Kako negujemo suho kožo

(Foto: Dreamstime)

Če imate občutek, kot da bi vašo kožo nekaj vleklo in opazite, da je pusta, rožnata, brez leska, lahko tudi občutljiva na mraz, je najverjetneje vaša koža suha.

Rožena plast je najbolj povrhnja plast kože, sestavljajo jo številne plasti odmrlih celic in je kot nekakšen zaščitni sloj iz naravne maščobe, potu in vlažilnih sredstev. Olja v tej plasti upočasnjujejo izhlapevanje in tako pomagajo ohranjati vlago v globljih plasteh, s čimer koža ostaja mehka in voljna.

Rožena plast je le del vrhnjice (epidermisa), ki je skoraj povsod po telesu tanka, a zato njena vloga ni nepomembna, saj naredi kožo odporno proti zunanjim vplivom in jo varuje pred izsušitvijo, spodaj ležeče tkivo pa varuje pred poškodbami in okužbami. Na nekaterih mestih, na primer na dlaneh in podplatih pa je debelejša. Tam zagotavlja dodatno zaščito. Suhi koži primanjkuje medcelične maščobe in vlage, ki omogočajo prožnost roženine, žleze lojnice suhe kože običajno proizvajajo manj maščobe.

Ne zanemarjajte in obremenjujte

Če koža nima dovolj svoje naravne maščobe, rožena plast postane suha in se lušči. Tudi povezava med celicami je slabša, zato pa vlaga hitreje izpareva in škodljive snovi lažje prodrejo v notranjost. Suha koža zaradi tega lahko postane občutljiva in se hitreje stara. Suha koža lahko postane razdražena in srbi, včasih se lušči z drobnimi luskami, kar je pogostejše na komolcih in kolenih. Pravilna nega in skrb za kožo lahko nadomestita to, kar koži manjka in jo naredita bolj vlažno.

Za nego suhe kože velja pravilo, da je ne smemo zanemarjati, a tudi ne preveč obremenjevati s sredstvi za nego in novimi preparati. Zjutraj najprej kožo osvežite s toplo vodo ali z brezalkoholnim tonikom za obraz. Nato nanesite dnevno vlažilno kremo. Zvečer jo očistite z nežnim čistilnim mlekom, ki jo bo nahranil in pomiril. Nato ga odstranite z vodo ali brezalkoholnim tonikom in nanesite vlažilno nočno kremo. Lahko uporabite tudi vlažilne maske, ki se ne strdijo na obrazu in ki ne vsebujejo alkohola.

Ne drgnite in praskajte

Drgnjenje in praskanje suhe kože lahko privede do okužbe in brazgotinjenja. Če se koža lušči, si lahko pomagate z raztopinami ali kremami s salicilno kislino ali z vitaminom A. Pazite, da ne boste uporabljali izdelkov, ki vsebujejo alkohol, ta je namreč eden največjih izsuševalcev kože. Prav tako se izognite pilingu oz. odstranjevanju odmrlih celic.

Kopanje

Pogost vzrok za suho kožo je kopanje, ki spere maščobo s kožne površine. Za ohranjanje vlažnosti kože je priporočeno manj pogosto kopanje, tako na koži ostane več zaščitne maščobe. V primerih, ko bi se morali kopati oz. tuširati večkrat na dan, na primer zaradi športnih aktivnosti, je najbolje, da ne uporabljate vsakič mil in gelov za tuširanje, saj je večja verjetnost, da bodo ti izdelki kožo bolj izsušili. Ostra mila, detergenti in parfumi namreč dražijo kožo in jo dodatno izsušijo. Uporabljajte neparfumirane izdelke, ki zadržujejo vlago in vsebujejo vazelin, parafinsko olje.

Hladen in suh zrak

Tudi hladno vreme, suh zrak ter dražeče snovi iz okolja še zmanjšujejo naravne zaloge vlage v koži. Izogibajte se ali omejite vse notranje in zunanje dejavnike, ki koži dodatno jemljejo vlago. Koži škodujejo centralno ogrevanje in klimatske naprave, za bolj vlažno ozračje v prostoru si lahko omislite na primer vlažilec zraka.


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki