Intimna nega v času menstruacije

Pravilne higiene najbolj intimnih predelov ne gre podcenjevati, na kar moramo biti ženske še posebno pozorne med menstruacijo.
Pravilne higiene najbolj intimnih predelov ne gre podcenjevati, na kar moramo biti ženske še posebno pozorne med menstruacijo. (Foto: Shutterstock)

Zadostne in pravilne higiene najbolj intimnih predelov ne gre podcenjevati, na kar moramo biti ženske še posebno pozorne med mesečnim perilom, saj tako najobčutljivejše predele obvarujemo pred neljubimi nevšečnostmi.

Intimni predeli se ščitijo pred okužbami z nizko vrednostjo pH vaginalne flore. Nizek pH zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic, saj v kislem okolju težko preživijo. Toda če se ravnovesje te naravne zaščite poruši, utegne priti do draženja in okužb. Tovrstne težave lahko preprečimo z nekaj preprostimi ukrepi.

  • Nadvse pomembno je, da za umivanje uporabljamo izdelke, ki ne dražijo sluznice in njenega naravnega okolja.
  • Zadostuje že ustrezno umivanje enkrat na dan.
  • Uporabljajte blaga intimna mila z naravno fiziološko vrednostjo pH (od 3,5 do 4,5).
  • Umivajte se v smeri od vagine proti danki in ne nasprotno.
  • Vedno uporabljajte svojo osebno brisačo, zunaj doma pa se izogibajte neposrednemu stiku s sanitarijami.
  • Med kopeljo lahko voda prodre v nožnico, z nje spere zaščitno sluz in uniči kislost. Ker s tem oslabi njeno naravno obrambo, je bolj priporočljivo prhanje (pri tem ne izpirate notranjosti) ali umivanje v bideju.
  • Izogibajte se rabi intimnih dezodorantov, odišavljenega toaletnega papirja, alkoholnih robčkov in odišavljenih higienskih vložkov.

Izbirajte naravne materiale

  • Izogibajte se dnevnim ščitnikom in higienskim vložkom, saj omejujejo dihanje sluznice. Če uporabljate dnevne ščitnike, naj bodo iz naravnih materialov, ki ne dražijo sluznice in njenega naravnega okolja.
  • Nosite bombažno spodnje perilo, ki naj bo udobno in nežno ter ne sme dražiti kože okoli vagine. Ne nosite pretesnih oblačil.

Pomembni dejavniki za zdravo vaginalno floro

Nizka pH-vrednost vaginalne flore ščiti intimne predele pred okužbami, saj kislo okolje zavira rast bakterij in glivic. Ravnovesje naravne zaščite se lahko kaj hitro poruši, največkrat zaradi oslabljene telesne odpornosti, jemanja kontracepcijskih sredstev, nihanja ravni hormonov med menstruacijo, zdravljenja z antibiotiki, stresnega življenja, sladkorne bolezni ali neustrezne prehrane, zato velja pozornost usmeriti tudi na te dejavnike. Za izboljšanje imunske zaščite uživajte uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, ter poskrbite za uravnovešen življenjski slog.

Izcedek iz nožnice

Izcedek iz nožnice je pri ženski v rodnem obdobju nekaj povsem normalnega. Če spremeni barvo, vonj in gostoto ali se poveča njegova količina, spremlja pa ga pekoča bolečina ali srbečica, gre po vsej verjetnosti za vnetje, ki zahteva zdravljenje.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki