Za lepši korak

(Foto: Dreamstime)

Nega nog

Pred nami je poletje. Vsi, ki so čez zimo zanemarjali telo, bodo zdaj poskušali nadomestiti zamujeno, se vpisali k telovadbi, na fitnes ali začeli pridno kolesariti. Tokrat se bomo posvetili nogam in vam svetovali, kaj vse lahko storite za lepši "korak".

Stopalom čez zimo, ko ne nosimo odprtih čevljev, posvečamo manj pozornosti kot sicer. Pedikuro si običajno privoščimo, ko nastopi čas za sandale in natikače. Šele ko pomislimo, koliko kilometrov prehodijo noge in kakšno breme prenašajo stopala, spoznamo, kako zelo jih zanemarjamo. K lepim nogam pa seveda sodijo tudi urejena stopala in negovani nohti na nogah.

DEPILACIJA

Depilirajte vse noge in ne samo območje do kolen. Najprimernejša je depilacija s toplim voskom, saj noge ostanejo gladke kar nekaj tednov. Depilacije z voskom ne opravljajte tik pred menstruacijo in po njej, saj je telo takrat bolj občutljivo na bolečine. Upoštevate lahko tudi lunine mene: depilirajte se od polne lune naprej, ko luna usiha. Dlake namreč v tem času rastejo počasneje in imeli boste občutek, da dlje ostanejo gladke. Po depilaciji z voskom noge namažite s hranilnim oljem ali s hladilnim gelom.

Takoj po depilaciji ne hodite v solarij ali na sonce, ker je koža še občutljiva, zato hitreje pride do opeklin, lahko pa se pojavijo tudi temne lise, ki se jih ne boste mogli znebiti. Pazljivi bodite tudi s samoporjavitvenimi kremami; raje jih uporabite dan po depilaciji, ko se koža umiri. Če za to ni časa, bodite pazljivi predvsem pri kremah, ki vsebujejo kovinske delce za dodaten lesk.
Če dlake odstranjujete z britjem, uporabite peno in svežo britvico. Po britju noge namažite s kremo.

HODITE BOSI

Velikokrat nosim čevlje, ki so sicer lepi, niso pa prijazni do stopal. Nekateri so preozki, drugi iz neprimernega materiala, tretji ne dihajo, četrti imajo previsoke pete ... Noge se bodo najbolje odpočile, če boste hodili bosi vsakič, ko je za to priložnost - doma, na vrtu, na plaži ...

MASAŽA

Refleksologija je starodavna vzhodnjaška tehnika masaže stopal, pri kateri spodbudijo refleksne točke stopal, ki sovpadajo z deli telesa. Če poznate maserja, ki se na tako masažo dobro spozna, si jo vsekakor privoščite. Noge lahko masirate tudi sami, enako velja za stopala. Masaža vam mora priti v kri in postati vsakodnevna rutina, saj boste tako dosegli večji učinek.

Če se boste le tu in tam spomnili nanjo, njen učinek ne bo presegel trenutnega ugodja. Za masažo stopal lahko uporabite posebne kreme za noge, ki vsebujejo, kafro, meto ali sivko, ki vse po vrsti pospešujejo prekrvljenost in delujejo hladilno. Lahko si kupite tudi posebno orodje za masažo stopal, ki ga uporabljate ob branju ali gledanju televizije.

Tudi masažo celotnih nog lahko izvajate sami; pri tem si v kožo vtirajte proticelulitno kremo ali navadno mleko za telo. Bodite vztrajni in dosegli boste vidne rezultate!
Članek se nadaljuje »


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki