Nadaljujemo s šolo diabetesa

Šole se bodo začele konec novembra in bodo brezplačne. Če bi se tudi vi želeli udeležiti šole diabetesa, nas pokličite na telefonsko številko 051 687 117 ali nam pišite po elektronski pošti na maja.sotlar@zavodviva.si.
Šole se bodo začele konec novembra in bodo brezplačne. Če bi se tudi vi želeli udeležiti šole diabetesa, nas pokličite na telefonsko številko 051 687 117 ali nam pišite po elektronski pošti na maja.sotlar@zavodviva.si. (Foto: Shutterstock)

Dobimo se v Zgornji Radgoni!

»Sladkorna bolezen je kronična in z njo človek živi ves čas, vsak dan. Ustrezna edukacija bolniku olajša obvladovanje njegove bolezni. Z njo ga namreč pripravimo, da bo živel z boleznijo tako, da mu bo v čim manjše breme. Kronična bolezen je zelo drugačna od akutne, terja drugačen pristop in zanjo so značilni drugačni odnosi med bolnikom in člani zdravstvenega tima.«

S temi besedami je pomen stalnega izobraževanja in pridobivanje informacij o kronični bolezni povzel prim. Milivoj Piletič, strokovni vodja in nosilec vsebine Šole za dobro zdravje, ki smo jo lansko leto organizirali za diabetike Bele krajine.

Govori jezik zdravja!

Verjamemo, da se šol diabetesa še spomnite, saj smo jih podrobno predstavljali tudi v Vivi. Šole so del vseslovenskega projekta zdravstvenega opismenjevanja z naslovom Govori jezik zdravja!, s katerim želimo skupaj s stroko dvigniti zdravstveno pismenost med kroničnimi bolniki. Ker se zavedamo, da je projekt obsežen in predvsem dolgotrajen, smo se odločili, da ga najprej poskusno izvedemo v manjši regiji in v eni skupini kroničnih bolnikov, med diabetiki.

Letos v Pomurju

Ker je takšno izobraževanje padlo na zelo plodna tla in so ga diabetiki v Beli krajini dobro sprejeli, smo se odločili, da ga letos preselimo v Pomurje. Tako smo se povezali z diabetologi murskosoboške bolnišnice ter zdravstvenim domom v Gornji Radgoni in v jesenskem času zasnovali nov sklop šol, namenjenih diabetikom z območja Gornje Radgone. Povabljeni bodo vsi bolniki, tako tisti, ki so diagnozo dobili pred kratkim, kot tisti, ki se z boleznijo spoprijemajo že leta, nismo pa prezrli niti njihovih svojcev. Ti so pomemben člen v dobri obravnavi sleherne kronične bolezni, zlasti diabetesa.

Zakaj šola oziroma delavnica?

Vsi vemo, da je ponavljanje mati modrosti in četudi se nam zdi, da že vse vemo, se rado izkaže, da ni tako. Poleg tega je medicina veda, ki se izredno hitro razvija, veliko je novosti, ki jih moramo redno spremljati, če imamo bolezen, ki nas bo spremljala vse življenje.

Kako bodo šole potekale?

Vodil jih bo izkušen diabetolog Zorančo Trpkovski iz Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj z medicinsko sestro edukatorko, oblikovane pa bodo kot interaktivne delavnice, na katerih bodo udeleženci lahko postavljali vprašanja, s katerimi se vsakodnevno srečujejo ob svoji bolezni. Med razgovorom se bodo lahko seznanili z vsemi pomembnimi vidiki diabetesa ali svoje znanje samo osvežili, izvedeli vse o novih načinih zdravljenja, pravilni prehrani in vzdrževanju zdrave teže ter o načinih za preprečevanje zapletov bolezni. Strokovnjaki bodo odgovorili tudi na vsa njihova vprašanja in jim pomagali razreševati konkretne težave, saj se vsi zavedamo, da življenje s kronično boleznijo prinaša številne nepredvidene situacije.

Šole se bodo začele konec novembra in bodo brezplačne. Trajale bodo približno dve uri. O njihovem poteku vas bomo podrobno obveščali tudi v Vivi in na portalu viva.si. Če bi se tudi vi želeli udeležiti šole diabetesa, nas pokličite na telefonsko številko 051 687 117 ali nam pišite po elektronski pošti na maja.sotlar@zavodviva.si.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki