10 nasvetov za lepe noge in dobro počutje

(Foto: Dreamstime)

Predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov, s katerimi boste v tople dni zakorakali s prerojenim korakom in lepimi nogami.

Staro naj gre stran

Preden pokažemo svoja stopala, odstranimo z njih trdo kožo, otiščance, ostanke kurjih očes
 poroženele dele in posušene žulje, kar smo pridelali pozimi … Zato lahko uporabimo različne kreme, ki jih dobimo v lekarni ali specializirani trgovini. Masažno mešanico si lahko pripravimo tudi sami: 4 jedilne žlice morske soli zmešamo z 2 žlicama olivnega olja. Zmes s krožnimi gibi vtremo v kožo in nato podplate splaknemo z vodo.

Sveže …

Kreme za noge z dodatkom mentola, evkaliptusa ali mete učinkujejo hladilno in osvežilno. Eterična olja poskrbijo, da se kljub visokim poletnim temperaturam noge ne ogrejejo preveč.


… in dišeče tudi v vročini

Stopala so predel kože, ki vsebuje zelo veliko žlez znojnic, zato znojenja ne moremo preprečiti. Izognemo se lahko le neprijetnemu vonju, ki nastane, ko bakterije, normalno prisotne na koži, razgradijo maščobne sestavine znoja. Pri tem lahko pomagamo različne kopeli, kreme in pršila.

Svilnato mehke

Za svilnato mehke noge se odstranite vse dlačic. Najprej nanesite na noge peno, nato pa dlačice odstranite z dobro britvico, prilagojeno ženskam. Za dolgotrajnejši učinek si noge epilirajte, tako da dlačice s korenino vred odstranite s posebno napravo z vrtečimi se pincetami. Tako boste imeli pred njimi mir štiri do šest tednov.

Hladna voda za prekrvitev

Za boljšo prekrvavitev nog se izmenično polivajte s toplo in hladno nogo in po nogah boste pognali kri in energijo. Izmenično polivajte goleni, pri čemer pričnite s toplo vodo. Tako izmenično draženje je veliko močnejše, kot če bi se polivali le s hladno vodo. Čez dan noge držite čim manj v prekrižanem položaju, saj tako preprečujete dobro prekrvavitev.


Obrišite do suhega

Po kopanju ali prhanju si noge vedno dobro obrišite z mehko brisačo, da se obvarujete pred glivičnimi okužbami.

Za prerojen korak  

Po prhanju stopala navlažite tudi s hranilno kremo za noge, da bo koža prožna, gladka in voljna in vaš korak prerojen.

Spodbudite pretok energije  

Z nežnimi dotiki, gnetenjem in masažo spodbudite pretok energije skozi telo, saj je na stopalih za vsak notranji organ posebna točka – refleksna cona. Uporaba eteričnih olj bo pri tem še povečala učinek masaže. Masirajte se s kombinacijo osnovnega olja (npr. jojobino) ter mu dodajte nekaj kapljic eteričnega olja: sivka (dezodorira), timijan (dezinficira), jojoba (uravnava vlažnost kože) in manuka (preprečuje neprijeten vonj).  

Osvobojeni in osrečeni  

Sezujte se in se bosonogi sprehodite travniku, bredite po potoku in po mivki ... Bose noge osvobodijo našo dušo in nas osrečujejo, saj ne čutimo več napetosti, ki jo živčne celice iz utesnjenih obutih nog prenašajo v možgane. Kadar se le da, se sezujte in okrepite tudi povezanost z zemljo.


Naj dihajo

Poskrbite za udobno obutev in kadar se le da, zamenjajte visoke pete za nižje. Dva dni zapored ne nosite istih čevljev, vsakič jih po nošenju dobro prezračite. Nosite take čevlje, ki jih sestavljajo materiali, ki dihajo. Kadar je le mogoče, se sezujte.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki