Ustrezna nega kože lahko zabriše leta

(Foto: Shutterstock)

Z leti postaja koža vse bolj uvela, zgubana in suha, na njej je tudi čedalje več pigmentnih znamenj. Izguba prožnosti in sijaja kože je posledica primanjkljaja lipidov in vode, za vse neželene posledice, ki jih prinaša starost, pa je kriva nepravilna koncentracija melanina. Vrhnjica se obnavlja počasneje, zaradi česar je vse tanjša. Na proces staranja žal nimamo nikakršnega vpliva, ne glede na leta pa lahko veliko pripomoremo k strukturi in videzu kože.

Poleg genetskih in fizioloških dejavnikov na videz kože pomembno vpliva naš življenjski slog, kajti koža je ogledalo zdravja in skrbi za dobro počutje. Pomanjkanje spanja in gibanja, pretirano izpostavljanje soncu in cigaretnemu dimu, pogosto menjavanje kozmetičnih izdelkov, nenehno nihanje telesne teže, nepravilna prehrana in stresno življenje, vse to močno vpliva na strukturo in videz kože ter pospeši proces njenega staranja. K lepšemu videzu kože pa ne prispeva le zdrav življenjski slog, temveč tudi vsakodnevna ustrezna nega.

Prvi korak pravilne nege je primerno čiščenje. Za zdrav in mladosten videz je treba kožo očistiti vsako jutro in večer, s čimer odstranimo sledi ličil, prahu, znoja in maščobe. Seveda je treba poznati svoj tip kože, kajti le tako lahko izberemo ustrezne preparate za njeno nego.

Enkrat na teden si privoščite piling telesa, ki bo spodbudil celično aktivnost in odstranil odmrle kožne celice. Na trgu je na voljo množica izdelkov za piling, ki se razlikujejo po vonju in sestavi, popolnoma naraven in preprost piling pa si zlahka pripravite kar sami – iz sladkorja ali pšeničnega zdroba.

Izogibajte se kremam in losjonom, ki vsebujejo kemikalije, kot so mineralna olja, parafin, parabeni in petrolat, ki kožo razdražijo in s tem dodatno pospešijo njeno staranje. Dobra stara narava nam ponuja obilo koristnih in zdravih sestavin, ki jih vsebujejo izdelki za nego kože, iz njih si lahko pripravite domača mazila in maske, mnoge od njih pa lahko tudi pojeste. Kot pravi tisti stari rek – kar lahko pojeste, je zdravo tudi za kožo.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo je bogat vir vitamina A. Primeren je za nego suhe in razpokane kože, njegova odlika pa je v tem, da ji povrne prožnost.

Aloja vera

Vsestransko koristna aloja vera spodbuja tvorbo kolagena in elastina ter posledično upočasnjuje staranje kože. Poleg tega vlaži suho in poškodovano kožo, uspešna pa je tudi v boju proti aknam in pigmentnim madežem.
Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki