Pomlajevanje z lastno maščobo

(Foto: Jupiterimages)

Najsodobnejša tehnika brisanja gub

Lipofiling, transplantacija maščobe, lipostrukturiranje, liposkulpturiranje, injekcije maščobe, prosti prenos maščobnih celic – vse to so izrazi, ki jih v zadnjem času slišite ali nanje naletite v revijah in oglasih. Vsi pomenijo eno: odvzem maščobnih celic iz telesa, njihovo pripravo za prenos in vbrizganje na želeno mesto, s čimer dosežemo mladostnejši videz in bolj gladko kožo.

Lastne maščobne celice so že več let znane kot eno od polnil, s katerimi je mogoče korigirati gubice, upadlost lic in obraza ter podočnjake oziroma temne kolobarje okrog oči. Pri povečevanju ličnic se vstavljanje vsadkov vse bolj umika polnjenju z maščobnimi celicami. Tako je mogoče tudi povečati brado ali ustnice ter zapolniti udrte brazgotine, ki ostanejo po poškodbah, operacijah in aknah. Skratka, tehniko je mogoče uporabiti povsod, kjer je potrebno. Vbrizgavanje lastnih maščobnih celic omogoča tudi korigiranje neenakosti, ki ostanejo po rekonstrukciji dojke, ki je bila odstranjena zaradi raka. Lipofiling je tudi uspešen način za korekcijo vidnih robov prsnih vsadkov. Žal pa je vsadke še vedno nemogoče nadomestiti z vbrizgavanjem maščobe, saj je z njim možno doseči le majhno povečanje dojk (niti za eno košarico).

Postopek je potrebno ponoviti

Maščoba kot polnilo pri korekciji gub, upadlosti obraza in povečanju ustnic zaradi več razlogov ni tako priljubljena in razširjena kot nekatera druga polnila, zlasti kolagen in hialuronska kislina. Postopek je namreč zahtevnejši od preprostega vbrizganja drugih polnil, saj je treba maščobne celice najprej odvzeti, jih po posebnem postopku pripraviti in šele nato vbrizgati. Drugi razlog za to je v tem, da je treba postopek enkrat ali dvakrat ponoviti, saj na mestu vbrizganja ne ostanejo vse vbrizgane celice, pač pa samo od 30 do 40 odstotkov. Tretji razlog za manjšo priljubljenost tega postopka je v dolgotrajnejši (teden, dva ali celo več) oteklini in včasih nezadovoljivih rezultatih po enkratnem postopku.

Kdaj je metoda uspešna?

Pomembno je, kako je opravljen odvzem celic (podtlak ne sme presegati 0,5 atmosfere), kako poteka njihova priprava (ločitev seruma in utekočinjene maščobe od maščobnih celic s centrifugiranjem), kako in kam so vbrizgane (majhne količine v dobro prekrvljeno ležišče), kakšna je pacientova presnova, kako poteka nega po posegu (mirovanje v predelu vbrizganja) in kako se maščobne celice oskrbujejo s hrano (sposobnost vraščanja kapilar). Če ves postopek poteka optimalno, so rezultati trajni.

Ali ste primeren kandidat za lipofiling?

Metoda je primerna, če niste zelo koščeni ter na trebuhu, bokih, notranjih delih stegen, kolen ali drugod premorete vsaj nekaj maščobe. Postopek največkrat poteka v lokalni anesteziji, če gre za večji obseg (denimo ves obraz), pa z dodatkom tablet za uspavanje ali z uspavanjem z dovajanjem zdravil prek žile. Poseg zahteva splošno anestezijo, če poteka v okviru kakega drugega posega, denimo face-liftinga. Od kirurga je odvisno, ali bo po operaciji predpisal jemanje antibiotika ali ne. Nekateri za omilitev otekanja in podplutb priporočamo jemanje homeopatskih zdravil (Arnica Montana).

Dodatek: vitamin C in beljakovine

Za podaljšanje življenjske dobe odvzetih in za vbrizganje pripravljenih maščobnih celic jim je treba dodati vitamin C in serumske albumine (beljakovine), ki so sicer prisotne v krvi in ohranjajo normalen ozmotski tlak. Dodatek plazemskega gela oziroma albuminov skrči maščobne celice, zaradi česar se odebeli njihova celična membrana, posledično pa so odpornejše na poškodbe, ki so jim podvržene pri odvzemu in tudi pri prenosu.

Po posegu …

… vedno nastopijo podplutbe, občutljivost in manjša oteklina, ki je lahko v nekaterih primerih zelo izrazita. Nadvse pomembno je, da mesto, na katero je bila transplantirana maščoba, nekaj dni čimbolj miruje, kajti le tako lahko kapilare vraščajo v prenesene maščobne celice ter jim dovajajo kisik in hrano, ki jih potrebujejo za preživetje. Če gre za obraz, to pomeni čim manj mimike, govorjenja in smeha ter hranjenje s tekočo hrano. Preživetje maščobnih celic je mogoče pospešiti s hiperbarično komoro, ki poskrbi za boljšo oskrbo s kisikom.

Možni zapleti

Kot pri vseh vbodih v telo, tudi po tem postopku lahko nastopita krvavitev in okužba. Čeprav zelo redko, lahko pride do naslednjih zapletov: kalcifikacija maščobnih celic, ki vzbuja občutek drobnih zrnc pod kožo; asimetrije (neenakost), saj preživetje transplantiranih celic ni enako na obeh straneh; in embolija, do katere pride, če maščobne celice pri obilnem injiciranju zaidejo v okoliške žile.

Varna metoda

Glede na izkušnje in podatke iz strokovne literature je metoda vbrizgavanja varna in uspešna, če je opravljena s pravilno tehniko. Povsem varna pa je, ko gre za zavračanje, saj gre za celice, ki so telesu lastne: telo jih ne zavrže oziroma ne pride do zavrnitvene reakcije. Slabost metode je v njeni nepredvidljivosti, ko gre za količino preživelih transplantiranih celic in trajnost njihovega preživetja.

Lastne maščobne celice so kot polnilo za:
  • korigiranje gubic, upadlost lic in obraza ter podočnjake oziroma temne kolobarje okrog oči;
  • povečevanje ličnic, brade ali ustnic;
  • zapolnitev udrtih brazgotin, ki ostanejo po poškodbah, operacijah in aknah;
  • korigiranje neenakosti, ki ostanejo po rekonstrukciji dojke, ki je bila odstranjena zaradi raka;
  • korekcijo vidnih robov prsnih vsadkov.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki