Nega zrele kože

(Foto: Jupiterimages)

Koža je kot človekov največji organ podvržena različnim vplivom: zunanjim, kot sta stres in izpostavljenost vremenskim razmeram, ter notranjim, kot sta staranje in hormonsko ravnovesje. Tovrstnim vplivom je še posebej izpostavljena koža na obrazu, zaradi česar je še posebno občutljiva in hitreje kaže znake staranja.

Mehansko, kronološko in hormonsko staranje

Okrog tridesetega leta se na koži že pojavijo prve gubice, ki začnejo nastajati na predelih, kjer je premikanje obraznih mišic pogosto, zlasti pa tam, kjer so podkožne mišice tesno povezane z usnjico. To je mehansko staranje, ki je najvidnejše na sencih (smejalne gubice), na čelu in med obrvmi.

Po štiridesetem letu koža izgubi čvrstost, gubice pa se poglobijo, kar je posledica kronološkega staranja kože. To se zgodi zaradi fizioloških sprememb v koži, kot sta zmanjšana naravna zaloga kolagenskih in elastinskih vlaken ter zmanjšanje števila fibroblastov (celice, ki sintetizirajo medcelično povezovanje in kolagen) in upočasnitev njihovega delovanja. Ko ženska vstopi v obdobje menopavze, se delovanje hormonov v telesu upočasni, posledica tega pa je hormonsko staranje kože.

Gube: trajne, reverzibilne in zasnovne

Gubice in gube, ki se pojavijo na obrazu, se med seboj razlikujejo po načinu nastajanja in stadiju razvoja. Razdelimo jih lahko na trajne, globoke gube, ki se s časom poglabljajo; reverzibilne, površinske gube, katerih izraznost se menja čez dan in z leti; ter zasnovne gube, v katerih je zasnova, da bodo nekoč postale izrazitejše. Najučinkovitejša je nega kože, ki hkrati deluje na vse vrste gub. Podnevi in ponoči.


Podnevi zaščita …

Biološka aktivnost človeške presnove je podnevi drugačna kot ponoči, kar se kaže tudi na koži. Podnevi so celice "skrčene", saj se koža varuje pred zunanjimi, potencialno agresivnimi dejavniki, kot so veter, UV-žarki in smog. Posledično je koža manj dovzetna za nego, saj se mora braniti pred zunanjimi dejavniki. Dnevne kreme so zato v prvi vrsti namenjene zaščiti kože, saj so nežnejše in bolj zračne, v večini primerov pa vsebujejo UV-zaščito, kar je dobra podlaga za ličenje.


… ponoči obnova

Če je dnevna nega namenjena predvsem zaščiti kože, je nočna nega kože izredno pomembna zaradi spremembe v celični razporeditvi. Celice se namreč razširijo, kar pomeni, da je koža bolj odprta za vsrkavanje aktivnih učinkovin. Noč je torej čas, ko je treba kožo nahraniti in obogatiti z aktivnimi sestavinami, ki so primerne za posamezen tip in starost kože.

Za globlje delovanje in daljši učinek pri zapolnitvi gub je pomembno združevanje dveh vrst hialuronske kisline: proste hialuronske kisline, ki zagotavlja takojšnje površinsko delovanje, in zamrežene hialuronske kisline, ki globinsko deluje od devet do dvanajst mesecev. Za zagotavljanje stabilnega zapolnjevanja gub je pomembna tudi aktivna učinkovina antihialuronidaza, ki upočasnjuje razkroj hialuronske kisline in zagotavlja trajnost zapolnitve.

Zadovoljna ženska s sijočo poltjo

Vsaka ženska si želi izbrati pravo nego kože na obrazu, ki bo prilagojena njenemu tipu kože, starosti in vrsti gubic in gub. Pri tem se je najbolje obrniti na strokovnjake v lekarnah ali dermatologa, ki lahko svetujejo pri negi in izbiri izdelkov. Cilj vsake ženske sta zadovoljstvo ter sijoča, zdrava in lepa koža.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki