Lepotne težave in kako jih rešiti

(Foto: Shutterstock)

Recepti za odpravljanje lepotnih spodrsljajev

Se vam je že pripetilo, da je bil pred vami kak pomemben dogodek ali se vam je zelo mudilo, vam pa se je primerila nezgoda - ponesrečena barva las, utrujen videz, polomljen noht ali kaj podobnega? Nič hudega za žensko, ki pozna hitro in preprosto rešitev, in pravcata nesreča za žensko, ki ne ve, kako ukrepati.

Receptov za odpravljanje lepotnih spodrsljajev je ogromno; nekateri so bolj in drugi manj učinkoviti. Toda kadar se zares mudi, pridejo prav nasveti, ki spodrsljaj vsaj omilijo, če že ne odpravijo.


Za lepe nohte

Imate lepe, dolge nohte, a se je eden od njih nepričakovano zlomil? Najenostavnejša rešitev je, da skrajšate tudi ostale, vendar boste tako ob lepe nohte, saj ne zrastejo čez noč.
Rešitev: zlomljeni noht preprosto zalepite s posebnim lepilnim trakom, ki ga dobite povsod, kjer prodajajo material za umetne nohte. Za silo si lahko pomagate tudi tako, da uporabite lepilo za pritrjevanje umetnih nohtov, površino spolirate in nazadnje nanesete še lak za nohte.

Obarvani nohti so lahko posledica uporabe lakov v močnih odtenkih, včasih pa se nohti obarvajo, če pri pripravi hrane pridejo v stik s kakim živilom. Četudi si roke večkrat umijete, so nohti še vedno rumenkasti.
Rešitev: uporabite lak za nohte v mlečni, vendar ne pretirano beli barvi, pod konico nohta pa od spodaj nanesete belo barvico za nohtne konice. Nohti bodo videti čisti.

Vaš najljubši lak za nohte se je zgostil, a bi ga vseeno radi uporabili, to pa pomeni lise.
Rešitev: v lak kanite kapljico acetona ali dve, ki bo lak razredčil. Vseeno si kmalu kupite nov lak, saj je ta rešitev zgolj začasna.

Nežno z očmi

Kreme za okoli oči hranite v hladilniku, kajti hladna krema učinkuje pomirjajoče.

Želeli ste si močne in goste trepalnice, zato ste uporabili volumensko maskaro. Namesto volumna ste dobili zlepljene trepalnice. Do tega je prišlo, ker je maskara prevlažna, na krtački pa je preveč barve.
Rešitev: trepalnice razčešite z gostim glavničkom; pri tem z majhnimi gibi premikajte roko levo in desno, tako da trepalnice ločite med seboj. Naslednjič maskaro rahlo obrišite v robček; tako boste odstranili odvečno barvo.

Otečene oči so lahko posledica utrujenosti, zakajenega prostora, klimatskih naprav itd.
Rešitev: oči boste na hitro osvežili s hladnim obkladkom z mineralno vodo. Brisačko namočite s hladno mineralno vodo in z njo pokrijte obraz.

Da bo vaš obraz zažarel

Beli zobje so najlepši okras, vam pa so všeč rožnati odtenki rdečil za ustnice, toda kaj, ko ti povzročijo, da so zobje videti rumeni. Pri izbiri rožnatih šmink bodite pazljivi na podton; hladnejši in pastelnejši ko je odtenek, bolj rumeni bodo videti zobje.
Rešitev: rožnata naj vsebuje topel ton ali pa čeznjo nanesite glos v topli barvi.

Puder ni obstojen, če pred tem uporabite kremo.
Rešitev: kremo nanesite petnajst minut pred nanosom pudra. Preden nanesete puder, obraz poškropite z vodo v pršilu; tako bo obstojnejši.

Vidnost por na obrazu je gensko pogojena in odvisna od tipa kože.
Rešitev: pore bodo videti manjše, če boste puder nanašali z rahlim tapkanjem in ne z vtiranjem.

Pri utrujeni koži pomagajo izmenični obkladki s hladno in vročo brisačko. Nicole Kidman in Madonna prisegata na splakovanje obraza s toplo vodo. Mi vam svetujemo, da opravite piling, nato za 15 minut nanesete na obraz debelo plast kreme ali maske, po vsem tem pa na lica nanesete nekaj sence, ki vedno poživi utrujen obraz.

Pobarvali ste obrvi in zdaj so za nekaj tonov pretemne. Barva se bo sčasoma izprala, do tedaj pa čez obrvi nanesite tanko plast tekočega pudra, ki bo omilila intenzivnost barve.

Za zdrave in sijoče lase

Prhljaj je viden, tudi če si umijete lase.
Rešitev: lasišče vsaj za nekaj ur (najbolje čez noč) natrite z olivnim oljem, nato ga sperite s toplo vodo in umijte lase. Prhljaj je pogosto posledica suhega lasišča ali pretirane rabe negovalnih izdelkov.

Zaradi nanosa voska ali kakega drugega izdelka so lasje videti mastni in štrenasti, vi pa nimate časa za umivanje las.
Rešitev: na dlani nanesite malce pudra za telo in pojdite z rokami skozi lase. Naslednjič izdelek nanesite v zmerni količini. Najbolje bo, če ga boste pred uporabo segreli, ker se tako razredči in ga lahko nanesete v tanjšem sloju.

Pazite tudi na noge in roke

Na hitro ste želeli depilirati noge, a ste se pri britju porezali.
Rešitev: noge namažite z aloe vero ali bepantenom, lahko pa uporabite posebne pripomočke, ki so namenjeni moškim, kadar se urežejo pri britju. Pomaga tudi, če pred britjem zmasirate noge; tako se bodo dlačice brez težav vdale britvi.

Grobe komolce boste omehčali z limoninim sokom. Sok sveže iztisnjene limone pomešajte s soljo in zdrgnite komolce, nato na kožo nanesite še mastno kremo. Učinek bo opazen že po prvi obravnavi.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki