Nega prsi

(Foto: Jupiterimages)

Lepe in čvrste prsi v vseh obdobjih

Čeprav se pojem lepih prsi spreminja, so bile lepe, negovane in čvrste prsi ponos žensk v vseh časih.
Z nego prsi naj bi ženske začele že v puberteti, ko se prsi začnejo razvijati; dekleta naj za svoje prsi skrbijo z ustrezno telovadbo, prehrano in nego. Med nosečnostjo, po porodu, v času dojenja in ob vstopu v menopavzo bi morale ženske negi prsi posvetiti dodatno pozornost. V teh obdobjih se namreč zaradi raztezanja mlečnih žlez začne spreminjati oblika dojk. Toda vsaka ženska lahko kadar koli s pravilno nego pripomore k lepšemu videzu svojih prsi.

Prsi so sestavljene iz žleznega tkiva, maščobe in kože, ne pa tudi mišic, zato jim koristijo pokončna drža, ustrezna telovadba ter redno negovanje dekolteja in kože na prsih. Pomembna je tudi uravnotežena prehrana, ki omogoča izločanje toksinov iz tkiva dojk in zmanjšuje možnost za nastanek raka dojk. Prsi drži pokonci samo koža, zato je izredno pomembno, da mladostnice in ženske čim prej začnemo redno skrbeti za prožnost kože na prsih. Kaj torej lahko storimo, da čim dlje ohranimo čvrste in lepe prsi?Hladna prha

Med vsakodnevnim prhanjem prsi utrjujte s hladno vodo: vodo v curku zlivajte po prsih: po prsih krožite nekaj sekund. Lahko se tudi izmenično prhate s hladno in vročo vodo, prhanje pa vedno končajte s hladno vodo.

Domači obkladki za čvrsto in napeto kožo

Učinkoviti so obkladki iz timijana: 2 žlici posušenega timijana stresite v liter vrele vode in pustite vreti približno 3 minute. Prevretek naj stoji čez noč. Uporabite ga naslednji dan, in sicer hladnega. Obkladek naj učinkuje 10 minut. Na prsi lahko polagate tudi obkladke s slano vodo.
Hladni obkladki iz čaja navadne plahtice: 40 g cvetov in listov navadne plahtice nekaj minut vrite v litru vode. Ohlajeno tekočino uporabite za obkladke, ki jih pustite delovati 10 minut. Nato prsi temeljito obrišite in jih namažite s hranilno kremo.

Nanašanje kreme z nežno masažo

Za masažo uporabite kakovostno hranilno kremo ali mandljevo olje. Kremo vedno nanašajte z rahlimi krožnimi gibi, kot bi masirali veke. Krožno masažo izvajajte s konicami prstov: začnite ob vznožju dojke in krožite proti bradavici. Za vsako dojko si vzemite po pet minut. Masaža ne bo povečala prsi, vendar bo blagodejno vplivala na limfni obtok. Posledično bo prispevala k odstranjevanju strupenih snovi in k večji prožnosti kože, koža pa bo tudi bolje prekrvavljena in mehkejša.

Telovadba za lepe prsi

Predvsem bodite pozorne na telesno držo, saj pokončna drža preprečuje mlahavost prsi. Z ustreznimi vajami in s športom lahko vplivate na to, da bodo prsi čim dlje napete in čvrste. Plavanje in veslanje sta najboljši obliki rekreacije za ohranjanje čvrstih prsi. Ne pozabite, da morate prsi podpreti z ustreznim športnim modrčkom. Prsi nimajo mišic – vpete so v veliko in malo prsno mišico, ki dejavno sodelujeta pri gibanju v ramenskem sklepu in oprsju, zato lahko z nekaterimi vajami posredno vplivate na čvrstost prsi.

1. Roki iztegnite nad glavo in prepletite prste, nato pa jih poskusite na silo potegniti narazen.
2. Z desnico sezite čez levo ramo, kolikor je le mogoče daleč. Ponovite še z levo roko.
3. Roki upognite v komolcih in jih dvignite do višine ramen. S komolci krožite desetkrat naprej in nato še nazaj.
4. Roki prekrižajte na prsih, jih dvignite do nosu in nato spustite na prsi. Ponovite desetkrat.


Modrček – ne več kot 12 ur na dan

Modrček se mora popolnoma prilegati prsim, dekleta pa naj ga začnejo nositi tedaj, ko se prsi začnejo razvijati. Nedrček naj bo iz naravnih materialov, naramnice pa široke, dovolj dolge in elastične. Če modrčka ne nosite, se vam utegne že kmalu zgoditi, da bo koža postala ohlapna, prsi pa povešene. Pred nakupom je treba modrček pomeriti –nikjer vas ne sme tiščati, prsi pa ne sme stiskati. Med ukvarjanjem s športom nosite kakovosten športni modrček. Skrbno izbran modrček je nadvse pomemben med nosečnostjo, saj takrat dojke potrebujejo dodatno oporo. Košarici ne smeta stiskati dojk, naramnice pa naj bodo zaradi vse težjih in večjih dojk širše.

Nekateri strokovnjaki menijo, da je treba modrček nositi največ dvanajst ur na dan. Modrček namreč ovira limfni sistem, ki posledično ne more izločiti večine strupenih snovi iz tkiva, zaradi česar naj bi za rakom zbolelo več žensk, ki nosijo modrček ves dan. Celodnevno nošenje modrčka naj bi tudi polenilo prsne mišice, ki podpirajo prsi, kar naj bi vplivalo na hitrejše povešanje prsi.


Pri nas so najpogostejše skodelaste in poloblaste

Oblika prsi je odvisna od prožnosti kože, ki nosi prsi. V Evropi sta najpogostejši skodelasta in poloblasta oblika, ki se razvije v nosečnost, medtem ko imajo ženske v Afriki hruškasto ali kegljasto obliko prsi.


Redno samopregledujte dojke

Ženske predvsem nikoli ne smemo pozabiti na redno samopregledovanje dojk, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk in nam lahko celo reši življenje. Pozorne bodite na morebitne zatrdline, na spremembe velikosti ali obliki dojk, na spremembe barve kože, na ugreznjenost bradavic in na izcedek. Če opazite kakršne koli spremembe, se nemudoma posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki