Permanentno ličenje

(Foto: JupiterImages)

Prepustite se strokovnjaku

Metoda permanentnega ličenja je že dolgo znana, tako v svetu kot pri nas. Vsi po vrsti jo hvalijo in opevajo, le redko pa slišimo, na kaj je treba biti pozoren pred odločitvijo za tak poseg. Tokrat bom podrobno opisala ta postopek, z vsemi prednostmi in slabostmi vred.

Za vse, ki vam permanentno ličenje ni znano, naj povem, da gre za posebno metodo, podobno tetoviranju. V salonu vam s tanko iglico, približno takšno, kot jih uporabljajo pri akupunkturi, s posebno aparaturo vnašajo barvila pod povrhnjico.

Barvila tam ostanejo nekaj let, dokler ne zbledijo. Tako je mogoče poudariti ali korigirati obrvi, črto na vekah ali ustnice. Pozorni morate biti na barvila. Tovrstna barvila uporabljajo tudi za korekcijo pigmentnih motenj in brazgotin, čeprav je ta rešitev začasna. Če se boste odločili za kaj takšnega, delo zaupajte strokovnjaku, tega pa ne iščite v kozmetičnih salonih. V nekaterih salonih ne uporabljajo ustreznih barvil; delo si olajšajo s sintetičnimi nadomestki. To je prva stvar, na katero morate biti pozorni! Barvila morajo biti rastlinskega izvora, njihov rok trajanja pa je zato kratek, zato bodite pozorni tudi na to. Običajno je na steklenički označen rok trajanja! Naj omenim še alergijo na barvo, ki je sicer zelo redka, če pa vas vseeno skrbi, zahtevajte test na alergijo. Za ušesom naj vam naredijo pikico; če ste na barvo alergični, se bo najpozneje v nekaj dneh pokazala reakcija. Naj omenim še sterilnost; primerne so le iglice za enkratno uporabo.


OBRVI

Za vse, ki se ne morete pohvaliti z lepimi gostimi obrvmi, je ta metoda zelo dobrodošla. Lepo oblikovane obrvi podelijo obrazu urejen videz, četudi ni naličen. So kot okvir slike. Barvila za obrvi se morajo ujemati z barvo las ter barvo in tipom kože. Zaradi vpliva vašega pigmenta se nekatere barve utegnejo nekoliko spremeniti. Če imate nekoliko več rdečega pigmenta, utegnejo obrvi čez čas dobiti vijoličen podton. To ni nič hudega, saj je barvo mogoče popraviti. Vsekakor pa mora biti barva pravilno izbrana. Obrvi ne smejo biti pretemne. Ustrezati morajo tipu ženske, prav tako oblika, ki naj čimbolj spominja na naravno. Postopek traja približno uro, včasih nekoliko dlje. Po najmanj tednu dni ga je treba ponoviti. Po prvem tetoviranju namreč nekaj barve zbledi, poleg tega so potrebni manjši popravki. Obrvi bodo dobile idealno obliko in barvo po dveh ali treh obiskih. To seveda ne pomeni, da morate med prvim in zadnjim obiskom obrvi skrivati.


Ne bom rekla, da je postopek neboleč. Pri tetoviranju uporabijo analgetik, največkrat xylokain, ki povzroči omrtvičenje. Tetoviranje obrvi je najmanj boleče; nekateri menijo, da je postopek prej neprijeten kot boleč. Obstaja več metod tetoviranja obrvi; njihova podoba bo najbolj naravna, če vam bodo izrisali posamične dlačice, tesno eno ob drugo. Med njimi ostanejo prazni prostorčki, ki so skorajda nevidni, vendar prav ti podelijo obrvem mehkobo in naraven videz. Če si želite karseda naraven videz, se izogibajte barvanju obrvi. Naraven videz dajejo tudi obrvi, pri katerih so dlačice izrisane z različnimi barvami.


VEKE

Vse, ki ne morete brez črte na veki, boste verjetno pomislile na permanentno ličenje. Debelo črto je mogoče doseči z več ponovitvami postopka. Odsvetujem, da bi vam že med prvim obiskom vtetovirali debelo črto. Oči so občutljive in zatečejo, poleg tega je postopek nekoliko bolj boleč kot pri obrveh, pri večini žensk pa je prisoten tudi strah, saj gre vendarle za oči. Strah je odveč, saj boste imeli oči ves čas zaprte. Lahko se odločite tudi za tanko črto, tako tanko, da bo skorajda nevidna. Takšno črto vam bodo zarisali med trepalnice, ki bodo tako videti gostejše. Ne odločajte se za modne črte v stilu Kleopatre, saj bo črta tam ostala kar nekaj časa, vam pa morda čez čas sploh ne bo več všeč ... Odločite se za črno ali rjavo barvo. Izogibajte se rjavih tonov, saj mnogi vsebujejo rdeč pigment, ki na očeh ni dobrodošel. Če imate zelo občutljive oči, bodo veke precej otekle. Pomagajte si s kamiličnimi obkladki.


USTNICE

S to metodo je mogoče poudariti ustnice, prikriti manjše gubice okoli ust ali pa ustnice nekoliko povečati. Barve nikoli niso izrazite, zato vse, ki uporabljate žive šminke, pozabite na to, da bo takšno ličenje nadomestilo rdečilo na vaših ustnicah. Pozorne bodite tudi vse, ki imate herpes, čeprav zelo redko. Pred odločitvijo za postopek se posvetujte z dermatologom, ki vam lahko preventivno predpiše tabletke proti herpesu. Vse, ki si želite nekoliko povečati ustnice, morate vedeti, da je to odvisno od fiziognomije ustnic. Pri nekaterih je to mogoče in skoraj ni opazno, pri drugih ne. Ne vztrajajte za vsako ceno.


Ustnice vam lahko samo obrobijo, vendar to ni videti naravno. Najbolje je, da vam ustnice obrobijo in jih poleg tega še izrišejo. Tako vam ne bo treba uporabljati šminke.Tetovirane ustnice imajo mat videz, zato je priporočljivo uporabljati glos ali vazelin.


Pazljivo z modnimi trendi

Poleg naštetega vam priporočam, da se pri permanentnem ličenju izogibate modnim trendom. S to metodo lahko poudarite poteze obraza ter dosežete naraven in urejen videz. Vse drugo lahko še vedno dosežete z ličili. Če se boste odločili za poseg, zahtevajte, da vam pred tetoviranjem s črtalom izrišejo obrvi, črto na vekah ali ustnice. Oblika mora ustrezati naravni; ne pozabite na simetrijo. Vse to preverite v ogledalu, in to stoje! Med postopkom permanentnega ličenja namreč ležite in v takem položaju je obraz videti drugačen. Naj vam ne bo nerodno povedati, če vam kaj ni všeč, tako naličeni boste namreč kar nekaj časa.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki