Naj vam ne grenijo življenja ponavljajoče se težave »tam spodaj«!

  • UR
  • sreda, 19. januar 2011

Neprijeten občutek v intimnih predelih? Skeli, srbi? Imate mogoče povečan izcedek iz nožnice?
Potem gre po vsej verjetnosti za vaginalno vnetje.

Brez panike! S takimi težavami se vsaj enkrat v življenju sreča okoli 75% žensk. Če pa imate smolo, se vam vnetja pogosto ponavljajo.

Pri vaginalnih vnetjih je potrebno najprej ugotoviti, kaj je najbolj verjeten vzrok za njihovo pogosto ponavljanje.

Velikokrat lahko pomagajo že enostavni ukrepi:
  • Zamenjava agresivnih bazičnih mil s specialnimi intimnimi mili, ki vzdržujejo optimalen pH intimnih predelov, saj je rahlo kislo okolje neugodno za razrast glivic in škodljivih bakterij.
  • Zamenjava neprepustnega sintetičnega perila z bombažnim, ki dovoli koži dihati. Škodljive bakterije in glivice so večinoma tiste, ki najbolj uspevajo v vlažnem okolju brez kisika.
  • Enako velja za uporabo higienskih vložkov in dnevnih ščitnikov perila z lepljivo, za zrak in vlago nepropustno oblogo. Če je le mogoče, uporabljajte vložke iz naravnih materialov.

Če ti ukrepi ne pomagajo, potem ležijo vzroki za vaginalna vnetja drugje.
Vzrok so lahko okužbe s patogenimi mikroorganizmi, lahko gre za splošno pomanjkanje odpornosti, pogosto pa se vaginalna vnetja pojavljajo, ko je porušeno hormonsko ravnovesje (ob vsakem menstrualnem ciklusu, v času nosečnosti, ob uporabi hormonskih kontracepcijskih sredstev, v klimakteriju in menopavzi).

V teh primerih zamenjava higienskih pripomočkov in sprememba higienskih navad običajno ne zadostujeta. Poseči je potrebno po preparatih proti vaginalnim vnetjem.


Ni dovolj, da vnetja odpravimo – poskrbeti moramo, da se ne bodo ponavljala.

Za urovaginalni sistem je značilna kompleksna mikroflora, ki fiziološko deluje kot naravna obramba pred okužbami.

V njej prevladujejo koristne mlečnokislinske bakterije (laktobacili), ki z vrsto obrambnih mehanizmov ščitijo intimne predele pred infekcijami s patogenimi mikroorganizmi:
  • Laktobacili s tvorbo mlečne kisline pomagajo vzdrževati rahlo kislo vaginalno okolje, ki onemogoča razrast glivic in škodljivih bakterij.
  • Z ustvarjanjem vodikovega peroksida, sproščanjem bakteriocinov in drugimi mehanizmi delujejo kot nasprotniki škodljivim mikroorganizmom, preprečujejo njihovo vezavo na povrhnjico nožnice in njihovo prekomerno razmnoževanje.

Ne glede na različne vzroke, ki do njih privedejo, je za vaginalna vnetja značilno, da se število laktobacilov zmanjša in se ravnovesje prevesi na stran škodljivih mikroorganizmov.

Protiglivična zdravila, antibiotiki in antiseptiki vaginalna vnetja sicer hitro odpravijo, nimajo pa moči preprečiti njihovih ponovitev. Varovalna mikroflora ostane uničena.
Vprašanje je, ali je uporaba protimikrobnih sredstev ob ponavljajočih se vaginalnih vnetjih res najboljša rešitev, saj ta zdravila istočasno neselektivno uničujejo varovalno mikrofloro in imajo nemalokrat tudi stranske učinke.

Učinkovita alternativa sintetičnim protimikrobnim sredstvom so vaginalne tablete VAGILACT NTC. S svojo trojno  sestavo: laktobacili, mlečna kislina in sojini izoflavoni, v nekaj minutah vzpostavijo kisel pH nožnice in omilijo skelenje, zaustavijo napad in razrast škodljivih bakterij ter obnovijo zaščitno vaginalno mikrofloro. So varne in primerne tudi za večkratno uporabo, kar je pri pogosto ponavljajočih se vaginalnih vnetjih ključnega pomena.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani vagilact.si ali preko spletne pošte na info@vagilact.si .

Promocijsko besedilo

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki