krvnega tlaka višja od ciljnih, se posvetujte s svojim zdravnikom.

2. Krvne maščobe

Vaše telo potrebuje holesterol. To je vrsta maščobe, ki pomaga pri:
  • boljši prebavi,
  • izločanju hormonov,
  • gradnji novih celic.

Ko pa raven holesterola preseže določeno vrednost, maščobe povzročajo več škode kot koristi. Potrebno je predvsem znižanje LDL-holesterola, znanega tudi kot »slab« holesterol, ki lahko poškoduje vaše arterije in vodi do bolezni srca.

Ciljna vrednost naj bo nižja od 2,5 mmol/L oziroma nižja od 1,8 mmol/L pri bolnikih z znano srčno-žilno boleznijo. Ko bodo dosežene ciljne vrednosti LDL-holesterola, bo vaš zdravnik preveril tudi vrednosti ostalih maščob (trigliceridov in HDL-holesterola) in v primeru neustreznih vrednosti se bo glede na vaše stanje odločil za ustrezne ukrepe.

Ukrepi za znižanje holesterola:

  • bodite telesno dejavni,
  • uživajte zdravo prehrano,
  • nehajte kaditi,
  • vzdržujte normalno telesno težo,
  • ohranjajte svojo vrednost HbA1C pod nadzorom,
  • jemljite zdravila po predpisanem režimu.

Zapletom se lahko izognete, če opravite preiskavo krvnih maščob in v primeru povišanih vrednosti redno jemljete predpisana zdravila.

Pozor! Ko z zdravili dosežete ciljne vrednosti LDL-holesterola, nikar ne prenehajte jemati zdravil, kajti v tem primeru vam bo holesterol v kratkem ponovno porastel.

Pozni zapleti sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen in dolgotrajno neurejen krvni sladkor zelo škodita drobnim krvnim žilicam in perifernemu živčevju. Ko se to zgodi, lahko v najhujših primerih vodi v slepoto, odpoved ledvic in diabetično stopalo in posledično amputacijo. Zato je potrebno najprej skrbeti za čim bolj urejen krvni sladkor, obenem pa preventivno obiskovati tudi oftalmologa in nefrologa.

1. Oči
Oči je potrebno redno pregledovati, da pravočasno odkrijete težave in preprečite nadaljnja poslabšanja. Da bi vaše oči čim dlje ostale zdrave, poskrbite za to, da je vaša vrednost HbA1C vedno pod nadzorom.

Pregled oči opravite vsaj vsako leto.

Pozor! Če zaznate kakršne koli težave s svojimi očmi, obiščite zdravnika takoj.

2. Ledvice
Mikroalbuminurija je preiskava, s katero ugotavljajo prisotnost beljakovin (albuminov) v urinu. S tem testom odkrijejo okvaro ledvic že v zelo zgodnji fazi. Takrat z ustreznimi ukrepi še lahko preprečite nadaljnje slabšanje delovanja ledvic.

Ukrepi za zaščito zdravja ledvic:
  • najpomembnejše je, da imate urejen krvni tlak! Zdravnik vam bo verjetno določil nižje ciljne vrednosti in predpisal specifična zdravila,
  • uredite krvni sladkor! Ohranjajte svojo vrednost HbA1C pod nadzorom,
  • skrbite za redno telesno dejavnost,
  • uživajte zdravo prehrano, izogibajte se slani hrani, ne dosoljujte,
  • jemljite zdravila po predpisanem režimu.

Zapletom se lahko izognete, zato vsako leto opravite mikroalbuminski test. Če vrednosti testa presegajo določeno mejo, ukrepajte po navodilih zdravnika.

3. Stopala
Sladkorna bolezen lahko ogrozi vaše noge. Slabše urejena sladkorna bolezen skozi daljše obdobje lahko okvari živčevje in žile v nogah. Posledično lahko pride do razjed, ki se na stopalih težko celijo, lahko se okužijo in napredujejo v gangreno. Izredno pomembno je, da vam vsako leto pregledajo noge in ugotovijo, ali so pri vas že prisotni znaki, ki kažejo, da imate okvarjene žile ali živce. Na podlagi testa vam bodo povedali, ali so vaše noge ogrožene in vam predlagali ustrezne ukrepe.

Ne glede na stopnjo ogroženosti je priporočljivo, da si sami redno pregledujete stopala in jih ustrezno negujete.

Nekaj nasvetov za nego:
  • redno preverjajte, če imate na stopalih otiščana mesta, ureznine, žulje ali vraščene nohte. Še bolje je, če vam pri tem pomagajo svojci, če pa to ni možno, uporabite ogledalo,
  • kožo na stopalih si redno negujte s kremo,
  • otiščancev ali kurjih očes sami nikoli ne režite z britvico ali škarjicami za nohte,
  • nohte si vedno strizite ravno,
  • ob kakršnih koli težavah s stopali se vselej posvetujte z zdravnikom.

Pazite na ustrezno obutev, saj vam bo prihranila marsikatero težavo:
  • nikoli ne hodite bosi,
  • nosite športno obutev, v kateri bodo vaša stopala dihala,
  • nikoli ne nosite plastičnih čevljev ali sandalov,
  • pazite, da ne kupite premajhnih ali pretesnih čevljev, v katerih bi se prsti ukrivljali in preveč tiščali drug k drugemu.

Prehrana naj bo užitek

Uživanje ustrezne prehrane lahko znatno izboljša uspeh zdravljenja in je ključ do dobrega obvladovanja sladkorne bolezni. Hrana ne sme biti breme, temveč užitek. To velja za vse, tudi za sladkorne bolnike. Zdravega načina prehranjevanja pa se je potrebno naučiti. Za začetek je dovolj, da poznate tri osnovne prehranske skupine (ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe) in da veste, v katero od treh skupin vsako živilo spada. Najboljša prehrana za sladkorne bolnike je povsem enaka zdravi prehrani ljudi brez sladkorne bolezni. To pomeni, da nobeno živilo ni samo po sebi slabo, pomembno pa je, koliko pojeste, kaj in v katerih kombinacijah.

STOP: rdeča luč
  • Hrana z veliko soli in maščobami kot so vse pražene jedi, mastno meso vseh vrst ter vidna maščoba na perutnini, majoneza, hrenovke, paštete, salame in klobase, pripravljene pite, industrijsko pripravljene goste juhe in omake, slane palčke, jušne kocke in koncentrati,
  • hrana z veliko sladkorja in maščobami, kot so čokolada, namazi iz čokolade, lešnikov in arašidov, sladoled, torte, peciva in kolači iz maslenega ali krhkega testa, marmelade, džemi, med, sadni sirupi, kompoti in drugi sadni izdelki v konzervah, puding in industrijsko pripravljene kreme, sladke sadne in gazirane pijače, likerji in aperitivi.

Zlata pravila zdrave prehrane
1. Bolj kot je krožnik pisan, bolj je obrok uravnotežen. Pomagajte si s preprosto formulo. Za zajtrk naj bo četrt krožnika škrobnih živil, četrt krožnika beljakovin, poleg pa manjši sadež in kozarec mleka. Za kosilo in večerjo naj bo polovica krožnika iz zelenjave, četrtina iz beljakovin in četrtina iz škrobnih živil, zraven pa še manjši sadež in kozarec mleka.
2. Če morate zmanjšati količino kalorij, vzemite manjši krožnik.
3. Poskusite imeti vsak dan tri obroke in po potrebi še malici ob istem času.
4. Prepoznajte živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, ker ta najbolj vplivajo na porast krvnega sladkorja (to so vsa škrobna živila, mleko in mlečni izdelki, sadje, stročnice, zelenjava). Izbirajte živila, ki imajo več vlaknin.

Nekaj zdravih in praktičnih predlogov
5. Pri kruhu je boljša izbira črn kruh z otrobi, ajdov, rženov, ovsen. Pekovskemu pecivu se izogibajte.
6. Beli razkuhan riž hitro dvigne nivo sladkorja v krvi, zato ga raje zamenjajte z ajdovo, ješprenovo ali katero drugo kašo.
7. Izogibajte se raznim sladkanim mešanicam, kosmičem, koruznim kosmičem, kašicam za otroke in podobnim jedem.
8. Tudi krompir je včasih lahko na jedilniku. Hladen krompir manj dvigne krvni sladkor kot topel. Še zlasti dvigne krvni sladkor krompir, ki je pečen v pečici ali narejen kot pire.
9. Tudi testenine lahko jeste, a jih kuhajte malo manj, kot priporoča proizvajalec. Preveč kuhane testenine se v želodcu zelo hitro razgradijo in posledično bolj in hitreje dvignejo krvni sladkor. Hladne testenine manj vplivajo na porast krvnega sladkorja.
10. Fižol in ostale stočnice naj bodo na jedilniku, a upoštevajte, da so to škrobna živila, zato pazite na količino. Kombinirajte jih z zelenjavo (na primer solata, zelje).
11. Vsi sadni jogurti vsebujejo veliko sladkorja, zato se jim raje izogibajte.
12. Sadje vsebuje veliko sladkorja, zato ne pretiravajte s količino. Izbirajte jagodičje in sadje, ki ni prezrelo. V posameznem obroku ga lahko zamenjate z zelenjavo.
13. Zelenjave lahko pojeste več, predvsem tiste, ki raste nad zemljo. Vsa zelenjava, ki dela plodove pod zemljo, vsebuje nekaj škroba (korenje, rdeča pesa, koleraba …).
14. Mesa ni potrebno izločiti iz prehrane. Vsebuje veliko beljakovin. Ne pozabite na ribe, predvsem morske plave ribe. Izberite pusto meso in odstranite vidno maščobo. Beljakovine so tudi v mleku, siru, skuti, jajcih. Tudi med njimi vzemite manj masten sir in skuto, kajžarski sir …
15. Najboljši načini priprave so: sveže, kuhano, kuhano na pari, dušeno, pečeno, pečeno v pečici, pečeno na žaru. Rdečo luči ma ocvrta hrana, ki bi se ji morali izogibati prav vsi.
16. Izogibajte se trdi margarini in že pripravljeni hrani, ki vsebuje transnasičene in hidrogenirane maščobe.
17. Uporabljajte dobre maščobe, ki jih ne pregrevajte (oljčno, repično, laneno olje). Jejte tudi oreščke, avokado in ribe.
18. Čim manj uporabljajte hrano, ki je sladkana z umetnimi sladili, fruktozo, koruznim sirupom …

Z majhnimi koraki do velikega cilja

  • Delajte majhne korake, s katerimi boste izboljšali svoje zdravje.
  • Pri tem boste uspešnejši, če poiščete podporo (Društvo sladkornih bolnikov).
  • Naredite načrt in mu dosledno sledite.
  • Vprašajte se: katera je vsaj ena stvar, ki jo lahko naredim ta teden in ki mi bo pomagala narediti nov korak proti mojemu cilju.
  • Poskušajte različne stvari, da je vse skupaj bolj zabavno in zanimivo.
  • Obdajte se z ljudmi, ki vas bodo podpirali na poti do vašega cilja.
  • Čim večkrat se smejte!

Uporabni kontakti

Če se želite včlaniti v društvo bolnikov s sladkorno boleznijo, pokličite na Zvezo društev diabetikov Slovenije. Tam imajo seznam društev in napotili vas bodo v vam najbližjega.

Zveza društev diabetikov Slovenije
Kamniška ul. 25,
1000 Ljubljana
Tel: (01) 430 54 44
www.diabetes-zveza.si


Slovarček izrazov

A
Albuminurija/proteinurija
– prisotnost beljakovin v urinu. Albuminurija je lahko znak nefropatije.

B
Bazalni inzulin
– količina inzulina, ki pokriva potrebe telesa po inzulinu med obroki in ponoči.

C
Celodnevni odmerek inzulina
– seštevek vseh odmerkov inzulina v enem dnevu.

D
Diabetes – sladkorna bolezen
, ki pomeni nezmožnost telesa, da proizvede dovolj inzulina, hormona, ki pomaga telesu, da sladkor oziroma glukozo, škrob in druge sestavine iz hrane pretvori v energijo. Pomanjkanje inzulina lahko spremlja zmanjšana občutljivost organizma nanj in čezmerno nastajanje glukoze v jetrih.
Diabetična ketoacidoza – resno stanje, ki je posledica hiperglikemije oziroma povišane vrednosti glukoze v krvi. Potrebno je takojšnje zdravljenje.
Diabetična koma – stanje, ko diabetik zaradi previsoke ali prenizke vrednosti glukoze v krvi izgubi zavest, ki v nadaljevanju vodi v komo. Če ni pravočasne pomoči, lahko sledi smrt.
Diabetična makroangiopatija – kronični zapleti na velikih žilah.
Diabetična nefropatija – značilen kroničen zaplet diabetesa, ki pomeni okvaro ledvic zaradi večletnega povišanega krvnega sladkorja.
Diabetična nevropatija – okvara perifernih živcev kot posledica dolgoletnega in neurejenega diabetesa.
Diabetična noga – kronični zaplet na stopalu bolnika z diabetesom, ki lahko vodi celo v amputacijo noge.
Diabetična retinopatija – bolezen mrežnice pri diabetikih, ki, če ni zdravljena, lahko vodi v slepoto.
Diabetolog – zdravnik specialist, ki zdravi diabetes.

G
Gestacijski diabetes
– diabetes, ki se pojavi med nosečnostjo pri prej zdravi ženski.
Glikemija – raven glukoze v krvi; normalna raven je od 3 ali 4 mmol/L do 6,0 mmol/L v teščem stanju, po obroku pa ne več kot 8 mmol/L.
Glikirani hemoglobin HbA1C – odstotek glikiranega hemoglobina odraža povprečno višino glukoze v zadnjih šestih do osmih tednih in na ta način odraža sliko vodenja diabetesa. Ciljna vrednost pri diabetikih je pod 6,5 % oziroma 7,0 %, normalna vrednost pri zdravih ljudeh pa je od 4,3 do 5,5 %.
Glukometer – merilnik krvnega sladkorja.
Glukoza – krvni sladkor.

H
Hiperglikemija
– povišana koncentracija glukoze v krvi.
Hiperinzulinemija – zvišana koncentracija inzulina v krvi.
Hipoglikemija – nizka raven glukoze v krvi.

I
Inzulin
– hormon, ki ga izločajo beta celice trebušne slinavke in ki znižuje raven glukoze v krvi.
Inzulinska rezistenca – zmanjšana občutljivost celic na inzulin.

K
Ketoni
– produkti razgradnje maščob v telesu ob nekaj ur trajajočem visokem sladkorju in pomanjkanju inzulina.
Ketonurija – izločanje ketonskih teles z urinom.

O
Ogljikovi hidra
ti – ena od treh osnovnih skupin hrane in vir energije za organizem.

Š
Škrob
– kruh, testenine, krompir, riž vsebujejo škrob, ki hitro dvigne vrednost sladkorja v krvi.

T
Trebušna slinavka
– žleza z notranjim izločanjem, ki leži za želodcem in izloča inzulin ter glukagon.


Opomba uredništva

Tiskano publikacijo Moj dnevnik sladkorne bolezni je pripravil Zavod Viva, ki odgovarja za vsebino objavljenih informacij. Publikacija je del projekta Govori jezik zdravja.

Besedila: Maja Južnič Sotlar in Tili Kojić

Strokovna recenzenta: prim. Milivoj Piletič, dr. med., in Andreja Žnidaršič, dms

Projektni svet: Damjan Kos, ZZZS; Polona Lečnik Wallas, Zdravniška zbornica Slovenije; Vesna Žunič, Zavod Viva; Tjaša Burnik, MSD, d.o.o.; Tili Kojić, Zavod Viva; Maja Južnič Sotlar, revija Viva.




Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sladkorna bolezen , diabetes

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.