Menopavza in težave »tam spodaj«?

Klimakterij in menopavza se pojavita ravno takrat, ko ženska začenja ponovno živeti svoje življenje. Z vsakodnevnimi izzivi se spopada rutinsko, otroci so že odrasli... Čas je za drugo mladost!

A kaj, ko ženski organizem te nove priložnosti noče upoštevati. Najpomembnejši ženski spolni hormon estrogen začne namreč v klimakteriju postopoma usihati, po menopavzi pa se njegova raven dramatično zniža.

Porušeno hormonsko ravnovesje pogosto povzroči nemalo težav, med drugimi tudi suho, razdraženo in pekočo nožnico, povečan izcedek in ne nazadnje tudi bolečine med spolnimi odnosi, kar vse so znaki t.i. atrofičnega vaginitisa.

Ob takem stanju nožnice pogosto pride do sočasne okužbe z glivicami in bakterijami. Estrogen je v predklimakteričnem obdobju dobro poskrbel za vlažnost in naravno kislost nožnice. Ob pomanjkanju estrogena pa se v nožnici zmanjša število mlečnokislinskih bakterij in pH nožnice se zviša, kar omogoči razrast glivic in škodljivih bakterij, ki bolje uspevajo v nekoliko bolj bazičnem okolju. Ženska se znajde v začaranem krogu ponavljajočih se vaginalnih vnetij.

Vendar se stanjem ni potrebno kar sprijazniti - pri vzpostavljanju zdravega vaginalnega okolja si lahko same pomagamo na različne načine:

  • Predvsem je pomembno, da v nožnici vzpostavimo in vzdržujemo rahlo kislo okolje z optimalnim pH z vrednostmi med 4 in 4,5. Izogibati se je potrebno agresivnim bazičnim milom, v lekarnah pa so na voljo tudi pripravki, ki zvišujejo kislost vaginalnega okolja.
  • Povrniti je potrebno naravno obrambno mikrofloro nožnice, saj le-ta edina zagotavlja zaščito pred ponovnimi vnetji. Sestavljena je iz mlečnokislinskih bakterij (najbolj pogosto iz sevov Lactobacillus acidophilus). Te bakterije same proizvajajo mlečno kislino in skrbijo za dolgoročno vzdrževanje optimalne kislosti nožnice. Istočasno pa s svojo prisotnostjo tudi preprečujejo razrast glivic, ki so sicer stalno prisotne v našem organizmu in vezavo potencialno škodljivih bakterij na vaginalno sluznico.
  • Estrogen, ki je skrbel za vlažnost sluznice in prispeval k dodatni kislosti nožnice, lahko nadomestijo hormonski pripravki, ki pa jih v težjih primerih predpiše zdravnik.
 
V lekarnah je na voljo medicinski pripomoček, ki vzroke ponavljajočih se vaginalnih vnetij odpravlja na naraven in varen način. Vaginalne tablete VAGILACT NTC s svojo trojno sestavo v nekaj minutah vzpostavijo optimalen pH nožnice in pomagajo pri  dolgoročnem vzdrževanju zdravega vaginalnega okolja.

Sojini izoflavoni, ki jih poleg mlečne kisline in mlečnokislinskih bakterij vaginalne tablete VAGILACT NTC tudi vsebujejo, so še posebej dobrodošli pri težavah žensk v klimakteriju in menopavzi. To so t.i. fitoestrogeni, ki so po svoji zgradbi podobni estrogenu in posnemajo njegovo delovanje: dodatno povečajo količino mlečne kisline v nožnični sluznici in tako prispevajo k znižanju pH ter ponovno vzpostavijo dobro počutje in elastičnost stene nožnice.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani vagilact.si ali preko spletne pošte na info@vagilact.si .

Galerija
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki