Sladkorna bolezen in zdravje ledvic

Dimitrij Klančič, dr. med., specialist internist nefrolog
Dimitrij Klančič, dr. med., specialist internist nefrolog

Sladkorna bolezen prizadene tako rekoč vse telo. Lahko bi dejali, da gre – skupaj z vsemi posledicami, ki lahko sledijo – za bolezen stoterih obrazov. Sladkor v krvi namreč po več letih bolezni začne povzročati škodo in s tem težave na različnih organih in organskih sistemih, najpogosteje na očeh, žilah, živčevju in ledvicah.

Kot pravi Dimitrij Klančič, dr. med., specialist internist nefrolog in predstojnik Internistične službe v SB Šempeter pri Novi Gorici, so ti zapleti zelo pomembni, saj poslabšajo kakovost bolnikovega življenja, poleg tega pomenijoveliko finančno in socialno breme za družbo, nenazadnje pa je tudi življenjska doba nezdravljenih bolnikov krajša. Prav zato je skrb za prizadete organe nadvse pomembna.

Sodobna obravnava sladkornega bolnika temelji na multidisciplinarnem pristopu strokovnjakov diabetologov, nefrologov, oftalmologov in kardiologov. V prvi fazi, ko ledvice še niso prizadete ali pa je njihova prizadetost zelo blaga, bolnika vodi diabetolog. Ko se ledvična funkcija začne slabšati in nastopijo težave, denimo ledvična anemija in težave s kostmi, je nujna še obravnava pri nefrologu. Ti bolniki ga obiščejo vsaj dvakrat na leto, v primeru ledvične anemije in težav s kostmi pa vsake tri mesece. Sogovornik pove, da je v Sloveniji mreža nefrologov dovolj široka, zato lahko vsi bolniki, ki imajo težave z ledvicami, pridejo na pregled brez težav in dolgih čakalnih vrst.

Ledvice ne bolijo

Posebnost ledvične bolezni oziroma težav z ledvicami je, da gre za tiho bolezen, kar z pomeni, da človek dolgo ne občuti nikakršnih težav, tudi takrat ne, ko je njihova funkcijaže zelo oslabljena. In na kaj naj bodo sladkorni bolniki še zlasti pozorni?

"Večjih opozorilnih znakov žal ni, so pa manjši, ki nam lahko dajo misliti, da imamo težave z ledvicami. Pozornost naj vzbudi urin, ki se zelo peni, pogosto siljenje na vodo, tudi ponoči, otekanje okončin, predvsem nog,in težave s krvnim tlakom. Ta je za ledvice resnično nadvse pomemben; sladkorni bolniki morajo paziti, da imajo poleg urejenega krvnega sladkorja tudi čim bolj urejen krvni tlak. Diabetologi in medicinske sestre, ki delajo na diabetoloških oddelkih, svoje bolnike zares dobro vodijo, predvsem pa jih ves čas poučujejo o vseh vidikih bolezni, tudi o poznih zapletih. Tako se skoraj ne zgodi, da bi k nefrologu prišel sladkorni bolnik, ki se redno zdravi pri diabetologu ali družinskem zdravniku in bi imel nezdravljeno ledvično bolezen. Velik problem pa so neprepoznani sladkorni bolniki, ki niti ne vedo, da imajo sladkorno bolezen in ne prejemajo nobenega zdravljenja. Prav zato ni redkost, da že ob postavitvi diagnozi odkrijemo pridružene pozne zaplete – na ledvicah, očeh, perifernih žilah in živčevju," pojasnjuje sogovornik.

Pozni zapleti lahko nastopijo že kmalu

Pozni zapleti na ledvicah in drugih organih lahko nastopijo že v nekaj letih po začetku bolezni, praviloma pri sladkorni bolezni tipa 2. Pri sladkorni bolezni tipa 1 zapletov v prvih desetih letih praviloma ni, medtem ko pri bolezni tipa 2 nekaterim bolnikom že ob postavitvi diagnoze odkrijejo pozne zaplete, pove dr. Klančič, ki pri tem poudari pomen življenjskega sloga. "Z urejenim življenjskim slogom, ki obsega dovolj gibanja, ustrezno prehrano in zdravo telesno težo, lahko veliko naredimo za urejen krvni sladkor in tlak, ki sta ključna za čim daljše obdobje brez poznih zapletov tako na ledvicah kot na drugih organih. Bolniki morajo vedeti, da lahko pri urejanju svoje bolezni največ naredijo prav sami, zlasti v začetni stopnji sladkorne bolezni."
Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki