Poskrbite za zdrav in kakovosten spanec

(Foto: Diana Anđelić)

Nebeško spanje temelj za zdravje

Spanje je ena izmed naših osnovnih življenjskih potreb. Med spanjem regeneriramo organizem, mu vračamo vitalnost, sposobnost koncentracije in spomina. Na okrogli mizi, ki je septembra potekala v Ljubljani, so se strokovnjaki posvetili kulturi spanja in opozorili na bolezenske procese, ki lahko krnijo kakovost spanja in dolgoročno vplivajo tudi na naše zdravje. "Kakovost ni vezana na ure spanca, ne na sanje ali položaj telesa. Spanec je kakovosten takrat, ko se zjutraj zbudimo spočiti in naspani in lahko takoj začnemo opravljati vsakodnevne aktivnosti," poudarja Matjaž Fležar, dr. med., spec. interne medicine iz Ambulante za motnje spanja na Kliniki Golnik. Eden od ukrepov, ki lahko pripomore k izboljšani kakovosti spanja, pa je tudi primerno ležišče.

Med vzroke za motnje spanja, ki so danes zelo pogoste, sodijo telesne in duševne motnje, slabe spalne navade, neprimerno spalno okolje in stres. Najpogostejše motnje spanja v odrasli dobi so različne oblike nespečnosti, ki jih občuti od 20 do 30 odstotkov ljudi.

Nenaspanost je lahko vzrok za povečano tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, diabetesa, vpliva lahko na povišan krvni pritisk ter ima negativne posledice za delovanje imunskega sistema in presnove. Poleg tega pa pomanjkanje spanja vpliva tudi na počutje, poslabša delovno storilnost in razpoloženje ter lahko vodi tudi v depresijo. "Pomembno je, da pravočasno obiščemo strokovnjaka, v kolikor se srečujemo z dolgotrajno nespečnostjo ali drugimi oblikami motenj spanja. Te lahko namreč odražajo katero izmed resnih bolezni, ki jih je treba zdraviti," opozarja dr. Fležar in še dodaja, da so "vsi ukrepi, ki lahko pripomorejo k izboljšani kakovosti spanja, dolgoročna naložba v naše zdravje".

Najpogostejši vzroki za slabo kakovost spanca so s smrčanjem povezane prekinitve dihanja med spanjem, refluksna bolezen požiralnika, sklepne in mišične bolečine, ki povzročajo pogosto spreminjanje položaja telesa, sindrom nemirnih nog ter preplitvo dihanje zaradi debelosti ali pri srčnem popuščanju.

Smrčanje

Čeprav se smrčači lahko tudi dobro naspijo, pa to ne velja v primerih, ko se zaradi smrčanja pojavljajo prekinitve dihanja – zapore – v področju žrela, ki onemogočajo, da bi lahko oseba zadihala. "Če so te prekinitve daljše od 10 sekund in če se pojavijo vsaj 25-krat v vsaki uri spanca, govorimo o sindromu prekinitev dihanja med spanjem. Ti bolniki imajo zaradi prekinitev dihanja v krvi premalo kisika; ko pride do prekinitve dihanja, se zbudijo iz globokega spanca v budnost ali v povsem plitek spanec. Zjutraj so zaspani in utrujeni ter že v dopoldanskem času ne morejo normalno delovati," pripoveduje dr. Fležar in še pove, da diagnozo postavijo z nočnim snemanjem spanja – somnografijo, sindrom pa zdravijo z aparati, ki pomagajo pri dihanju.

Refluks

Pri refulskni bolezni požiralnika mišica zapiralka tik pred vhodom v želodec ne tesni zadosti in se zato iz želodca kisla vsebina pomakne nazaj v požiralnik, kar občutimo kot zgago. To se pogosto zgodi tudi ponoči. Poleg upoštevanja navodil za prehranjevanje pred spanjem (izogibanje kavi, pravemu čaju, gaziranim in alkoholnim pijačam, mastnim in začinjenim jedem, oreškom in čokoladi) pomaga dvig ležišča od glave proti nogam vsaj 10–12 cm nad višino hrbtnega dela.


Sklepne in mišične bolečine

Vnetni in degenerativni revmatizem je predvsem pri starejših razlog za pogostejše premikanje, kot je običajno. "Več kot šest premikov telesa na uro spanja je že dovolj, da se arhitektura spanja toliko spremeni, da človek ne dobi zadosti kakovostnega globokega spanja," razkriva dr. Fležar in dodaja, da pri teh težavah lahko pomagajo ležišča, ki zagotavljajo razbremenitev sklepov zaradi pritiska na podlago in te dele telesa celo ogrejejo (npr. vodna postelja).

Sindrom nemirnih nog ...

... se kaže kot neustavljiva želja po premikanju nog – v budnosti, pa tudi med spanjem. Zaradi gibanja nog ponoči se človek zjutraj zbudi utrujen in zaspan, z občutkom "svinčenih" nog ali utrujenostjo v mišicah nog. To težavo danes pomagajo odpraviti z zdravili.

Preplitvo dihanje

Nočna hipoventilacija ali preplitvo dihanje je značilno za prekomerno debele ljudi (ITM večji kot 35) in pri bolnikih s srčnim popuščanjem. "Pri prekomerno debelih ljudeh se trebušna votlina med spanjem pomakne navzgor in potisne trebušno prepono v smeri pljuč, s tem pa zmanjša volumen pljuč," pojasnjuje dr. Fležar. Posledica je preplitvo dihanje, ki se kaže s stalno zaspanostjo, pomanjkanjem kisika v krvi in utrujenostjo, kar je še en razlog, da je treba debelost zdraviti. Pri hudih srčnih bolnikih z močno povečanim srcem, ki se jim nabira tekočina v pljučih, ravno tako prihaja do nepravilnega, periodičnega dihanja, dnevne utrujenosti in slabše kakovosti spanja. Za boljši spanec lahko poskrbijo z dvigom vzglavja ali z ležiščem z možnostjo nagiba.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Diana Anđelić

Sandi Češko, ustanovitelj podjetja Studio Moderna. Grega Žunič

Drago Dolinar, dr. med., spec. ortopedije Grega Žunič

Matjaž Fležar, dr. med., spec. interne medicine Grega Žunič

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki