Zelišča za lepo kožo

Koža je naš največji organ v telesu in karkoli nanašamo nanjo med negovanje, pronica tudi v naše telo. Za to, da poskrbimo za kožo, ne potrebujemo dragih negovalnih kozmetik, temveč jo lahko sami negujemo z zelišči in naravnimi olji, s katerimi lahko poskrbimo za njeno čvrstost in zdravje. Tokrat predstavljamo morda manj znano uporabo zelišč, ki so še posebej blagodejna za kožo.

Lešnikovo olje …

… na kožo deluje pomirjajoče, spodbuja njeno obnavljanje kože in izboljšuje njeno strukturo. Uporabljate ga lahko za vlaženje kože obraza in telesa. Ker zožuje površinske kožne žilice, ohranja kožne celice zdrave in močne. Priporočljiv je tudi pri vneti, mastni ali aknasti koži ali za blaženje razdražene kože pri ekcemu. Olje se lahko uživa (trikrat na dan eno čajno žličko) ali pa ga porabljate za zunanjo uporabo. Odlično je tudi kot osnovno olje za masaže.

Kamilica

Kamilico vsi poznamo kot blagodejno zelišče za prebavne težave ali za pomoč pri zatečenih očeh. A zaradi njene posebne sestavine, alfabisobolola, je zelo blagodejna tudi za kožo, saj zmanjšuje videz majhnih gubic. Uporabljate lahko vnaprej pripravljene izdelke, ki vsebujejo kamilico, ne bo pa nič odveč, če si boste pripravili kamilični čaj. Ko se shladi, si z njim nežno umijte obraz.

Tamanu olje

To sicer tropsko olje iz oreščkov prihaja iz Pacifika. Olje je bogato z oleinsko in linolensko kislino, ki vlažita in mehčata kožo. Ker vsebuje veliko antioksidantov, ščiti tudi kožo. Olje pa je hkrati tudi odlična prva pomoč pri blaženju bolečin v sklepih, vlaženju zelo suhe kože ali pri sončnih opeklinah, pikih ali ugrizih žuželk, odrgninah …

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki