Vsaka je lahko urejena

(Foto: Jupiterimages)

Ličenje

Ženske z močnejšo postavo se pogosto znajdejo v dilemi, kako naj se ličijo in za kakšne barve naj se odločijo. Osebno menim, da ni nobene potrebe po dramatiziranju. Obraz je pač obraz, okrogel, podolgovat, koščen ali zalit. Treba je le poiskati prave barve, ki bodo ustrezale vašemu videzu in stilu ličenja. Za vsak tip obraza poznamo drobne skrivnosti, ki dosežejo, da je videti lepši, svež in urejen.

NEGA KOŽE
Lepa je le zdrava in negovana koža, zato izbirajte med preparati za nego in čiščenje kože, ki ustrezajo tipu vaše kože. Zmotno je prepričanje, da imajo močnejše ženske praviloma mastno kožo. Čeprav se bojujete s prekomerno težo, utegne biti vaša koža suha, mastna ali mešana. Tip kože je odvisen od številnih dejavnikov, ne samo od telesne teže. Po možnosti obiščite dober kozmetični salon, kjer bodo razvajali vašo kožo in vam dali koristne nasvete. Vsak večer očistite obraz, kajti ličila, ki ostanejo na obrazu čez noč, so stres za kožo.

PODLAGA
Jesen je tu in vsak čas se bodo temperature občutno znižale. Izberite puder, ki bo varoval kožo pred vplivi mraza in centralnega ogrevanja. Odločite se lahko za tekoč puder, puder v stiku ali kremni puder. Manjše nepravilnosti, kot so razpokane kapilare in podočnjaki, prekrijte s korektorjem, ki naj bo enakega odtenka kot puder. Odtenek pudra naj bo čimbolj podoben vaši polti. Suhega pudra ne nanašajte po vsem obrazu; uporabite ga le na predelih, ki se svetijo. Napudrajte tudi veke; tako bodo sence obstojnejše. Ne pozabite na vrat in dekolte! Puder nanašajte v tankem sloju, zlasti če uporabljate puder v stiku.

SENČENJE
S senčenjem lahko optično zožite obraz in tako prekrijete kak kilogram. Senčenje zahteva nekaj vaje, zato si vzemite čas ali povprašajte za nasvet izvedenca, ki vam bo pokazal, kako se lotiti tega opravila. Uporabite lahko senco v kamnu ali v kremi; osebno imam najraje temnejši puder v stiku. Ta naj bo malce temnejši od podlage, ki ste jo nanesli na obraz. Z nekaj vaje ga boste najlaže nanesli s prstnimi blazinicami. Nanesite ga na zunanji strani obraza - od ličnic proti sencam, lasišču in ušesom. Delno lahko zakrijete tudi podbradek. Pazite, da bodo prehodi med svetlim in temnim pudrom mehki in zabrisani; barvi morata nevidno prehajati ena v drugo. Pozorni bodite na predel tik ob lasišču, kjer se puder kaj rad nakopiči, zato naj bo nanos tanek. Pri senčenju pazite na obliko obraza! Osenčite lahko tudi vrat; na sredini naj bo svetel, ob straneh temnejši. Temnejši odtenki namreč optično zožijo obraz, medtem ko ga svetlejši razširijo in poudarijo.

OČI
Ženskam z močnejšo postavo priporočam rabo mat senčil. Bleščeča senčila namreč poudarijo lesk polti in navidez dodajo kak kilogram. Če niste vešči ličenja, uporabite le dve senčili oziroma dva odtenka. Svetlo senčilo nanesite prvo, in to po vsej veki. Nanos naj bo tanek in naj se mehko prelije proti zunanji strani veke. Temno senčilo nanesite na zunanjo stran veke, v kotičke in ob trepalnicah. Senco zmehčajte s čopičem ali aplikatorjem, ki je bil priložen senčilu. Svetla in temna barva naj se prelivata. Pazite, da bo zgornja veka vedno svetla, saj bi temna senca zmanjšala sij očesa. Temnejše senčilo lahko nanesete tudi v gubo nad veko, nato pa senco zabrišete. Tako boste navidez "odprli" oko. Temna senca naj se pod kotom 45( izteka v smeri obrvi. Izbira barv je prepuščena vam, vseeno pa svetujem naravne odtenke. Trepalnice namažite v več plasteh, in sicer s črno, temno modro ali rjavo maskaro.

OBRVI
Obrvem posvečam največ pozornosti, saj za obraz pomenijo to, kar za sliko pomeni okvir. Nikakor jih ne zanemarjajte! Če ste močnejše postave, obrvi ne smejo biti pretanke. Oblikujte jih v primerno obliko; če so presvetle, jih pobarvajte. Če ne veste, kako se lotiti tega opravila, naj vam pomaga nekdo, ki se na to spozna. Obrvi lahko poudarite tudi s svinčnikom, ki pa ne sme biti črn. Barva svinčnika naj se ujema z barvo las.

USTNICE
Tudi ustnice naj bodo mat; uporabite šminko umirjenega odtenka. Mat šminke so tudi obstojnejše. Ker ne vsebujejo dovolj maščob, poskrbite za nego ustnic, saj jih mat šminke izsušijo. Sem ter tja opravite piling, ustnice lahko tudi masirate s ščetko in nato nanje nanesete vazelin ali kremo. Če se vam mat šminka zdi presuha, čeznjo nanesite vazelin.

LIČNICE
Za nanašanje rdečila uporabljajte mehak debelejši čopič, ki bo poskrbel, da se bo rdečilo lepo razporedilo. Barva naj bo sveža, takšna, ki bo obrazu podelila svežino in ga poživila (barva breskve) Izogibajte se bleščečim rdečilom za lica, ki utegnejo poudariti odvečne kilograme. Rdečilo za lica nanašajte od lične kosti proti sencam.

Ličenje je bolj preprosto, kot si predstavlja marsikatera ženska. Z malo vaje vam bo zagotovo uspelo prikriti kak kilogram in počutili se boste lepi in urejeni.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki