Lepotne korekcije z ličenjem

(Foto: Jupiterimages)

Poudarite, prekrijte ali osvežite

Ličenje ima že od nekdaj nalogo, da nekatere poteze obraza prekrije ali naredi manj opazne in da druge, tiste lepe, poudari. Za vse, ki se ne nameravate odločiti za skalpel, sta senčenje in tako imenovani "highlighting" (poudarjanje nekaterih delov obraza z dodajanjem "svetlobe" oziroma leska) orodji, s katerima lahko prekrijete, optično povečate/pomanjšate ali poudarite dele obraza in dekolteja.

Kako zožati preširok nos

Na obrazu poteka igra svetlih in temnih tonov. Svetle barve poudarjajo, povečajo, dvigujejo, medtem ko so temne ožijo in poglabljajo.

Nos boste najlažje zožili z uporabo temnejšega pudra in svetlega na korenu nosu. Ne uporabljajte svetlikajočih se pudrov in korektorjev, ker z njimi ne boste dobili zaželenega učinka. Na obraz najprej nanesite tekoč puder. Temnejši puder nanesite na levo in desno stran nosu, na mesta, ki jih želite optično zožiti. Če uporabljate suhe sence, jih nanašajte z mehkim čopičem. Svetlo barvo nanesite na nosni pretin; konča naj se tik pred koncem nosu. Prehodi med svetlo in temno barvo naj bodo mehki in zabrisani, v nasprotnem primeru bo nos videti oglat ali pa se boste zdeli slabo namazani, nemara celo umazani. Za oženje nosu je vsekakor potrebno nekaj vaje, pri delu pa enakomerna luč in nekaj estetskega občutka.

Barve ne nanašajte v debelih plasteh. Kot orodje uporabite čopič za nanašanje ter blazinice prstov za mehčanje in lepe prehode. Če menite, da je vaš nos predolg, na nosnice in konec nosu nanesite temnejšo barvo.

Da bodo ustnice polnejše

Žal je ni čarovnije, s katero bi lahko ustnice nekajkrat povečali. Za kaj takega se boste morali napotiti k plastičnemu kirurgu. Toda na voljo je kar nekaj zvijač, ki ustnice naredijo optično polnejše.

Namesto črtala na ustnice najprej nanesite "push-up". V tujini so na voljo posebne kreme, ki navidezno zgladijo gubice in ustnice napnejo. Ustnice pred nanosom zmasirajte in jih namažite z vazelinom, ki vsebuje mentol (na primer Carmex ali Blistex). Vazelin učinkuje osvežujoče in pospeši prekrvljenost, zato bodo ustnice bolj napete in rdeče. Nato s čopičem nanesite želeno barvo. Mimogrede, temnejši in mat odtenki ustnice pomanjšajo; to je vzrok za veliko priljubljenost "glosov".

Čopič je neizogiben; z nekaj vaje boste ustnice namazali veliko bolje kot s šminko. Če uporabljate svetlo in hidratantno šminko, jo nanesite malce čez rob ustnic, nato na ustnice nanesite prozoren puder in postopek ponovite. Po želji lahko zgornjo ustnico obrobite; sama črtala ne uporabljam, ker so tako ustnice videti veliko naravnejše. Na sredino zgornje in spodnje ustnice nanesite še"glos"; lahko je barven, brezbarven ali tak z bleščečim prahom.

Ustnice lahko dodatno povečate s svetlo obrobo "srčka" in s temnenjem kotov, toda v vsakdanjem življenju se to ne obnese, ker je treba čez dan ličila na ustnicah večkrat obnoviti.

Če imate preveliko čelo

Če imate izrazito čelo, ki bi ga radi optično zmanjšali, las ne češite nazaj. Bolje bo, če bo kak pramen las padal čez čelo. Poudarite usta in oči, da boste razmerja spravili v ravnotežje. Tik ob lasišču nanesite temnejšo senco, ki naj bo skorajda neopazna in naj mehko prehaja v barvo kože. Priporočam vam, da tega ne počnete, če boste izpostavljeni vročini, saj se boste znojili, temnejša barva se bo razlila po obrazu, vi pa boste videti umazani.
Članek se nadaljuje »


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki