Estetski posegi za mlajši videz

(Foto: Shutterstock)

Vsakdo si želi ohraniti večno mladosten videz, poti do želenega cilja pa je na področju estetskih posegov vse več. Če se odločite za tovrstne spremembe, lahko izbirate med kirurškimi ter blažjimi dermatološkimi in kozmetičnimi postopki.

Za nekirurške estetske posege vlada vse večje zanimanje. Razmerje med temi in kirurškimi posegi estetike obraza se z 2 : 1 oziroma 3 : 1 preveša na skoraj 5 : 1. Zanimanje za neinvazivne posege je posledica želja in zahtev ljudi, ki zaradi sodobnega življenjskega sloga nimajo dovolj časa za daljše okrevanje po kirurških posegih. Poleg tega je tehnologija neinvazivnih postopkov (injiciranje botulina in polnil, mezoterapija, radiofrekvenčni in laserski postopki) v zadnjih petih letih zelo napredovala.

Trend v estetskih posegih so polnila, ki delujejo biostimulativno – z vplivanjem na celice spodbujajo nastajanje novega kolagena. Novost v Sloveniji je tudi postopek pomlajevanja z lastno plazmo, obogateno s trombociti, pri čemer posameznikovo kri centrifugirajo, nato pa jo del čez 15 minut vbrizgajo v kožo. Rastni faktorji posepešijo nastanek novih kolagenskih vlaken, zaradi česar drobne gubice postopoma izginejo. V zadnjem času polnila vbrizgavajo v čedalje več regij. Ob pomoči nanotehnologije tudi razvijajo botulin, katerega učinek bo trajal dvakrat dlje

Plastična kirurgija

Pred odločitvijo za sleherni kirurški poseg se je treba zavedati, da vsi prinašajo določeno stopnjo tveganja, ki je povezana predvsem s strankinim zdravstvenim stanjem, a tudi z anestezijo in obsegom kirurškega posega. Estetska kirurgija je namenjena izključno zdravim osebam. Pomembno je tudi, da ste dobro obveščeni o vseh vidikih posega in da se nanj temeljito psihično pripravite.

Polnila proti gubam
Polnila povrnejo gladko kožo brez gub, ki obrazu vdahne nekdanjo svežino in izboljša njegov videz. Obstaja več vrst polnil, ki gladijo tako plitve kot tudi globoke smejalne gube ter gube med obrvmi in na dekolteju. Z njimi se kirurg loti tudi povečanja ustnic in glajenja gubic okoli njih. Najpogosteje gre za preparate iz naravnih snovi v obliki gela, kot je hialuronska kislina. Obstojnost teh je tri do osem mesecev, njihova prednost pa je v tem, da so biološko razgradljiva, zaradi česar so varnejša, saj je možnost neželenih učinkov manjša. Takšni polnili sta denimo Juvederm, Restylane in Glytone. Na voljo so tudi obstojnejša polnila, ki pa imajo drugačno sestavo – najbolj znan in uveljavljen je poliakrilat Aquamid – njegovi učinki so lahko vidni tudi dve leti.

Facelifting za svež obraz
Metoda napenjanja kože zgladi in zbriše gube na obrazu, kar pri primernih kandidatih prinese veliko osvežitev videza. Najučinkovitejši je na območju vratu, podbradka in čeljusti, v primeru gub okoli ust pa se je bolje odločiti za kako drugo metodo. Posegi manjšega obsega so varnejši in cenejši, krajši je tudi čas celjenja, rezultati pa so lahko zelo zadovoljivi. Izboljša jih lahko kombinacija faceliftinga in drugih postopkov, kot so pilingi in dodajanje polnil, bolj očitni pa so pri ženskah.

Korekcija vek
Pri blefaroplastiki kirurg odstrani vrečice pod spodnjo veko in tudi kožo, če je ni mogoče dovolj napeti z laserjem, lahko pa odstrani tudi odvečno kožo z zgornje veke. Uporaba laserja pomeni manjše podplutbe in oteklino ter krajši čas okrevanja, ki ni daljši od desetih dni.

Dermatološki posegi

Dermatologi opravljajo manj agresivne postopke pomlajevanja, pri katerih ni potreben operativni poseg, a so vseeno učinkoviti. Dermatolog vam bo po pregledu svetoval, kateri od postopkov je najprimernejši za vašo kožo. Tveganja obstajajo tudi pri dermatoloških posegih, vendar so ob strokovnem posegu tako rekoč nična.

Kemični piling
Kemični piling izboljša videz prvih gubic na obrazu in vratu, ki nastanejo zaradi čezmernega sončenja in drugih zunanjih vplivov. Na kožo nanesejo kemično raztopino, ki odstrani odmrle kožne celice in spodbudi nastajanje novih. Postopek pomlajuje kožo, ublaži pa tudi brazgotine.

Svetlobna terapija
Fotobiostimulacija je novost na področju pomlajevanja. Med postopkom LED-diode oddajajo ozkovalovno svetlobo določene barve, kar ugodno deluje na kožo. Svetlobna terapija je nežna, neboleča in nima neželenih učinkov.

Radiofrekvenčni poseg
Nekateri temu pomlajevalnemu postopku pravijo tudi nekirurški lifting, saj radiofrekvenčna energija segreje globlje plasti kože in tako spodbudi nastajanje novih kolagenskih vlaken. Koža na obrazu, vratu, podbradku, trebuhu, nadlakteh ali stegnih postane bolj mladostna, napeta in gladka. Rezultati so vidni takoj, na končne učinke pa je treba počakati nekaj tednov. Navadno je potrebnih pet do sedem ponovitev, najbolje med 35. in 55. letom starosti.

Mikrodermoabrazija
Pri tem postopku z drobnimi kapljicami tekočin, zraka ali kristalov pod pritiskom luščijo vrhnje plasti kože in razpirajo kožne celice v globini, da postanejo dovzetnejše za druge negovalne in pomlajevalne postopke. Mikrodermoabrazija spodbudi obnavljanje povrhnjice in usnjice, ki proizvaja kolagen, zaradi česar koža prožnejša. Postopek je možno izvajati na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in drugih delih telesa.

Laser
Tudi z laserjem je mogoče izbrisati gube: dermatolog odstrani stare celice povrhnjice, da se koža hitreje pomladi z mladimi celicami. Večje gube se ublažijo, nekatere izginejo, koža na obrazu, vratu in dekolteju pa je bolj napeta in gladka. Navadno je treba postopek opraviti od tri- od petkrat.

Kozmetični posegi

Od vseh naštetih posegov so najnežnejši kozmetični, ki so tudi cenovno najdostopnejši.

Občasno in permanentno ličenje
Ličenje poudari naravno lepoto, zato vzbuja samozavest, kar je pogosto že dovolj za bolj svež in mladosten videz. V kozmetičnih salonih vas lahko naličijo za enkratne priložnosti, ponujajo pa tudi permanentno ličenje, pri katerem v vrhnjo plast kože z iglo vnesejo rastlinske pigmente, ki se obdržijo od tri do šest let. S tem "popravijo" redke trepalnice, ustnice naredijo bolj simetrične in polnejše ter potemnijo obrvi.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki