Naravna nega obraza z rastlinskimi izvlečki

(Foto: Shutterstock)

Kadar želimo koži na obrazu povrniti ravnovesje, jo pomiriti, spodbuditi k obnavljanju ali nahraniti, lahko poiščemo pomoč rastlin. Izvlečki iz mnogih znanih cvetlic imajo namreč protivnetne, protimikrobne in antioksidantne lastnosti. Rože v svojih listih, cvetovih ali semenih skrivajo posebne sestavine, ki pomagajo ohranjati ali hraniti življenje. Te sestavine pa lahko blagodejno in zaščitno delujejo tudi na naši koži.

Sivka

Že latinsko ime sivke Lavandula angustifolia, ki izhaja iz latinske besede za umivati (lavare), nakazuje njeno korist pri negi kože. Še preden so odkrili sivkino sposobnost antimikrobnega delovanja, so jo namreč uporabljali za umivanje in čiščenje. Predvsem pa je popularna uporaba eteričnega olja sivke v aromaterapiji, saj njen značilni vonj pomirja.

Vrtnica

Esencialno rožno olje iz vrtnic je nekaj najbolj dragocenega na svetu, saj je za pridelavo enega kilograma takšnega olja potrebnih na tisoče ton cvetov. Tradicionalno rožno olje uporabljajo kot tonik za izboljšanje prekrvavitve, hkrati pa tudi za pomirjanje kože in pomlajevanje.

Orhideja

Tudi iz cvetov orhidej je mogoče pridobivati olje. Orhideje veljajo za popolne rastline za kožo, saj delujejo kot močni antioksidanti. Pomagajo ji vračati vlago, krepijo naravno odpornost, zmanjšujejo manjše gubice in koži izboljšajo teksturo, tako da postane mehkejša. Ker olje orhidej vsebuje  minerale, kot so magnezij, kalcij in cink, kožo tudi učvrsti.

Pelargonija

Iz te čudovite cvetlice za negovanje ne uporabljamo cvetov, temveč njene liste. Izvleček pelargonijinih listov tonificira kožo, deluje protivnetno in antimikrobno ter pomaga sprostiti napetost v mišicah.

Sončnice     

Olje iz sončničnih semen je bogato z vitaminom E, antioksidantom, ter z maščobnimi kislinami, zato pomaga kožo obnavljati, njeno teksturo zmehča in deluje pomirjajoče.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki