Kozmetika BIOEFFECT za pomlajevanje in glajenje kože

(Foto: Diana Anđelić)

Vrhunski dosežek znanosti na področju pomlajevalne kozmetike

Na slovenskem trgu smo oktobra pozdravili prihod še enega iz skupine izdelkov blagovne znamke BIOEFFECT, ki pomenijo pravo revolucijo na področju nege in pomlajevanja kože. Kozmetika  BIOEFFECT temelji na desetletnih raziskavah in delu islandskega podjetja Sif Cosmetics, ki se v prvi vrsti ukvarja z molekularno biologijo. To je trenutno edino podjetje na svetu s tehnologijo za proizvodnjo rastnih faktorjev iz rastlin, ki so veliko čistejši in učinkovitejši.

Epidermalni rastni faktorji (EGF) že po nekaj tednih uporabe v koži sprožijo samoobnovitvene procese ter jo vidno pomladijo, obnovijo in ji povrnejo naravni lesk. Celice se namreč z njihovo pomočjo začnejo obnašati tako kot takrat, ko so bile mlade. Za razvojem teh izjemnih izdelkov stoji tudi okolju prijazna proizvodnja. Ječmen, iz katerega proizvajajo rastne faktorje, raste v posebnih rastlinjakih, za njihovo delovanje pa uporabljajo obnovljivo geotermalnoenergijo in čisto izvirsko vodo.

Prihod najbolj revolucionarnega izdelka BIOEFFECTdoslej, 30-dnevnega intenzivnega seruma, ki ne vsebuje le enega rastnega faktorja, pač pa kar tri, je pospremil soustanovitelj in izvršni direktor podjetja SIFCosmetics, dr. Örvar Björn. Z njim smo se za Vivo pogovarjali o izjemni tehnologiji in znanosti, ki sta v ozadju novega trenda na področju pomlajevalne kozmetike.

Nam lahko za začetek poveste več o ozadju zamisli, ki je pripeljala do uporabe rastnih faktorjev v kozmetiki?
Dandanes rastne faktorje večinoma proizvajajo v bakterijah ali celicah sesalcev. To so rastni faktorji, ki jih uporabljajo za zdravila. Naša ideja pa je bila, da bi rastne faktorje proizvajali iz rastlin. Rastni faktorji, proizvedeni v rastlinah, so namreč veliko čistejši od tistih, ki prihajajo iz bakterij. To je bil velik izziv za naše podjetje, zato smo sistem genske tehnologije postavili na ječmenu. Preden smo začeli razmišljati o proizvodnji izdelkov za kozmetične namene, smo že vedeli, da podjetja s podobnimi izdelki rastne faktorje pridobivajo pretežno iz bakterij in tudi iz človeških tkiv. To se nam je zdelo sporno, zato smo se odločili razviti izdelek, za katerega bi rastne faktorje proizvedli v ječmenovih zrnih.

Ali je raba rastnih faktorjev v kozmetiki novost? Kaj vas je vodilo pri snovanju kozmetičnih izdelkov, da so tako edinstveni?
Za odkritje vloge rastnih faktorjev so leta 1986 podelili Nobelovo nagrado za medicino, sicer so že deset let sestavinane katerih kozmetičnih izdelkov. Na trgu je več izdelkov z rastnimi faktorji, predvsem v ZDA in Aziji. Tudi sami smo sprva razmišljali, da bi tem podjetjem prodajali svoje rastne faktorje, toda naš glavni pomislek je bil, da jih bodo zato, ker so tako dragi, v izdelkih uporabili premalo ter tako uničili njihov ugled in učinkovitost. Bali smo se tudi, da bodo z neprimerno formulo uničili njihovo delovanje. Rastni faktorji so namreč zelo nestabilni, in če jih dodamo v napačno formulo z veliko kemikalijami, uničimo njihovo delovanje. Zato smo se raje usmerili v razvoj formule, ki ohrani delovanje rastnih faktorjev.

Iz ideje je nastal tudi vaš prvi kozmetični izdelek, serum BIOEFFECT EGF …
Da. Izdelek so najprej preizkusili naši prijatelji in družinski člani ter ga takoj vzljubili. Po letu dni, bilo je maja 2010, smo izdelek predstavili vsej Islandiji. Doživel je tolikšen uspeh, da smo se ga odločili predstaviti tudi na drugih trgih. Trenutno blagovna znamka BIOEFFECT vsebuje štiri izdelke. Najnovejši, ki je odslej na voljo tudi v Sloveniji,je 30-dnevni intenzivni serum proti staranju. Njegova posebnost je v tem, da vsebuje tri rastne faktorje, ki delujejo v sinergiji. Poleg tega jih vsebuje trikrat večkot serum EGF, zaradi česar je še učinkovitejši.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Diana Anđelić

Tanja Ribič in Nives Kafol, direktorica podjetja Phoebus, ki je ekskluzivni zastopnik za kozmetiko Bioeffect v Sloveniji. Diana Anđelić

dr. Örvar Björn Diana Anđelić

Diana Anđelić

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki