Deset grehov, ki jih koža ne odpušča

(Foto: Shutterstock)

Za lepo in zdravo kožo

Čeprav je v naši dedni zasnovi zapisano, kakšne lastnosti bo imela naša koža ter kdaj in kje se bodo na njej pokazale prve gubice, smo že od rojstva naprej izpostavljeni zunanjim vplivom, poleg tega na zdravje kože vplivamo tudi s svojimi navadami. Zato tokrat predstavljamo deset največjih prekrškov, ki jih ne smemo zagrešiti, če naj bo naša koža dlje in lažje ostala lepa in zdrava.

1. Ne ostanite doma

Nekatere spremembe na koži so naravne, nenevarne in se jim ne moremo izogniti. Druge povzročajo srbečico ali bolečino, nekatere med njimi, denimo kožni rak, pa so resne in zahtevajo zdravniško pomoč. Na resnejše probleme kažejo nekateri znaki, ki jih ne smemo prezreti. Obiščite dermatologa, če opazite katerega od naslednjih znakov in simptomov: pordela lisa s slaninastim sijajem, voščen vozlič na koži izpostavljenih delov, sprememba barve, oblike ali velikosti materinega znamenja, nova rašča na koži, krvavitev znamenja, močna suhost in srbenje, ki se z vlaženjem kože ne izboljša, razširjene vene na nogah, krči v mečih, utrujene, težke noge in rana, ki se ne zaceli.


2. Izpostavljanje UV-žarkom

Sončni žarki so nevarni, saj niso krivi le za prehitro staranje kože, temveč utegnejo povzročiti celo kožnega raka. Zato nikoli ne pozabite na zaščito z izdelki, ki vsebujejo visoke zaščitne faktorje. Namazati je treba vse predele kože, ki so izpostavljeni soncu, tudi v senci in pozimi, še posebno pa na visokogorskem soncu. Redno pregledujte kožo, morebitne spremembe pa naj takoj pregleda osebni zdravnik ali dermatolog. Dermatologi še opozarjajo, da je solarij enako nevaren kot sončni žarki. Če želite doseči videz zagorelosti, raje posezite po samoporjavitvenih kremah.

3. Zastrupljanje

Koža je največji organ, na kateri se odraža vse, kar vnašamo v telo in kar nanašamo nanjo. Razvade, kot so kajenje, uživanje alkoholnih pijač ter neredna in ne dovolj pestra prehrana, prispevajo svoj delež. V to kategorijo sodijo tudi izdelki za nego. Najbolje je uporabljati čimbolj nežne in naravne. Izogibajte se izdelkom, katerih sestavine so težko izgovorljive. Manj ko ima izdelek sestavin, boljši je za kožo. Uporabljajte preverjene izdelke z ekološkim certifikatom.


4. Stres in utrujenost

Kadar smo pod stresom, je koža izgubi lesk in postane občutljiva, na njej lahko nastanejo tudi mozolji ali vnetja. Poskrbite za sprostitev in počitek. Na koži se pozna tudi pomanjkanje lepotilnega spanca. Koža se med spanjem obnavlja, zato moramo poskrbeti, da je spanec dovolj dolg in miren.
Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki