Poletno ličenje

(Foto: Shutterstock)

Živahne barve, pastelni toni, zlati odtenki

Poletje je čas, ko si lahko privoščimo drznejše ličenje. Na drugi strani smo poleti zaradi zagorelosti obraza videti lepši, zato nekatera ličila zamenjamo s "poletnimi" ali jih celo opustimo. Poletje potemtakem ponuja številne možnosti. Edina zapoved, ki se je držimo, je ta, ki dopušča vse, kar nam ugaja.

Živahne barve, pastelni toni, zlati odtenki in bleščice - to so smernice, ki jih boste največkrat opazile v modnih revijah. Ličenje je vedno podrejeno modnim smernicam, seveda pa jih lahko tudi dopolnjuje.

PODLAGA naj bo poleti lahna. Poskrbeti velja, da bo koža dobro navlažena, saj je to pogoj za sijoč in zdrav videz. Poleg že neštetokrat omenjene precejšnje količine tekočine, ki naj bi jo vsak dan popili v obliki vode, čajev ali naravnih sokov, uporabljate lahno vlažilno kremo; dnevna naj vsebuje zaščitni faktor. Kremo z zaščitnim faktorjem uporabljajte tudi v oblačnem vremenu, kajti UV-žarki delujejo tudi tedaj, ko sonce ne pripeka. Čeprav se soncu ne izpostavljate neposredno, vas UV-žarki dosežejo.

Če se vam zdi, da vaša koža potrebuje več kot samo vlažilno kremo, se lahko odločite za bolj hranljivo nočno kremo, ki jo bo čez noč kožo nahranila z vitamini in maščobami. "Težke" kreme so čez dan zaradi visokih temperatur neprimerne, saj vzbujajo nelagoden občutek. Poleg tega nekatere sestavine takšnih krem spodbujajo fotosenzibilnost kože, zato jih čez dan ni priporočljivo uporabljati (denimo retinol - vitamin A).Priročna so tudi pršila za obraz. Obraz si večkrat na dan osvežite z mineralno vodo; to velja za vse družinske člane.

Če se PUDRU niti poleti ne morete izogniti, naj bo tekoč in karseda lahen. Ko govorimo o lahnih pudrih, imamo v mislih tiste, ki so po nanosu skorajda neopazni, so redki in manj prekrivni ter vzbujajo občutek, kot da na koži nimamo ničesar. Puder podeli polti enakomeren odtenek in prekrije drobne nepravilnost. Uporabite lahko tudi tekoči korektor, s katerim prekrijete vse, česar tekočemu pudru ni uspelo: podočnjake, mozoljčke ... Odtenek korektorja naj bo čimbolj podoben vaši polti. Korektor nanašajte s prsti ali čopičem. Tudi barva pudra naj bo sorodna odtenku vaše polti, ki je poleti temnejši kot sicer, zato boste zdaj najbrž uporabljali temnejši puder.

OBRVI naj bodo urejene. Oblikujte jih ustrezno obliki vašega obraza. Moderno je vse, kar je naravno, vendar to ne pomeni, da obrvi rastejo, kot se jim "zazdi". Tudi pretirano puljenje "na črtico" že dolgo ni več moderno, poleg tega obrvi potrebujejo veliko časa, da se po taki "torturi" obnovijo in dobijo prvotno obliko.

LIČENJE: med listanjem modnih revij boste našli marsikaj. Na vprašanje, "kaj je moderno letošnje poletje?" boste težko dobili en sam odgovor. Vodilne so tri smernice, čeprav je v resnici dovoljeno vse. Moderne so živahne barve, kot so modra, turkizna, koralno rdeča, oranžna in rumena, nežni pastelni odtenki v barvah cvetja (svetlo vijolični, rožnati in modri) ter vse, kar je zlato, bronasto in bleščeče.Živahne barve bodo omogočile odlično počutje vsem, ki so nekoliko drzne. Ker so letošnje barve res živahne, boste pri ličenju potrebovali nekaj spretnosti, predvsem pa zmernost. Živahnejša ko je barva, previdneje jo je treba uporabljati. Ker jih uporabljamo pretežno na očeh in jih s tem močno poudarimo, morajo usta ostati nežna, skorajda nenaličena; zadostujeta svinčnik v naravnem odtenku ustnic in nekaj vazelina. Za vse, ki obožujete lesk na ustnicah, so primerna bleščila v naravnih barvah.

Barvo lahko uporabite kot maskaro, namesto črnega črtala za oči lahko uporabite takšnega živahne barve, senco pa lahko nanesete tudi na vso veko. Možnosti je veliko. Najbolje je, če uporabite eno samo barvo oziroma barve, ki so si po tonu različne. Pretiravanje bo na obrazu ustvarilo "mavrico".Močne barve lahko nanesete tudi na lica - koralna, rožnata ali oranžna lica se lepo podajo k zagoreli polti. Živahne barve učinkujejo sveže, vendar le, če jih uporabite zmerno.

Pastelni toni pristajajo vsem, ki jim je všeč letošnji baby doll videz s šifonastimi oblekicami, trakovi in cvetnimi vzorci. Odtenki so pastelni, svetli, lahko so tudi bleščeči. Spominjajo na barve cvetja, od svetlo vijoličnega španskega bezga in svetlo rožnate vrtnice do pastelno modre, rumene in barve pistacije. Z njimi boste videti nežni in romantični. Nanašajte jih na veke, najlepši izid pa boste dobili z uporabo ene same barve; temu dodajte temno rjavo maskaro. Ustnice so lahko bleščeče, tako da podpirajo celoten nežen videz. Ne pozabite obarvati lica, saj boste tako dosegle dekliški videz.

Zlato in lesketajoče, to je stalna modna zapoved, ki traja in traja. Po poplavi videospotov, v katerih prikazujejo lepotice, ki uporabljajo takšne odtenke, se zdi, da je lesketajoč videz nepremagljiv. Dovoljeno je vse, kar se sveti, matirana polt je "prepovedana".

Lesketajoč se puder je odličen za vse, ki imajo lepo polt. Bleščeča polt učinkuje prosojno in nežno. Toda za polt z drobnimi nepravilnostmi, kot so mozoljčki, je takšen puder manj dobrodošel, saj jih dodatno poudari. V tem primeru je bolje, če lesk dosežete z drugimi ličili. Tekoči pudri, ki koži podelijo lesk, so sestavljeni tako, da delci v njih odbijajo svetlobo in ustvarjajo mehak, bleščeč videz. Ker je bleščeča koža res moderna, boste takšne pudre našli pri vsakem kozmetičnem imenu, imajo jih tako pri Nivei kot pri YSL. Visoka cena pogosto ne pomeni tudi toliko večje kakovosti!

Če pudra ne uporabljate, lesk ustvarite s kremnimi ličili za lica in oči, s posebnimi kremami za lesk, ki jih lahko uporabljate tudi v kombinaciji s pudrom, z vazelini in s posebnimi highlighterji v zlati, biserni ali bronasti barvi. Zlat kovinski videz učinkuje naravno in poudarja zagorelost polti, zato se tako naličen obraz zdi svež. Zraven se poda črna ali rjava maskara, na ustnicah pa bleščilo ali šminka v zlati ali bronasti barvi, lahko pa se odločite za močnejšo barvo, ki vsebuje kovinski lesk. Na veke nanesite zlato ali bronasto barvo, podajo se tudi naravni odtenki. Ličnice naj bodo obvezno namazane tako, da se svetloba od njih odbija - ličilo naj vsebuje kovinski lesk, ki bo tudi poudaril zagorelost kože. Če nosite lahna, odprta oblačila, lesketajoč prah ali kremo nanesite tudi na dekolte, rame ali noge, kar bo poudarilo celoten bleščeč videz.

NOHTI
Tako na nogah kot rokah naj bodo nohti lepo oblikovani. Barve naj bodo naravne; lahko se odločite za nežno rožnato ali mlečno barvo z zlatim podtonom. Druga možnost so intenzivne barve, večna rdeča in rožnata. Barva laka naj se poda k celotnemu videzu, tako ličenja kot oblačil.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki