Urejen moški v štirih korakih

(Foto: Jupiterimages)

Kako naj vsak moški poskrbi za svoj videz

Higiena je najpomembnejši dejavnik urejenosti. Redno in dosledno umivanje mora biti dnevna navada vsakega moškega. Po telesu poraščeni in obilnejši moški se morajo pri umivanju še bolj potruditi, saj pri njih obstaja večja verjetnost, da bodo hitro začeli zaudarjati. O britju in bradah smo že pisali, zato na tem mestu zgolj poudarimo, da mora biti britje temeljito, medtem ko naj tisti, ki so se odločili za brado ali brke, dosledno skrbijo za svoj "okras".Moški se mora znebiti predsodka pred dišavami ter drugimi toaletnimi in kozmetičnimi pripomočki. Odišavimo se vedno na umito kožo, nikdar na preznojeno kožo ali obleko!

Številni kozmetični izdelki, od pudrov, krem in kopeli do mil in deodorantov, preprečujejo znojenje oziroma zmanjšujejo neprijetni vonj, ki je njegova posledica. Njihova uporaba naj bo redna. Kreme za obraz pomagajo koži vzdrževati mladosten videz, to pa ima za posledico boljše psihično počutje.

Lasje

Izpadanje las je tegoba mnogih moških. Gre za kombinacijo dedne zasnove, stresa, prehrane, in kot ugotavljajo strokovnjaki, tudi škodljivih vplivov okolja. Plešast moški, ki mu lasje rastejo le še na nekaterih delih glave, naj preostanka las ne pušča dolgih in si jih češe čez plešo. Takšno skrivanje ni uspešno, je pa smešno, sploh če se s takšno "pričesko" poigra veter. Tudi mastni lasje so vse prej kot okras. Moški z mastnim lasiščem, naj redno umiva lase, seveda s primernimi šamponi. Mastni lasje naj ne bodo dolgi. Moški z mastnimi lasmi naj se raje odločajo za kratke pričeske. Tudi prhljaja se je treba lotiti z ustreznimi šamponi, umivanje pa naj ne bo tako pogosto kot pri mastnih laseh.

O obliki pričeske naj se moški posvetuje s frizerjem. Vsaka oblika glave in tip las nista primerna za vse pričeske. Pričeska se mora ujemati tudi z načinom oblačenja. Barvanje las pri zrelih moških je stvar osebne presoje, sicer pa ni ravno zaželeno.

Obleka

Umetnosti oblačenja seveda ni mogoče zajeti v nekaj stavkov. Obleka je še vedno podvržena družbenemu in ideološkemu položaju človeka. Z njo izražamo svoje počutje, namene, cilje, razmišljanje.
Nobenih strogih predpisov se ne bomo šli! Najprej omenimo barve, ki naj bodo vselej usklajene. Pazimo, da se vzorci ne bodo "tepli" med seboj. Kravate s pisanim, organskim vzorcem nikdar ne nosite skupaj s črtasto srajco. Najbolje je, če ima izrazit barvni vzorec le eno oblačilo, denimo telovnik, druga, kot so srajca, suknjič in hlače, pa naj bodo enobarvna. Pri nakupu posameznih kosov garderobe naj moški upošteva svojo postavo! Obilnejši naj se ne odločajo za tesna oblačila, tisti, ki so nižje postave, naj ne nosijo širokih oblačil. Tudi suhci ne bodo imeli lahkega dela, saj bodo morali temeljito premisliti, kaj in kako nositi, da se ne bo zdelo, kot da oblačila visijo na obešalniku. Moški močnejše postave naj se ne odločajo za vodoravne linije, dolgini pa naj se izogibajo vzorcem, ki potekajo v dolgih navpičnih črtah. Obleka naj bo prilagojena letom in priložnosti. Diskretna individualnost je zaželena, vseeno pa naj se moški, če gre za slovesno priložnost, izogiba rjavim tonom. Kravata ali metuljček naj ne bosta na elastiko, marveč klasična.


Stopala

Najprej čevlji! Kaj vse s(m)o moški sposobni obuti zgolj zaradi lenobe in ne da bi pomislili, da je čevelj pika na i vsake zunanje podobe. Nekaj namigov: rjavih čevljev nikoli ne nosite k temnim, torej črnim in temno modrim oblekam, tudi čevlji z gumijastim podplatom se ne ujemajo s klasično moško obleko, pa naj so še tako modni. Moški z velikimi stopali naj ne nosi koničastih čevljev, gospod s širokimi stopali pa naj ne tlači nase ozkih čevljev, saj bo stopalo kar "kipelo" iz obuvala. Pomembno je, da je čevelj ustrezne številke.

Športna obutev je takšnih barv in oblik, da se poda zgolj k športnim oblačilom. Sporni so sandali. Moški naj jih obuje zgolj in samo, če ima lepe in urejene nohte na nogah. Grdega pogleda na stopalo, ki spominja na živalsko taco, ne opraviči noben izgovor! Nogavice v sandalih? Da, vendar le pogojno. Vsi vemo, da bele nogavice obuvamo le za šport in kadar nosimo belo obleko ter čevlje. Barva nogavic mora biti prilagojena barvi in vzorcu hlač, kadar gre za nekoliko krajše hlače, pa tudi vzorcu drugih oblačil. Če je čevelj krona videza, so nogavice najdragocenejši dragulj v njej. Neprimerne nogavice uničijo ves trud! Četudi nosimo kavbojke, morajo biti nogavice temne, nikdar debele, frotiraste, športne. Debelih, frotirastih nogavic, četudi so temne, nikdar ne obujemo k elegantnim hlačam. Poleg tega ni primerno nositi kratkih nogavic, ki, ko prekrižamo noge, razkrivajo golo kožo. Temu pogosto niso kos niti ljudje, ki veliko nastopajo v javnosti. Vzorčaste nogavice so zanimive, a velja paziti, da ne pridejo v nesporazum z vzorci obleke.

Nogavice naj bodo odtenek svetlejše ali temnejše od barve hlač. Vsekakor morajo biti dovolj dolge, da kljub prekrižanim nogam ne bo razkrivale gole kože. Tako kot elegantna obleka ne prenese športnih čevljev, elegantni čevlji ne prenesejo športnih nogavic.

Nobena skrivnost ni, da urejen videz odločilno vpliva na osebni in poslovni uspeh. Ko so na dveh univerzi, eni evropski in eni ameriški, izvedli poizkus o vplivu urejenosti, so prišli do zanimivih, skorajda osupljivih podatkov. Na pogovor za pomembno delovno mesto so poslali urejenega študenta, ki naj bi bil tik pred diplomo, in študenta, ki naj bi že diplomiral, vendar je bil njegov videz znatno manj formalen. Študent neformalnega videza, torej oblečen v kavbojke, športne copate in pulover, ni prišel niti v ožji krog kandidatov, čeprav naj bi že diplomiral, medtem ko se je urejeni "nediplomirani" študent v 75 odstotkih primerov uvrstil v ožji izbor ...

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki